Дан Републике Српске

rsproslavaБања Лука, 9.01.2020- Дан Републике Српске обележен је на Тргу Крајине свечаним дефилеом, који су чинили припадници полицијске агенције Републике Српске, али и других служби које су у функцији очувања безбедности Српске.
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик честитао је свима Дан Републике Српске, након чега је натављено обраћање других званичника . У делегацији институција Републике Србије били су Председница Владе Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба ВС Милан Мојсиловић и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић. Испред  спомен обележја погинулим и несталим борацима Војске републике Српске, међу бројним делегацијама, почаст су одали и чланови "Патриотског фронта".


venci rsРепублика Српска слави 26. рођендан, а улице Бањалуке украшене су заставицама Републике Српске и Србије. Патријарх српски Иринеј служио је литургију у Храму Христа спаситеља у Бањалуци, уједно празник Светог првомученика Стефана. 

У Сарајеву је 9. јануара 1992. године тадашња Скупштина српског народа у БиХ донела Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ.

Основали су је посланици Скупштине српског народа у БиХ, након што су прегласани у кључним питањима у Скупштини БиХ која су се тицала опстанка Југославије.

Република Српска проглашена је 9. јануара 1992. године у Сарајеву као Република српског народа у Босни и Херцеговини (БиХ) одлуком тадашње Скупштине српског народа у БиХ.

Република Српска свој први Устав добила је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике Босне и Херцеговине.

 

Обележавању Дана Републике Српске, као и прошле године, присуствовао је бивши председник Србије Томислав Николић, али сада као председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином. Рапорт, након дефилеа полицијских ешалона примила је председница РС Жељка Цвијановић.Додик је раније данас одликовао Николића Орденом Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије, Републике Српске и других држава, као и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији и послератном развоју Српске.
Додик је одликовање уручио и српском редитељу Емиру Кустурица, а пригодне награде добили су и стакнути спортисти пореклом са ових простора Саво Милошевић и Марко Марин.

360259
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
295
376
2097
354340
13939
10411
360259
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 30.09.2020 16:13
Счетчик joomla