09. јануар-Дан Републике Српске

danrs1Бања Лука, 09.01.2017- Република Српска данас, свечано обележава четврт века државности, као и своју Крсну славу Св. првомученика и Архиђакона Стефана Поред домаћина, скупу присуствује председник Републике Србије Томислав Николић, Амбасадор РФ у БиХ, бројни званичници, јавне личности из Србије и региона.Његова светост патријарх српски Иринеј је у бањалучком Саборном храму Христа Спаситеља, служио свету архијерејску литургију уз саслужење више владика и свештенства. Градови широм Републике Српске украшени су српским тробојкама али и великим билбордима на којима стоји натпис "ПРАВО на СЛАВЉЕ!" .
Иако оспорен међународним притисцима и нелегалном одлуком Уставног суда БиХ, овај Sequence-01.Still011датум се обележава вољом народа РС, који се о томе, недавно изјаснио на референдуму. На овај начин није дозвољено прекрајање, првенствено „Дејтонског споразума", али и неспорне аутономије РС извојеване бројним жртвама.
Дана 9. јануара 1992. године у Сарајеву, тадашња Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини је донела „Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине". Проглашена је Република на подручјима српских аутономних регија и области и других српских етничких целина у
akademija rsБосни и Херцеговини, укључујући и подручја на којима је српски народ остао у мањини, због геноцида који је над њим извршен током Другог светског рата. Република српског народа Босне и Херцеговине се налазила у саставу савезне државе Југославије, као њена федерална јединица. До избора и конституисања нових органа и институција, који су требали бити установљени Уставом, функције државних органа је обављала
Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини и њен „Министарски савјет". Седиште органа Републике је било у Сарајеву.
Доношењем Устава од 28. фебруара 1992. Република је добила назив „Српска Република Босна и Херцеговина". Проглашена је за државу српског народа и грађана који у њој живе, али и даље као део Савезне државе Југославије. Уставним амандманима VII и VIII од 12. августа 1992. назив Републике је промењен у садашњи и коначни назив „Република Српска". Дан Републике Српске је био најпре утврђен Законом о славама и светковинама(1992), као један од празника Републике Српске, да би касније био укинут. Поново је утврђен Законом о празницима Републике Српске (2007) као републички празник који се празнује 9. јануара.

 

003455
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Сви
166
201
677
20
3455
3455
Ваш IP: 54.161.77.48
У Србији је 24.05.2017 13:49
Счетчик joomla