„46.Бемус”

glinka20102014Београд,20.10.2014.- Фестивал уметничке музике, једна од највећих градских манифестација основаних 1969.године, 46.Београдске музичке свечаности, свечано ће вечерас у Сава Центру отворити руски хор Глинка, под диригентском управом Владислава Чернушенка.
Овогодишњи Бемус трајаће до 1.новембра у организацији новоснованог Центра београдских фестивала, у чијем се саставу нашао досадашњи извршни продуцент Бемуса Југоконцерт. Уметнички директор Бемуса, угледни српски композитор и професор Факултета музичке уметности Светислав Божић и Одбор фестивала у коме су Смиљка Исаковић, Дубравка Јовичић, Јован Колунџија, Биљана Радовановић и Братислав Петковић припремили су програм са ослонцем на три тачке. Ослонац програма 46.Бемуса је 100 година од Великог рата, стогодишњица смрти Стевана Мокрањца и тридесетогодишњица од смрти Василија Мокрањца и Марка Тајчевића. Како је најавио Божић, на овом Бемусу учествоваће апсолутни уметнички врх, он ће бити изванредан за публику јер долазе врхунски музичари чији је дар блистав и срчан, они су даровити и остварени уметници који долазе као пријатељи Београда и велика је част да имамо такве госте.
Поред Глинке долази пијаниста Александар Синчук, изванредан мајстор руско-московске пијанистичке школе који ће за једно вече одсвирати два ремек дела светске литературе, други и трећи концерт Сергеја Рахмањинова. Руски виолончелиста, диригент, пијаниста и педагог Александар Рудин на солистичком концерту у суботу, 25.октобра извешће дела Јохана Себастијана Баха а наредне вечери наступиће са московским камерним ансамблом Мусица Вива, чији је уметнички вођа више од две деценије. Као солиста наступиће и словеначки кларинетиста Дарко Брлек. На овогодишњем фестивалу поред славног руског хора на отварању 46.Бемуса наступиће и Хор и Симфонијски оркестар РТС са диригентом Бојаном Суђићем.У четвртак, 30. октобра у Коларчевој задужбини Хор РТС и диригент Суђић одржаће целовечерњи концертни омаж Мокрањцу на коме ће извести ремек дела духовне и световне музике зачетника српске музичке културе и музичког образовања у Србији.На затварању Бемуса, у суботу, 1. новембра у Коларчевој задужбини са Симфонијским оркестром и диригентом Суђићем наступиће Синчук чији успон у каријери почиње након освајања прве награде на Међународном такмичењу Сергеј Рахмањинов у Москви 2008.године. На Бемусу ће наступити и професори, сарадници, студенти Факултета музичке уметности, који ће изводити композиције два угледна, чувена професора ФМУ Тајчевића и Василија Мокрањца.

309156
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
189
320
1197
305272
3166
7616
309156
Ваш IP: 3.233.215.196
У Србији је 09.04.2020 10:19
Счетчик joomla