Министарство обележило Дан "војних ветерана“

vulinov dan veteranaНиш. 04.12.2017- Поводом обележавања Дана војних ветерана, делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио министар одбране Александар Вулин, а у којој је био и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, уз војне почасти, положила је венце крај Спомен-костурнице војника страдалих у српско – турским ратовима и Српско – бугарском рату и крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату, док је централна комеморација одржана поред Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату, на Новом гробљу. 
Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је венце и крај Споменика жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. на Савском тргу у Београду, а Дан војних ветерана свечано је обележен у свим јединицама Војске Србије.
(сајт: Министарство одбране http://www.mod.gov.rs/cir/11921/obelezen-dan-vojnih-veterana-11921)
 
Редакција сајта „Патриотски фронт“ одражавајући став свог Главног одбора се ограђује од начина обележавања овог и оваквог датума (обележава се од 2015.) из простог разлога, јер сматра, да овако значајна питања, попут „Дана ратника“ или „Дана ветерана“ морају да прођу најширу јавну расправу, пре свега међу самим удружењима, односно бившим борцима, онима који су још живи сведоци и учесници ослободилачких ратова. Те распараве једноставно никада није било, а за већину удружења која данас егзистирају је неприхватљив датум 4.12. јер је везан за догађаје које немају никакве везе са последњим ратовима, па ни симболички. Спорни датум је увела Управа за традицију, стандард и ветеране Министартва одбране не консултујући никога. vidovdan-dan-veterana-cacak-1-11Ратни ветерани, учесници ратова 1990-1999. потпуно су јединствени по овом питању и сматрају да је примернији датум, који одражава сва страдања и жртву Отаџбини- Видовдан, као и да се овакве одлуке не смеју доносити без сагласности и у име оних којих се и тичу. Овај датум је вековима судбоносан за народ и државу, у сваком од ратова које је српски народ водио имао је симболичан значај и практично, једино је примеран Голготи кроз коју је народ и војска прошла и пролазила. Иницијатива је почетком године писмено упућена на све релевантне адресе, а ратни ветерани 1990-1999. су по први пут свој датум и јавно обележили окупљањем и комеморацијом у Чачку 28.јуна 2017. године. На данашњи, поменути скуп Министарства одбране нису позвани представници већине (чланством и активностима најактивнијих)  удружења, што говори о наставку лоше праксе подела на "лојалне и нелојалне" ратне ветеране.
Такође, недоношење закона о правима ратних ветерана и 18 година од завршетка последњег рата говори довољно о жељи, вољи и односу државе према онима који су је животима бранили.
„Патриотски фронт“ инсистира на доношењу законске регулативе, као предуслова за остала нерешена питања, између осталога и „дана ратника“ или „Дана ратних ветерана“, чиме би се исправила вишегодишња неправда, а Србија уврстила у ред земаља које поштују, пре свега људска права својих грађана.
 
Интернет редакција "Патриотског фронта"
309338
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
371
320
1379
305272
3348
7616
309338
Ваш IP: 34.204.202.44
У Србији је 09.04.2020 21:28
Счетчик joomla