Састанак са премијерком

3008 brnabich borci pok 1Београд,30.08.2019- На позив Министарства за рад, ресора борачко-инвалидске заштите, делегација "Патриотског фронта" је присуствовала састанку везаном за судбину новог закона о борачко-инвалидској заштити. Скуп је организован у "Палати Србија", а председавала му је актуелна председница Владе Р. Србије Ана Брнабић са сарадницима. Иначе, позвано је преко 100 представника различитих удружења која се баве проблематиком ратних ветерана и цивилних жртава рата.

 

Разматрана су досадашња решења у предоченом Нацрту закона, а премијерка је изразила задовољство до сада учињеним, као "кораком напред" у унапређењу основних права свих категорија у домену борачко-инвалидске заштите. Посебно је похваљен напор да се изврши кодификација досадашњих 40-ак различитих законских и подзаконских аката. Такође, апострофирала је да се овим Нацртом нису умањила постојећа права ни једној категорији, а у овоме тренутку је понуђен максимум који се могао, обзиром на економску ситуацију земље.

 

1234BGУчесници скупа су говорили према протоколу и углавном постављали питања у смислу термина доношења оваквог закона. Неколико их је изнело мање примедбе и указало на недостатке постојећег текста, нудећи своје предлоге. Како су сви досадашњи предлози већ раније изнешени у усменом и писменом облику, из предоченог Нацрта закона јасно је шта је радна група прихватила, а шта је одбачено.

Осим чињенице да се по први пут уводи јединствени матични регистар, категоризација "бораца", суштинска права за категорију ратних ветерана још увек нису добијена, нити постоји назнака да ће овим законом то бити и остварено. Представници "Патриотског фронта"( М. Радаковић, З. Вранешевић, Н. Антонић) су указали на овај недостатак, посебно изражавајући своје незадовољство чињеницом, да поново законодавац није уважио потребу признавања статуса бораца бивше РСК. Иако је детаљно образложен међународно-правни основ, као и одредбе Устава и закона о дискриминацији, а сав материјал достављен на све релевантне адресе, радна група Министарства није нашла за сходно да ово питање реши кроз Нацрт, односно будући закон.

IMG 20190830 104035104Тај начин рада је неприхватљив за "Патриотски фронт", сва удружења која окупљају Крајишнике,  а самим тим и закон је непотпун, лош и дискриминаторски, што је отворено речено председници Владе. Затражен је посебан састанак са истом темом, што је и усаглашено за наредни период.

Председница Брнабић је забележила све изнешене примедбе, са обећањем да ће се размотрити наведено. У овом тренутку се не зна када ће и да ли ће овакав закон бити донешен.

Скуп је настављен под председавањем државног секретара у ресорном Министарству г. Нерића, а у наставку је говорило 10-ак представника различитих удружења.

357516
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
188
412
3176
351679
11196
10411
357516
Ваш IP: 18.207.106.142
У Србији је 26.09.2020 11:37
Счетчик joomla