Дани руског дечјег филма

dani ruskog filma2Крушевац, 08.09.2014.- У термину од 13.-17.09. ће бити уприличен мултимедијални пројекат „Дани руског дечјег филма“- „Приче из детињства“. Главни организатор манифестације је руска филмска компанија «Вифсаида», а прва визија пројекта је 2010. године потекла од „Патриотски фронта“, који је до данас био саорганизатор неколико сличних манифестација у Србији. Свечано отварање уз присуство представника Амбасаде РФ и осталих саорганизатора предвиђено је за 13.07. у 12.00 часова у Крушевцу.
"Дани" ће се одржати под покровитељством Града Крушевца, Руске амбасаде у Београду, српског огранка „Међународне фондације за јединство православних хришћанских народа“, Координационог савета руских сународника који живе у Србији, уз финансијску подршку Министарства културе Руске Федерације. Према програму организатора, ове године ће публика бити у прилици погледати циклус од 18 филмова за децу и младе, насталих у периоду 2010-2014. Фестивал предвиђа приказивање кратких и дугометражних анимираних, научнофантастичних и документарних филмова.

IMG 1404 resizeПројекције ће бити у Градском биоскопу и „Белој сали“ Културног центра. Поред тога, део ће бити приказан и у другим местима Расинског округа (Брус и Трстеник, Рибарска Бања, села Велики Купци и Бела Вода).

Такође, биће уприличен и округли сто на тему: «Российское кинонаследие - в помощь изучающим русский язык в Сербии» ( Руско биоскопско наслеђе- помоћ средњошколцима, ученицима руског језика у Србији). Предвиђено је учешће представника руске Владе и привредних компанија које послују у Србији, представника државних и општинских органа и институција Републике Србије, друштвених организација Србије и представника СПЦ.

Специјализоване радионице о уметности глуме говора за децу ће одржати заслужена глумица Русије, добитник Државне награде СССР Иелена Борзова, а у склопу мултимедијалног пројекта учествоваће и неколико других руских мајстора кинематографије.
goranrusi2Гостима ће бити приказана и тематска изложба фотографија - Дечје кино „Мосфилм", посвећена 90. годишњици чувеног филмског студија.

"Имплементација дана Руских дечјих филмова у иностранству - то није само упознавање српске деце и младих са руским филмом и руском традицијом, - рекао је генерални директор" Витсаиде "Филип Кудрашев - Циљ пројекта је много шири и дубљи. Ми желимо да се формира активан дијалог и културна размена између две земље, да се промовише јединство словенских народа и ширење хоризоната деце и њихове позитивне перцепције и разумевање културе Русије. "

Прецизна сатница програма може се погледати на сајту организатора, компаније «Вифсаида»:

http://vifsaida.com/bajke/889-programma-osnovnykh-meropriyatij-dni-rossijskogo-detskogo-kino-v-serbii-skazki-detstva-krushevats-2014

 

276339
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
119
368
1535
271565
1701
11973
276339
Ваш IP: 3.229.122.219
У Србији је 06.12.2019 15:50
Счетчик joomla