24 године од напада на колону ЈНА у Добровољачкој

dobrovoljacka2Сарајево, 03.05.2016- Служењем помена, полагањем цвећа и мирном шетњом, данас ће у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву бити облежене 24 године од страдања припадника ЈНА у том граду. Обележавању страдања присуствоваће родбина убијених, колеге и старешине јединице ЈНА, руководство РС, као и бројна ветеранска удружења из РС и Србије.

Окупљање је заказано за 9.00 часова испред Спомен-цркве у Миљевићима, у Источном Сарајеву, у којој ће у 9.30 часова бити служен помен страдалима. У 10.00 часова следи одлазак аутобусима у Добровољачку улицу, сад Улицу Хамдије Крешевљаковића, где ће после помена бити положено цвеће и мирном шетњом одата почаст припадницима ЈНА убијеним 2. и 3. маја у Сарајеву.

Колона војника нападнута је 3. маја 1992. године док се, у складу са договором Команде ЈНА, председника Председништва БиХ Алије Изетбеговића, Територијалне одбране БиХ и међународне заједнице, мирно повлачила из Сарајева. У нападу су добровољачка улубијена 42 припадника ЈНА и цивила, међу којима пет официра, 73 особе су рањене, а 215 заробљено или отето, показују подаци МУП-а Републике Српске. Напад су извели припадници муслиманске Територијалне одбране, полиције и паравојних формација "Зелене беретке" и "Патриотска лига", кршећи договор о мирној евакуацији.
Конвој војника ЈНА је 3. маја 1992. године напуштао Сарајево према договору о повлачењу, у замену за пуштање на слободу Изетбеговића, кога је дан раније заробила ЈНА.
Хашки суд је оценио да је војна колона ЈНА била “легитиман војни циљ”.
За случај у Добровољачкој улици тужилаштво БиХ је водило истрагу против Ејупа Ганића, генерала Јована Дивјака и још неких особа, али је установљено да “нису садржана обележја кривичног дела у њиховом поступању”. На такву одлуку тужилаштва уследиле су бројне осуде из Републике Српске, Србије и Руске Федерације.

 

Цвеће и свеће из Добровољачке бачени у контејнер

 

Сарајево,03.05.2016- Руже које су чланови породица страдалих и делегација РС положили на место страдања војника у Добровољачкој улици бачене су у контејнер након њиховог одласка. Цвеће и свеће бацили су припадници комуналне службе, сазнаје "Кликс". Ово је први пут да се овако нешто догодило истога дана када је цвеће и положено. Претходних година комунални радници очистили би тек када би свеће изгореле и цвеће се осушило. Делегација из РС с породицама стигла је у три аутобуса и неколико приватних аутомобила, уз јаке мере полицијског обезбеђења, како би присуствовали обележавању 24 године од страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици.
Премијер Кантона Сарајево Елмедин Дино Конаковић оценио је да је “срамота што су у смеће бачене руже које су положене у Добровољачкој улици”.
(Извор: RTS, klix.ba)

329159
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
105
181
1042
325532
631
8237
329159
Ваш IP: 3.214.184.223
У Србији је 04.07.2020 12:37
Счетчик joomla