Свесрпски сабор „Крушедолска звона 2018“

krusedolКрушедол, 28.05.2018- У древном фрушкогорском манастиру Крушедол, данас је одржан “12. Крајишки црквено-народни Свесрпски сабор Крушедолска звона 2018”, манифестација посвећена сећању на жртве хрватске војно-полицијске агресије „Бљесак“ и све Србе, жртве ратова у 20. веку. Скупу је присуствовала и делегација Главног одбора „Патриотског фронта“, а заједничко окупљање удружених Крајишких организација у „Крајишки културни центар“ било је на имању пенз. пуковника М. Радаковића.
Манифестацију је отворио и благословио епископ сремски Василије, који је пожелио да се српски народ коначно сабере и никад више не раздваја. Поред осталога рекао је и: “Нека српски народ живи у поретку Светог Саве и светосавског поимања вере и љубави, што нас одржава до дана данашњег и, верујем, до вечности“,  и истакао, да је манастир у Крушедолу већ 500 година место сабрања српског народа. 
Претходно у манстирској цркви Благовештења Пресвете Богородице служио литургију и парастос, уз саслужење свештенства Епархије сремске.
 
krusedolska zvona 1Традиционалну „Крушедолску беседу“ говорио је Миша Ђурковић, директор Института за европске студије. О значају Свесрпског сабора у манастиру Крушедол говорио је и председник Завичајног удружења Славонаца из Инђије Вељко Вукелић.
Сабору су присуствовали изасланик председника Републике Српске Милан Љепојевић, предсједник ДНС-а Марко Павић, Саво Штрбац, председник Документационо информационог центра „Веритас“, Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, као и посланиции Скупштине Србије, те представници државних институција и Крајишких завичајних удружења.
У културно-уметничком програму Сабора, наступиле су изворне групе и појединци, као својеврсни чувари духа и народног стваралаштва. Наступило је и више КУД-ова која чувају и негују обичаје, фолклор и традицију завичаја. На овогодишњем Сабору, осим избеглих и прогнаних Срба из Хрватске и БиХ, као и њихових пријатеља из Србије, били су и сународници из земаља у региону, као и из дијаспоре.
Krusedol-2-2z6wiitjwdssfxbqtm169sСвесрпски сабор „Крушедолска звона“ организовала је Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске, и Удружење Славонаца из Инђије. Финансијски, технички и организационо, и ове године, Сабор је подржало Представништво Републике Српске у Београду.
Манастир Крушедол је задужбина породице Бранковић, последњих српских деспота у Срему, а саграђен је између 1509. и 1514. године.
329279
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
47
178
1162
325532
751
8237
329279
Ваш IP: 18.232.186.117
У Србији је 05.07.2020 06:33
Счетчик joomla