Потписана Европска Повеља о родној равноправности

повељакш2014Крушевац, 02.12.2014.-Јуче је градоначелник Крушевца Драги Несторовић потписао Европску Повељу о родној равноправности на локалном нивоу, коју је Скупштина града усвојила на седници одржаној 25.03.2014. године. Потписивању Повеље присуствовали су народни посланици др Весна Ракоњац и Синиша Максимовић, председник Скупштине Живан Николић, заменик градоначелника Јасмина Палуровић, чланови Градског већа, помоћници градоначелника, представници Савета за родну равноправност и невладиних организација, међу којима и председник ГО “Патриотског фронта” Крушевац проф. Горан Кузмановић.
Повеља о родној равноправности намењена је локалним и регионалним управама Европе које се јавно обавезују да ће следити принципе родне равноправности и спроводити њене одлуке у својим срединама. У циљу пружања подршке примени ових принципа, свака потписница Повеље ће припремити акциони план, који ће одређивати приоритете, активности и средства за његово спровођење. Потписнице имају обавезу да се повежу са свим релевантним институцијама и организацијама у својој земљи како би на оптималан начин промовисале најбоље праксе у погледу равноправности.
У уводној речи градоначелник Драги Несторовић је између осталог рекао: "Много се променило у равноправности полова последњих деценија. Без равноправности полова нема демократског друштва. Зато ћемо ми радити у складу са принципима Европске повеље на доследној примени принципа равноправности полова у нашем друштву. Без активног учешћа жена у процесу изградње нашег друштва као демократског и модерног, није могуће остваривање демократије, равноправности и напретка у друштву. Веће учешће жена у развоју локалне и регионалне политике омогућава да њихово животно искуство, способност и креативност буду узети у обзир. А у данашњем свету, право на равноправност између мушкараца и жена је такође кључ нашег економског и друштвеног успеха- не само на европском и државном нивоу, већ и у региону, градовима и локалним заједницама".
gradonacelnikks2014Председница Савета за родну равноправност др Јелена Милановић говорила је о заступљености жена у локалном парламенту и органима власти. "У односу на почетак мандата учињен је напредак и сада су жене заступљене и у извршној власти. Функцију заменика Градоначелника обавља жена, Градско веће чини 9 мушкараца и две жене, у Скупштини града је 46 припадника јачег, а 24 припадница лепшег пола, док је у радним телима Скупштине града заступљеност у корист мушкараца 90 према 36. У оквиру менаџмента јавних предузећа и установа на челу је 15 мушкараца и 7 жена, а у Градској управи 13 мушкараца и 9 жена. Расински управни округ у Народној скупштини заступају 2 посланице и један посланик из Крушевца, као и две посланице из Трстеника и Варварина".
Незадовољавајуће стање је на нивоу месних заједница, где је у оквиру Савета и Месних одбора заступљено само 5 жена у односу на 124 мушкарца.

276317
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
97
368
1513
271565
1679
11973
276317
Ваш IP: 3.229.122.219
У Србији је 06.12.2019 15:06
Счетчик joomla