Трибина и промоција књиге о РСК

knjizevnovece26012017 zasajtБачка Паланка, 26.01.2017- Вечерас је у галерији библиотеке „Вељко Петровић“ у организацији ОО „ПФ“ из Бачке Паланке одржана трибина и промоција књиге „РСК- историјски и геополитички узроци формирања, окупација и посљедице“, зборник реферата 34 аутора. Уредници зборника су пук. Мирко Радаковић, др Момчило Диклић и др Момчило Суботић, а књига је издана 2016. године од стране издавача Института за политичке студије и удружења „Крајишки привредник" из Београда. Већ промовисана на сајмовима у Н. Саду и Београду, као и у неколико других градова, изазвала је велику пажњу присутних. Најаву трибине уприличила је директорка библиотеке Ковиљка Добрић, а о књизи су говорили аутори Мирко Радаковић, др Момчило Диклић, а испред домаћина Неђо Антонић.
tribinakrajinadiklicДрагоцена сведочења директних учесника- политичара, историчара, рпривредника, официра и многих других из времена постојања Републике су кроз форму реферата преточена у зборник, а први део је посвећен, како само име књиге говори, геополитичким узроцима настанка и нестанка РСК.

По први пут су објављени поједини подаци и документи, који недвосмислено указују о аутохтоном српском народу на вековним огњиштима, њиховом вишедеценијском, планском расељавању и на крају, етничком чишћењу, незабележеном у tribinabpkrajina1Европи од II Светског рата.

 

Цитирани су хрватски историчари и политичари, чиме се јасно поткрепљује горе наведена теза, а континуитет такве политике датира још из 19. века.

Издавање овог зборника је свакако још један допринос истини, а аутори су изразили наду, да ће се наставити прикупљање документације, сведочења, као и остали материјали који ће спречити лажне тезе о жељи српског крајишког народа за стварањем „Велике Србије", већ nedjotribinakrajinaнастојању, да се обезбеди голи опстанак на вековним огњиштима.