Обележен дан присајидињења

dan prisajedinjenja11Нови Сад, 25.11.2016- На данашњи дан пре 98 година, Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање донела је одлуку о присаједињењу ослобођених крајева Краљевини Србији. Дaн раније, исту одлуку је донела Скупштина Срема у Руми.На спомен плочу на некадашњем хотелу „Гранд", где је одржана скупштина, венце су положили градоначелник Новог Сада М. Вучевић са сарадницом, представници Покрајинске владе, као и удружења потомака ратника од 1912-1918. године и Буњевачког националног савета. Делегација „Патриотског фронта" је била на свечаној академији уприличеној у Српском народном позоришту.
nikolicunsСвечаности је присуствовао председник Републике Србије Т. Николић, представници републичке и покрајинске администарције, верских заједница, дипломатског кора у Србији, као и други, бројни гости и грађани.
Предсеник Николић је између осталог нагласио: „У историји Србије 25. новембар је изузетно битан, идентитетски одређујући датум, а рекао бих не мање важан од 15. фебруара, 11. новембара или 9. маја. Данас јесте празник за све грађане Србије, био је то и претходних 98 година, али се о његовом значају мање говорило, недовољно знало. У том датуму за славље исписана је значајна историјска страница Србије, без њега данашње Србије не би било, а они који нашу децу уче историји земље, нека знају, нека увек имају на уму, да наше повесно слово није целовито без сазнања о Великој народној скупштини, њеним порукама и одлукама које данас живимо. Као што је Српска војска донела слободу, као што је Краљевина Србија гарантовала права, тако и данас Република Србија чува и брани тековине Велике народне скупштине, њене одлуке и идеје.
У једној реченици из "Буњевачких новина" које су изашле 1918. године, а које су биле посвећене присаједињењу Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији, изречена је суштина не само тог тренутка, већ садашњости и будућности наше отаџбине: "Ко нас дели – тај је непријатељ наш", рекао је Николић и закључио обраћање речима: "Живела Војводина! Живела Србија".
На крају је нагласио да ће Влади Србије упутити Предлог допуне Закона о државним и другим празницима у Србији, како би 25. новембар, Дан присаједињења Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији, постао државни празник, уз уверење да ће тај предлог наићи на неподељено одобравање.