На Међународни дан људских права

548231 novi-sad-4318-damir-jurkovic-veterani-splecili-plennidbu-imovine-damira-jurkovica-foto-robert-getel fНови Сад, 10.12.2014.- На Међународни дан људских права, судски извршитељи су због дуга од 6.799 динара, по тужби „Телекома“из 2011. године, покушали да из куће дужника Јурковић Дамира у Петроварадину изнесу ТВ апарат процењен на 5.000 динара, намењен јавној продаји. У томе су их спречили ратни ветерани новосадског удружења „УОСЈУ“ не дозволивши овај начин „наплате“. http://youtu.be/7wAmSAekKU4.

Овај гест, пре свега државних органа, показује однос према обичним грађанима, који из неимаштине више нису у могућности да измирују своје обавезе. Обичних грађана, који су бранили ову земљу својим животом, поштујући Устав и законе, али и разне судове, скупштине, телекоме, електродистрибуције, владе и државни апарат (намерно малим словом). Неки други то нису чинили и добили су два закона о аболицији. Ратни ветерани-борци 1990-1999. постоје само као термин у Уставу и имају једно право (ако доживе пензију) - двоструки стаж за време проведено у рату. Изгубљени посао, разбијене породице, здравље, морално достојанство им никада, нико није покушао вратити. Пребогата фирма „Телеком“, чији запослени деле дивиденде и за просечног држављанина ове земље вртоглаве плате и дневнице (приход у 2013.- 86,51 милијарда динара), такође показује и осликава стање у коме се данас налазимо. Хиљаде тужби са одлукама судова о принудној наплати, наравно за оне којима то могу- обичне грађане. Социјална правда? Друштвено одговорно пословање?

Да ли поступак судских извршитеља могу да примене и десетине хиљада радника, којима предузећа дугују вишемесечне плате и накнаде? Да ли ти исти радници треба свако за себе да процене дуг, отуђе по неку машину, писаћи сто, аутомобил предузећа? Не.То је противзаконито. Законито је, када они што доносе и спроводе законе ударају на немоћне. Овај пут на ратне ветеране, који су жртвовујући своје животе, дочекали „захвалност“ остајући без посла, прихода, било какве бриге државе и закона. Данашњи гест групе ветерана ратова '90. је гест очајних, понижених људи, којима је оваква „правда“ народним речником, дозлогрдила. Закон , који је у у фази јавне расправе, још није известан, нити решења заштите у смислу оваквих случајева. Дотле, ратни ветерани губе стрпљење и највљују сличне реакције „самозаштите“ својих колега. По закону. Обичајног права.

 

У прилогу текст „Блиц-а“ о наведеном случају у Петроварадину:

 

PROTEST Veterani u Petrovaradinu sprečili plenidbu imovine

 

Dvadeset članova Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije sprečili su danas sudske izvršitelje da zaplene imovinu njihovom članu Damiru Jurkoviću koji živi u Kačićevoj ulici u Petrovaradinu. Sudskim izvšiteljima koji su po službenoj dužnosti došli da plene televizor zbog duga od blizu 7.000 dinara veterani nisu dozvolili da uđu u porodičnu kuću Jurkovića u obrazloženje da će svojim telima braniti imovinu. Većih incidenata nije bilo, a sudski izvršitelji su bez svađe odustali od plenidbe. Veterani su se već oko 13 sati okupili ispred Jurkovićeve kuće, razapeli zastavu Srbije i strpljivo čekali sudske izvršitelje.

- Supruga i ja smo nezaposleni od 2002. godine i nemamo od čega da plaćamo račune. Pre tri godine nisam platio račun za fiksni telefon od 5.200 dinara, pa mi je uz kamatu pristigao novi od 9.200 dinara. Nekako sam prikupio novac i uplatio 4.200 dinara, za ostalo nisam imao. Potom su mi sudski izvršitelji popisali imovinu, a planirali su da mi oduzmu televizor, jer je dug uz sudske troškove sada blizu 7.000 dinara – kaže Jurković.

Željko Vukelić, iz Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije kaže da je ratnim veteranima dosta ponižavanja i degradiranja ljudi koji su poštovali Ustav i odazvali se pozivu na mobilizaciju, otišli u rat i dali na raspolaganje ono najvrednije, a to je svoj život. - Nećemo dozvoliti da nas bilo ko ponižava i omalovažava i pozivamo nadležne da nađu način za reprogramiranje, umanjenje ili otpis dugova svim ratnim veteranima. Istovremeno ima još nekoliko naših čalnova kojima se preti plenidbom imovine, pa ćemo slične akcije organizovati i ubuduće – najavljuje Vukelić.

309129
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
162
320
1170
305272
3139
7616
309129
Ваш IP: 3.233.215.196
У Србији је 09.04.2020 09:35
Счетчик joomla