59.Међународни београдски сајам књига

front sajam knjiga 2014 srp23.10.2014.- Најрепрезентативнија и најпосећенија књижевна манифестација у овом делу Европе, Београдски међународни сајам књига, ове године ће бити организован у термину од 26.10- 02.11.2014. са слоганом "Време је за књигу", на површини од 30.512 m2, уз учешће више од 476 директних излагача, од којих ће 72 бити из иностранства. На Сајму ће учествовати највећи домаћи и бројни инострани писци и издавачи, који ће, по традицији, премијерно представити најновија издања, разговарати о књижевности, издаваштву, актуелном друштвеном тренутку, обележити важне јубилеје.

Током предстојећих осам сајамских дана, у највећим излагачким просторима Београдског сајма, поштоваоци књижевности моћи ће на једном месту да сагледају целокупну овогодишњу издавачку продукцију и да, по најповољнијим ценама, обогате сопствену библиотеку најновијим насловима  домаћих и иностраних издавачких кућа. У оквиру веома богатог пратећег програма, у неколико сала за званичне презентације и на штандовима излагача, биће представљена бројна нова издања и организовани сусрети и разговори писаца и издавача са читаоцима, књижарима, библиотекарима и посетиоцима из земље и иностранства.

 

Земља почасни гост – Кина

 

sajamknjiga2Почасни гост 59. Међународног београдског сајма књига, са слоганом "Књига продубљује пријатељство, сарадња гради будућност" је Народна Република Кина.Ексклузивност почасног госта и импресивна излагачка понуда учинили су да се први пут ове године излагачки простор земље почасног госта налази у хали 2, на површини од 1000 квадратних метара. На овогодишњи Београдски међународни сајам књига из Кине долази делегација која броји 200 чланова, међу којима је 100 успешних издавача из 60 издавачких кућа. На свом излагачком простору Кина ће представити своје одабране писце, књиге, публикације о традицији, кинеској цивилизацији и савременом кинеском друштву. У оквиру пратећег програма, на кинеском штанду ће бити организовани сусрети писаца и издавача, промоције књига, трибине, дијалози, отворени часови кинеског језика.

Као најрепрезентативнији представници књижевности земље почасног госта и учесници 59. Међународног сајма књига, у Београд ће допутовати једанаест кинеских писаца: А Лаи, Ју Хуа, Лиу Џенјун, Ли Ер, Џанг Јуежан, Џао Лихунг, Цао Венсјуен, Лао Ма (Ма Ђунђије), Си Чхуан (Лиу Ђун), Маи Ђија. Предвиђено је да се од 27. до 31. октобра, на кинеском штанду, Библиотеци града Београда и на Универзитету у Београду, организују књижевне трибине, током којих ће српски и кинески писци разговарати о књижевности.

У име земље почасног госта учеснике 59. Београдског сајма књига, на церемонији свечаног отварања поздравиће познати кинески романсијер Лиу Џенјун.

Са идејом успостављања богатије културне сарадње Србије и Кине, у оквиру Програма представљања земље почасног госта овогодишњег Међународног сајма књига, биће организован форум на тему "О развоју издаваштва и културној сарадњи Кине и Србије". Ово је једна од најважнијих активности које организује Кина као почасни гост овогодишњег сајма. На форуму ће учествовати представници министарстава за културу и медије Србије и Кине, представници кинеске амбасаде, писци и издавачи. Форум је заказан за понедељак, 27. октобра од 14:00 до 17:00 часова у амфитеатру Народне библиотеке Србије. Учесници Форума су и познати стручњаци двеју земаља из области економије, социологије, издаваштва и културе, који ће говорити о утицају економског окружења на развој издаваштва и културе, као и на који начин путем културне размене и сарадње продубити пријатељство и отворити перспективе за реализовање пројеката од обостраног интереса.

У оквиру представљања земље почасног госта биће приређено неколико тематских изложби које сведоче о савременом кинеском издаваштву, дометима и богатству кинеске културе: Изложба фотографија светске културне баштине у Кини, Дани кинеског филма у Југословенској кинотеци, Изложба илустрација савремених кинеских дечјих књига и изложба фотографија "Лепоте Кине - шарм провинције Фуђијен".

Покровитељ кинеског учешћа на овогодишњем сајму је Кинеска државна управа за медије, издаваштво, радио, филм и телевизију, док је организатор Кинеска национална корпорација за извоз и увоз публикација.

 

Инострани излагачи

 

sajamknjiga3Поред Кине, земље почасног госта, на 59. Београдском међународном сајму књига учествују и издавачи из Анголе, Аустрије, Белорусије, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Грчке, Индије, Ирана, Македоније, Француске, Немачке, Јапана, Холандије, Хрватске, Русије, Шпаније, Црне Горе и других земаља.

Гости из иностранства

Међу бројним иностраним гостима, писцима, преводиоцима, издавачима, који ће на овогодишњем сајму књига учинити част организаторима и љубитељима књижевности у Србији, поред осталих, биће и:

Марк Томпсон и Тони Парсонс - Велика Британија, Кристоф Морија - Француска, Роберт Ходел и Томас Плецингер - Немачка, Јан Сонергор - Данска, Димитрис Сотакис - Грчка, Сахар Делијани - Иран, Густав Мурин и Душан Митана – Словачка, Петар Милошевић – Мађарска, Игор Мандић - Хрватска, Данко Шипка - САД, Џевад Карахасан и Емир Имамовић - Босна и Херцеговина, Ристо Лазаров - Македонија.

ЕУНИК Мрежа института културе земаља Европске уније

Институти и културни центри из земаља Европске уније представиће на 59. Међународном београдском сајму књига, на заједничком излагачком простору ЕУНИК-а (EUNIC), могућности културне сарадње, образовања и стручног усавршавања у земљама Еврпске уније. Аустријски културни форум, Британски савет, Француски институт за културу, Гете институт и Институт Сервантес омогућиће постиоцима Сајма књига да се на заједничком штанду ЕУНИК боље упознају са земљама Европске уније које ови институти и културни центри представљају. На штанду ЕУНИК ове године биће представљене информативне и комуникационе активности у свету дигиталних и писаних комуникација, књижевности на папиру или на екрану, са посебним акцентом на новим технологијама. За време сајма ЕУНИК ће изнети кључна питања о слободи изражавања на интернету и у дигиталном свету.

 

Отварање Сајма књига

 

Први пут ове године Београдски међународни сајам књига биће отворен у хали 2, у недељу, 26. октобра у 18 часова.

У име почасног госта учеснике Сајма ће поздравити кинески књижевник Лиу Џенјун. Он је рођен 1958. године, у Јенђину, провинција Хенан. Дипломирао је књижевност на Пекиншком универзитету. Његова најзначајнија дела су: Жути цветови мога завичаја (роман), Легенда о завичају (роман), Потрага за завичајем (четворотомни роман), Пуно будалаштина (роман), Мобилни телефон (роман), Зовем се Лиу Јуеђин (роман), Реченица која вреди хиљаду речи (роман, најзначајнија кинеска књижевна награда "Мао Дун"), Варош Тапу (приче), Чета регрута (приче), Фирма (приче), Повратак у 1942 (приче). Дела Лиу Џенјуна преведена су на енглески, француски, италијански, шпански, шведски, немачки, руски, мађарски, јапански, корејски, арапски, српски, вијетнамски и многе друге језике. Роман Повратак у 1942 објављен је у Србији у издању издавачке куће Утопија.

По његовим делима: Варош Тапу, Перје, Мобилни телефон, Зовем се Лиу Јуеђин, Реченица која вреди хиљаду речи, Повратак у 1942 снимљени су филмови и ТВ серије. На 31. међународном филмском фестивалу у Ирану, филм Повратак у 1942 добио је награду за најбољи филмски сценарио.

Познати кинески књижевни критичар Мо Луо је за његова дела рекао да се "у њима крију шифре за декодирање тајни и да су у њима сабране и откривене најважније и најболније поруке духовног живота кинеског народа. Он је успео да пронађе пут ка бити свог народа".

Овогодишњи Сајам књига отвориће песник Милосав Тешић. Он је ро­ђен у Љештанском (код Ба­ји­не Ба­ште) 1947. годи­не. Гим­на­зи­ју је по­хађао у Ужи­цу. Основ­не и постдипломске сту­ди­је за­вр­шио је на Фи­ло­ло­шком фа­кул­те­ту у Бе­о­гра­ду. Жи­ви у Бе­о­гра­ду. Ра­дио је у Ин­сти­ту­ту за срп­ски је­зик као уред­ник "Реч­ни­ка САНУ". Редовни је члан Српске академије наука и уметности. Об­ја­вио је књи­ге пе­са­ма: Ку­пи­но­во, Кључ од куће, Бла­го Божије (иза­бра­не и но­ве пе­сме), Пре­лест се­ве­ра, Круг рачански, Дунавом (по­себ­но из­дање),  Иза­бра­не пе­сме, Сед­ми­ца, Буб­ња­ли­ца у пче­ли­ња­ку, У кр­сту зе­мље (иза­бра­не пе­сме), Дар и кобМлинско колоВетрово поље. Те­шић је и аутор књи­ге лир­ско-при­по­вед­не прозе Са ста­ни­шта бре­зо­вих де­до­ва и пре­тежно есе­ји­стич­ке књи­ге Есе­ји и слич­не рад­ње.

У из­да­њу ча­со­пи­са "По­веља" (Кра­ље­во, 1998) об­ја­вљен је, са дотад пот­пу­ним био-би­бли­о­граф­ским по­да­ци­ма, збор­ник радова Ми­ло­сав Те­шић, пе­сник, а у издању Задужбине "Десанка Максимовић" публикован је зборник радова Поезија Милосава Тешића.

Добитник је бројних песничких награда и признања - "Ми­лош Цр­њан­ски", Зма­је­ва на­гра­да Ма­ти­це срп­ске, "Бран­ко Миљ­ко­ви­ћ", Ра­чан­ска по­веља, "Ста­ни­слав Ви­на­ве­р", Но­ли­то­ва на­гра­да, Про­све­ти­на награ­да, "Бран­ко Ћо­пи­ћ", "Пе­ро Де­спо­та Сте­фа­на Ла­за­ре­ви­ћа", "Јо­ван Ду­чи­ћ", Награда Града Београда за књижевност и друге.

За це­ло­куп­но пе­снич­ко де­ло на­грађен је Жичком хрисовуљом, Дисовом наградом и наградама "Десанка Максимовић" и "Јаков Игњатовић".

Након Свечаног отварања 59. Сајма књига, у 18:30 часова у хали 2 биће Свечано отворен и штанд земље почасног госта.

 

Програм Сајма књига

 

Поред представљања аутора и тема из Кине као земље госта, фокус трибинских и промотивних програма, као и тематских изложби, усмерен је на три  годишњице од значаја за српску културу и историју:

 • 200 ГОДИНА ОД ИЗЛАСКА ПРВИХ ДЕЛА ВУКА КАРАЏИЋА – ПИСМЕНИЦЕ И НАРОДНЕ ПЕСМАРИЦЕ

 • 150 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА БРАНИСЛАВА НУШИЋА

 • 100 ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

 

Форум Сајма књига

 

ТЕМАТСКЕ ТРИБИНЕ

САЛА "СЛОБОДАН СЕЛЕНИЋ", ХАЛА 1А

ПОНЕДЕЉАК, 27. октобар

 • 12:00-13:30
  ДВА ВЕКА ОД ПОЧЕТКА РАДА ВУКА КАРАЏИЋА, СРПСКА КУЛТУРА И ЕВРОПСКИ КОНТЕКСТ - Најзначајнија Вукова дела,
  Писменица сербскога језика (1814), Мала простонародна славеносербска пјеснарица (1814), Српски рјечник (1818, 1852) и превод Новог завјета (1847) - Како су Вукова дела приближила српску културу европском културном миљеу - Вукове активности у Халеу и Лајпцигу, као важним местима Вукових сусрета са европском културом и европске културе са српском - Реч о изложби Српско писмо и језик кроз историју
  Учествују: Рајна Драгићевић (модератор), Рада Стијовић, Бошко Сувајџић, Ивана Маринковић, Катарина Беговић, Драгана Грбић

 • 14:00-14:45
  ВРЕМЕ СМРТИ ДОБРИЦЕ ЋОСИЋА, РОМАН У ИЗГРАДЊИ ИСТОРИЈСКЕ САМОСВЕСТИ - Књижевност и историја, утицаји, проблеми, резултати - Место романа Време смрти и његов утицај, поновно откривање српске прошлости - Време смрти као нови епски циклус и стварање стереотипа, услуга или терет за науку - Антиратна порука романа која није схваћена, пример романа Време смрти и Књиге о Милутину Данка Поповића - Дневно-политичка употреба књижевности и историје, одјеци и последице
  Учествују: Љубодраг Димић, Милан Радуловић, Предраг Марковић, Јасмина Милановић (модератор)

 • 15:00-15:45
  НАСТАСИЈЕВИЋ НА НЕМАЧКОМ ЈЕЗИКУ, ПЕСНИК ПАЛАНКЕ ИЛИ ЕВРОПСКА КАТЕГОРИЈА - Актуелност и модерност Настасијевићевог дела 120 година од пишчевог рођења - Проблеми препевавања "матерње мелодије" - Раније варијанте као помоћни текстови у процесу превођења - Читалачка интуиција као предуслов разумевања - Настасијевић као европски песник, поређење с Малармеом, Хлебниковом, Tраклом, Целаном - Рецепција и читалачке реакције у немачком културном кругу
  Учествују: Роберт Ходел, Јован Делић, Душан Иванић, Недељка Перишић (модератор)

 • 16:00-16:45
  ИЗМЕЂУ ТРЖИШТА И ВРЕДНОСТИ, КАКО КЊИЖЕВНА ДЕЛА (П)ОСТАЈУ КАНОНСКА? - Питање вредности књижевног дела (канон) - Савремени регулатори књижевних вредности (критика, академска јавност, медији) - Тржиште књига као мерило "вредности" - Последице по уметничку продукцију - Могућности разграничења уметничког дела и популарне литературе
  Учествују: Слободан Антонић, Слободан Владушић, Маринко Вучинић, Маја Радонић (модератор)

УТОРАК, 28. октобар

 • 12:00-12:45
  СВИ ВУКОВИ ЈЕЗИЦИ, ЈЕЗИЧКИ ВАВИЛОН ЈЕДНОГ ЈЕЗИКА - Вуков рад и филолошке замисли, успешан спој српских ијекавских и екавских дијалеката, сеоских и градских говора, народног и црквеног тј. црквенословенског језика - Зачеци различитих српских "језика", тј. функционалних стилова, нпр. научног и публицистичког - Вуковски књижевни језик и језичко богатство других језика - Хрватско прихватање вуковског српског језика (1850) - Идеолошке злоупотребе и "генезу" тзв. политичких језика: хрватског, бошњачког и црногорског
  Учествују: Александар Милановић (модератор), Милош Ковачевић, Исидора Бјелаковић, Ана Ранђеловић

 • 14:00-14:45
  СРПСКИ КЊИЖЕВНИ ПРОСТОР, СПОЉНЕ ГРАНИЦЕ И УНУТРАШЊА ОГРАНИЧЕЊА - Да ли тежимо јединственом српском књижевном простору - Kњижевни "центар" и "периферије" и њихови међусобни односи - Српски језик и културни идентитет - Појединачна искуства и пресек стања у Хрватској, БиХ / Република Српска, Црна Гора, Мађарска, стање у издаваштву и рецепција - Шта је српска књижевност у дијаспори - Колико матицу занима српска књижевност изван Србије - Шта са посвајањем српских писаца из "заједничког периода"
  Учествују: Никола Вујчић (модератор), Петар Милошевић, Ранко Поповић, Никола Маловић, Ђорђе Нешић

 • 15:00-15:45
  ЕКРАНИЗОВАНА КЊИЖЕВНОСТ, ОД КЊИЖЕВНОСТИ ДО ФИЛМА - Књижевно дело као полазиште филмског дела - Сложени књижевни свет на филму, могућности транспозиције у покретне слике - Примери екранизованих књижевних дела: од великих до изневерених очекивања - Однос оригиналног текста и сценарија - Где су границе слободе у филмској интерпретацији књижевности
  Учествују: Димитрије Војнов, Владимир Кецмановић, Иван Велисављевић, Маја Радонић (модератор)

СРЕДА, 29. октобар

 • 12:00-12:45
  ВЕК БЕЗ ЈОВАНА СКЕРЛИЋА - Зашто памтимо баш Скерлића и зашто га не треба заборавити - Шта је значио Скерлић у свом времену - Какав би "Скерлић" био потребан данашњој књижевности - Скерлић као мера књижевног рада и јавног деловања
  Учествују: Леон Којен, Милош Ковић, Владимир Димитријевић, Драган Хамовић (модератор)

 • 14:00-15:30
  "ЈУГОСФЕРА" ЗА ПОЧЕТНИКЕ - КУЛТУРНИ КОНТАКТИ - "Југосфера" - мит или стварност? - Потребе културне сарадње у региону - Могућности културних контаката у контексту сложеног историјског, идеолошког и политичког наслеђа
  Учествују: Игор Мандић, Мило Ломпар, Маја Радонић (модератор)

ЧЕТВРТАК, 30. октобар

 • 14:00-14:45
  КЊИГА ЗА ДЕЦУ У СРБИЈИ ДАНАС, РОБА ИЛИ КУЛТУРНО ДОБРО - Ко данас све објављује књиге за децу у Србији? - Водећи издавачи ове врсте литературе, колико су препознатљиве њихове издавачке политике: тематика, жанрови, библиотеке - Уметничке и васпитно-образовне вредности књига за децу као културно добро, шта преовлађује данас - Могу ли уметничке и васпитно-образовне вредности књига за децу бити, истовремено, и тржишне вредности: о подударању и раскораку - Какав је утицај школе данас на књигу за децу - Какав је положај писца за децу у Србији данас, лична искуства - Можемо ли да прорекнемо будућност књиге за децу код нас
  Учествују: Јован Љуштановић (модератор), Зорана Опачић, Тијана Тропин, Јасминка Петровић, Урош Петровић

 • 16:00-16:45
  КЊИГА И МЕДИЈИ, ИЗМЕЂУ СУЖЕНЕ И СЛОЖЕНЕ СЛИКЕ - Зашто је извештавање и писање о књизи готово искључиво афирмативно - Зашто је критика преведене књижевности спорадична - Могу ли медији да помогну / одмогну рецепцији рецепцији књиге - Зашто о (својим) књигама говоре уредници (издавачи) и писци, ређе критичари, библиотекари, књижари и читаоци никад - Има ли опортунизма у медијском избору књига
  Учествују: Сања Милић (модератор), Александар Јерков, Александар Гаталица, Јасмина Врбавац, Весна Тријић

ПЕТАК, 31. октобар

 • 12:00-13:30
  ВЕЛИКИ РАТ, ВЕЛИКА ПРИЧА, ЊЕНИ ПРИПОВЕДАЧИ И НАКНАДНИ РЕДАКТОРИ - Годишњице као поводи, подстицаји и злоупотребе - Домети српске историографије у истраживању Великог рата - Европска историографија о Великом рату - Историјска дистанца у истраживању или политичка коректност - да ли је било (и да ли је потребна?) ревизије историје Великог рата - Утицај науке на формирање јавног мњења - Нове теме Великог рата
  Учествују: Мира Радојевић, Чедомир Антић, Данило Шаренац, Јасмина Милановић (модератор)

 • 14:00-14:45
  СВЕТЛАНА ВЕЛМАР-ЈАНКОВИЋ, ПОГЛЕД КРОЗ БЕОГРАД - Опис места Светлане Велмар-Јанковић у српској прози - Однос њених фикција према историји - Кључне поетичке карактеристике опуса - Грађански, морални и судбински удес у пометеним временима - Опсесија историјом Београда и људима у историји - Приповедање као евокација и кондензовање смисла - Светлана Велмар-Јанковић као тумач занемарених дела писаца из прошлости и текстова својих савременика
  Учествују: Михајло Пантић (модератор), Љиљана Шоп, Гојко Божовић, Милица Лазовић

СУБОТА, 01. новембар

 • 12:00-13:30
  БРАНИСЛАВ НУШИЋ, ОД КОМЕДИОГРАФА ДО ТРАГИЧНОГ СВЕДОКА ВЕЛИКОГ РАТА - Нушић између различитих жанрова, фељтона, приповетке, хумореске, козерија, романа, комедије, успомена, новинских чланака, полемика - Потреба за критичким издањем - Нушић који се не смеје: аутор псудоисторијских драма, мелодрама, циклуса грађанских драма - О неоствареном сценарију за документарну серију "Наш Нушић" Горице Поповић - Везе Нушића са филмом и филмичност - Нушић као аутор сценарија за слепстик комедију
  Учествују: Душан Иванић, Драгана Вукићевић (модератор), Горица Поповић, Рашко Јовановић, Божидар Зечевић

 • 14:00-14:45
  СТУБ СЕЋАЊА МИОДРАГА ПАВЛОВИЋА, КА КОНТИНУИТЕТУ СРПСКЕ ПЕСМЕ И КУЛТУРЕ - Место и улога Миодрага Павловића у српској књижевности и култури - Поезија великих облика - Историзовање мита и митологизација историје - Есејистика и антологије: превредновање српске песничке традиције - Успостављање континуитета и идентитета српског песништва - Шта смо остали дужни Миодрагу Павловићу
  Учествују: Милован Данојлић, Злата Коцић, Јован Делић, Маја Радонић (модератор)

 • 15:00-16:15
  СРПСКА ЕНЦИКЛОПЕДИСТИКА И КАПИТАЛНИ ИЗДАВАЧКИ ПРОЈЕКТИ - Национални и државни пројекат Српске енциклопедије - Капитални пројекти Српског биографског речника, Лексикона писаца, Речника појмова ликовних уметности и архитектуре, Лексикона градова Србије, Школског свезнања и Енциклопедије српског народа, Српског Who is who - Искуства и тешкоће дугорочног и систематског рада - Југословенско наслеђе у овој области - Однос према савременим технологијама - Потреба јавности за енциклопедијама - Колико је културна политика свесна државотворног значења енциклопедистике
  Учествују: Душан Иванић, Радош Љушић, Драган Станић, Бранко Бешлин, Дејана Оцић (модератор)

 • 16:15-17:30
  МЛАДА СРПСКА ПОЕЗИЈА, ШТА ПИШЕ, ШТА ЈОЈ СЕ ДОГАЂА? - Нова песничка имена и друге новости - Динамика догађаја на маргинализованом и разуђеном песничком пољу - Осврт на продукцију, збирке, зборнике и антологије - Проблематизовање главних књижевних питања и феномена генерације - Нови и Претходни, поетике и политике
  Учествују: Јана Алексић (модератор), Јелена Милинковић, Радомир Митрић, Петар Матовић, Бојан Марковић

КИНЕСКО-СРПСКИ РАЗГОВОРИ

ПОНЕДЕЉАК, 27. октобар

 • 16:00-17:00
  Сала "Борислав Пекић"
  ЗА КОГА ПИШУ ПИСЦИ?
  Учествују: Маи Ђија, Џанг Јуежан, Ли Ер и Енес Халиловић

УТОРАК, 28. октобар

 • 14:00-16:30
  Сала "Борислав Пекић"
  КИНА - СРБИЈА (КИНА - СРЕДЊА И ИСТОЧНА ЕВРОПА) СЕМИНАР О КЊИЖЕВНОСТИ И ПРЕВОЂЕЊУ "Како промовисати кинеску књижевност да уђе у Србију"
  Учествују: Пан Каисјонг (председавајући), Ју Хуа, Зоран Скробановић, Радослав Пушић и Владислав Бајац

 • 14:15-15:00 
  Дечја сала
  ДА ДАМО ДЕЦИ ЈЕДНУ УТОПИЈСКУ ЗЕМЉУ
  Учествују дечји писци: Цао Венсјуен и Дејан Алексић

СРЕДА, 29. октобар

 • 10:30-12:15 
  Сала "Борислав Пекић"
  КИНА - СРБИЈА (КИНА - СРЕДЊА И ИСТОЧНА ЕВРОПА) ОКРУГЛИ СТО ИЗДАВАЧА
  "Могућности и путеви реализације у области размене ауторских права између Кине и Србије (Кина - земље Средње и Источне Европе)"
  Учествују: Лин Ђиахонг, представник Министарства културе и информисања Републике Србије (председавајући), Цаи Ђианфенг, Ђин Сјаомин, Џанг Лианпинг, Дејан Папић, Дејан Беговић, Марко Вујадиновић, Вук Вукићевић

ЧЕТВРТАК, 30. октобар

 • 14:00-15:30
  Сала "Борислав Пекић"
  КИНА-СРБИЈА ПОСЛОВНИ ПАРТНЕРСКИ СЕМИНАР ЗА КЊИГЕ "Садашња ситуација и будуће могућности за сарадњу у области књиге"
  Учествују: Ву Веи и Вук Вукићевић (председавајући), Ђи Тао, Џин Ђианбао, Дејан Папић и Ненад Атанацковић

 • 13:00-13:45 
  Сала "Слободан Селенић"
  ЗАДАТАК ПОЕЗИЈЕ ЈЕ ДА ИЗРАЗИ ЛИРСКА ОСЕЋАЊА И МИСЛИ ИЛИ ЈЕ ПОЕЗИЈА ЗАБАВА ЗА МАСЕ
  Учествују: Џао Лихонг, Си Чуан, Злата Коцић и преводиоци

 • 17:00-17:45
  Сала "Слободан Селенић"
  ТРИБИНА "Кинеска књижевност данас, традиционално и модерно" - Програм с кинеским писцима води Јелена Гледић

ПЕТАК, 31. октобар

 • 13:00-14:00
  Промотивни простор "Арена" (Хала 1)
  САВРЕМЕНА КИНЕСКА И СРПСКА ПОЕЗИЈА
  Учествују: Ђао Лихонг, Си Чуан, Драган Јовановић Данилов и преводиоци

 • 16:00-16:45
  Сала "Слободан Селенић"
  ТРИБИНА "Преведена дела кинеске књижевности" - Програм с кинеским писцима води: Мирјана Павловић

Сајамске изложбе

У амбијенту хале 1а посетиоци ће бити у прилици да погледају и изложбе:

 • Ремек-дела савремене кинеске илустрације и карикатуре и

 • 150 година од рођења Бранислава Нушића у сали „Бранислав Нушић“

На нивоу б хале 2 биће постављене изложбе:

 • Српско писмо и језик кроз историју (изложба Дома културе "Вук Караџић" Лозница – на српском и енглеском језику)

 • Српска књижевност и Велики рат (изложба Библиотеке Града Београда)

 • Пола века "Дисовог пролећа" у Чачку

 • Најлепше књиге из Словачке 2013. (Међународна кућа за дечју уметност "Бибиана", Братислава)

 • Плакати – илустрације текста – радови студената Факултета примењених уметности

 • Сто и једна реченица у опреми књиге - Алберта Капра – радови студената Факултета примењених уметности

 • Култура ћирилице

 • Дани ћирилице Баваниште

Програми за децу

 

Програми посвећени деци и младима, изведени у форми радионица и трибина у организацији Сајма књига, поново ће бити пред заинтересованим посетиоцима у дечјем павиљону у хали 2б.

Од понедељка до недеље, у Дечјем павиљону, према програму чији је аутор књижевница Гордана Малетић, одвијаће се "Бескрајна прича" - сусрети деце и песника, програми о прози и поезији за децу, радионица бајки, приче о хумору и хорору, о биљкама и животињама, разговор о неснимљеним Нушићевим Хајдуцима...

Школски дан

Школски дан на 59. Међународном београдском сајму књига биће четвртак, 30. октобар 2014. Овај сајамски дан посвећен је организованим посетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора. Тим поводом издавачи припремају посебан, садржајан програм намењен деци и њиховим наставницима.

Свечано отварање Школског дана је у четвртак, 30. октобра у  11 часова у хали 2.

 

Породични дани

 

Понедељак и уторак, 27. и 28. октобар 2014. су дани за породичну посету, када ће бити омогућено да цела породица са једном купљеном породичном улазницом посети манифестацију.

 

Награде

 

У оквиру 59. Сајма књига биће додељене традиционалне награде и оцењена годишња издавачка продукција у категоријама:

Издавач године, Издавачки подухват године, Дечија књига године и Најлепша књига.

За награде аутоматски конкуришу сви издавачи и учесници Сајма књига.

Уручење награда Међународног београдског сајма књига је у понедељак 27. октобра у 12 часова у хали 2.

Поред  традиционалних сајамских награда, у понедељак, 27. октобра у 18 часова у сали "Слободан Селенић", биће уручена и награда "Доситеј Обрадовић", која се сваке године додељује страном издавачу за континуирани допринос у објављивању и промоцији српске књижевности.

 

Радно време: Сваког дана: од 26. октобра до 02. новембра од 10 до 21.

Улазнице: Цене улазница на 59. Међународном београдском сајму књига остале су непромењене - појединачна улазница је 250 динара, улазница за групне посете је 150 динара. Цена породичне улазнице је 600 динара. Цена паркинга је 100 динара по започетом сату.

 

Спонзор Сајма књига- Телеком Србија.

Ова реномирана телекомуникациона компанија, у времену све већег значаја модерних комуникација и високих технологија и све присутнијих савремених облика презентације књижевности и културолошких садржаја препознаје дух времена и потребе заједнице у којој послује, подржавајући пројекте и манифестације које су од великог друштвеног значаја и у складу са вредностима ове компаније.

340414
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
179
364
915
336714
4505
7381
340414
Ваш IP: 34.200.218.187
У Србији је 12.08.2020 10:31
Счетчик joomla