10. Крајишки црквено – народни Свесрпски сабор “ Крушедолска звона 2016“

линтакрушедолУ манастирској цркви литургију и парастос за све Србе који су погинули и нестали током XX века с почетком у 9.30 сати, служио је владика сремски Василије са свештенством Сремске епархије. На позорници испред манастира одржан је пригодан културно-уметнички програм- смотра духа и народног стваралаштва изворних мушких и женских певачких група и више КУД-а, која чувају и негују обичаје, фолклор и традицију завичаја. Сабор је благословио владика сремски Василије. Поздравну реч одржао је председник Републике Српске Милорад Додик, а “Крушедолску бесједу” говорио је наш прослављени редитељ Емир Кустурица.

Овогодишње окупљање има посебан значај, с обзиром на то да се ове године навршава 530 година од доласка Бранковића у Срем, пет векова од смрти владике Максима оснивача овог манастира и 300 година од спаљивања моштију Светих manastir krusedolБранковића. Овим годишњицама придружују се Крајишници са обележавањем 75-годишњице од геноцида у Јасеновцу и других злочина на територији тадашње НДХ и 25-годишњице од почетка последњег грађанског рата. Уочи јубиларне манифестације, објављена је монографија о манастиру Крушедолу, чија је промоција данас уприличена. Сабор је и ове годне финансијски, технички и организационо подржало Представништво Републике Српске у Београду.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је у свом говору “да је српска слобода увијек зависила од тога да ли Срби имају или немају државу, да једино сабрани имају шансу, а да је Црква најснажнији елемент српског идентитета. Пошто Срби нису имали државу у Крајини и нису је имали на просторима данашње Републике Српске, могао се десити Јасеновац у Другом свјетском рату и зато је непријатељ могао да нас одведе на то стратише и побије више од 500.000. Данас причају како су Срби ти који не заслужују поштовање", истакао је Додик у крушедолтвобраћању окупљеном народу. Уједно је поручио да Срби данас имају државе, које су гаранција њихове слободе. "Ми смо слободан народ који је и за друге на просторима бивше Југославије кроз историју доносио слободу". Он сматра да је српски народ био у великој заблуди, јер је до краја био одан југословенској идеји. "Српски народ морао је да остане одан српској идеји, никако југословенској".

329130
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
76
181
1013
325532
602
8237
329130
Ваш IP: 3.214.184.223
У Србији је 04.07.2020 11:31
Счетчик joomla