Дуг војним пензионерима

vojni-penzioneriБеоград,10.11.2015- Након 7 година незаконитог и неуставног умањења пензија, бројних протеста, војни пензионери, након одлуке Уставног суда, коначно ће моћи да остваре своје право на усклађивање примања. Јучерашњим обраћањем јавности, министар надлежан за послове рада, запошљавања, борачких и социјалних питања је потврдио ову информацију. Преносимо званично саопштење сa сајта Министартва:
ministarstvo rada novi logoВојним пензионерима признато је право на ванредно повећање пензија од 11,06 одсто и укупан дуг од 1. јануара 2008. биће им исплаћен одједном, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин. Он је, представљајући решење проблема ванредног усклађивања војних пензија у Дому војске нагласио, да ће новембарске пензије, које се исплаћују у децембру, војним пензионерима бити увећане за колико је Уставни суд одредио, а од 1. јануара добијају и надокнаду у новцу за разлику, која им није исплаћена ових година.
Вулин је прецизирао да је просечан дуг државе према једном војном пензионеру око 305.000 динара и нагласио да ће целокупну суму држава војним пензионерима исплатити једнократно, од 1. јануара. "Ви нисте сумњали у државу, живот сте провели борећи се за њу, верујући у њу, спроводећи њене законе, држава мора да буде таква према вама. Ово је добра прилика да вам покажемо да држава постоји и да држи реч. Ово је и наш начин да се каже да нам је стало и колико поштујемо све вас и уставни поредак земље", рекао је Вулин.
Додао је да ће на 57.240 адреса војних пензионера, корисницима војних пензија и њиховим наследницима, ПИО фонд послати предлог да дођу у прву филијалу ПИО фонда и да се договоре. "Потребно је одустати од судских спорова према држави и да се потпише споразум по коме се новац од 1. јануара исплаћује у једној јединој рати. Неће бити продужења, више рата, држава је смогла снаге да исплати све у једној рати. Ванредно усклађивање иде према свима. Ово је и наш начин да се каже да нам је стало", рекао је министар рада. Вулин је нагласио да то није постигнуто јер је држава узела кредит, или продала нешто, нити је то урађено тако да би се куповали избори, "да се задуже наша деца и унуци". "Ово је новац из реалних извора, ово смо уштедели и зарадили и можемо да вам исплатимо оно што вам припада. Данас је дан када се може рећи -”Добро је веровати у земљу, поштовати је и волети", рекао је Вулин.
Министар одбране Братислав Гашић рекао је да ова влада и министарство одбране третира војне пензионере као војнике. "Једном војник-увек војник", рекао је Гашић и додао да влада показује да је увек са својим народом и уз народ. "За проткеле три године, нисмо вам обећали ништа, а да вам нисмо испунили. Додатак на пензију добија сваки официр, максимално се трудимо да решимо стамбено питање, од 2012. поделили смо 2.205 станова припадницима војске, а само 2015. поделили смо 965 станова", рекао је министар одбране.
"Ми овај проблем нисмо гурнули под тепих. Није мала ова цифра. То је 24 милијарде, нисмо узели кредите. Али, више се не путује, као што се путовало са делегацијом од 30 људи и 30 новинара. Сада се штеди, нико не може у Министарству одбране да једе ван тог министарства, већ овде, у Дому војске", рекао је Гашић. Додао је да се штедњом дошло до тога да се могу исплатити обавезе које су обећали, како је рекао, неодговорни политичари пред изборе 2008. године. "Желим вам да живите срећно са породицама и да убудуће немамо проблема, када је усклађивање ваших пензија у питању и да будете задовољни, јер је држава изашла у сусрет да се реши велики проблем", рекао је Гашић на скупу који је организовало Удружење војних пензионера Србије.
Директорка републичког ПИО фонда Драгана Калиновић апеловала је на војне пензионере, да се што више јаве фонду, с обзиром на то да је једнократна помоћ у питању и нагласила да ће процедура бити брза, будући да ће шалтери за њих бити одвојени.
"У наредних 10-ак дана, на 57.240 корисника пензија и наследника, крећу обавештења из фонда, у коме ће бити приложени захтеви, који се могу попунити кући и предати у надлежној филијали, одвојени ће бити шалтери за војне пезнионери, све ће се завршавати у рекордном року", рекла је Калиновић.
ИЗВОР: http://www.minrzs.gov.rs/cir/aktuelno/item/3920-vojnim-penzionerima-povecane-penzije-za-11,06-odsto

329300
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
68
178
1183
325532
772
8237
329300
Ваш IP: 18.232.186.117
У Србији је 05.07.2020 07:26
Счетчик joomla