190 година Матице српске

matica-srpska-jpg 660x330Нови Сад, 16.02.2016- У Свечаном салону Матице српске, вечерас је одржана седница поводом 190-годишњице постојања те најстарије културне институције српског народа, која је основана 1826. године у Пешти.Прве речи Свечане песме Матице српске, коју су написали Раша Попов и Душан Михалек, одјекнуле су свечаном салом у извођењу Новосадског камерног хора (диригент доц. мр Божидар Црњански). Свечану седницу отворио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске, који је присутнима поднео извештај о активностима и раду Матице српске током протекле године. Након тога, доц. др Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске, позвао је присутне да минутом ћутања одају пошту преминулим члановима, сарадницима и добротворима Матице српске у периоду између две Свечане седнице. Сто деведесети рођендан Матице српске обележила је беседа „Мађарске власти о Уједињеној омладини и Матици српској" академика Василија Крестића, истичући, при том, значај Матице који годинама уназад, па тако и данас, не јењава. Након беседе, мср Јелена Веселинов, управник послова, прочитала је Уредбу о „Змајевој награди" и тиме отворила део Свечане седнице који је посвећен овој престижној награди Матице српске која се традиционално додељује најбољој поетској збирци објављеној протекле године. Ђорђо Сладоје, члан Жирија, прочитао је одлуку Жирија да „Змајеву награду" за 2015. годину додели Ђорђу Нешићу за збирку песама „Боље је бити у мањини", чиме се песник уписао у дугачку и величанствену листу добитника „Змајеве награде". Добитник награде се беседом „Испод змајевих крила" обратио присутнима и побудио успомене на Змајеве песме и велики утицај који је овај песник имао, а и даље има, на потоње генерације књижевника. О награђеној књизи говорио је проф. др Михајло Пантић, док је стихове из награђене збирке надахнуто рецитовао драмски уметник Бошко Петров.
SvecanaSednicaZmajeveNagr-BLU 064У Свечаној сали није било слободног места. Уз академика Владимира Костића и проф. др Љубомира Максимовића, председника и потпредседника Српске академије наука и уметности, те академика Стевана Пилиповића и академика Милорада Радовановића, представника огранка САНУ у Новом Саду, Свечану седницу Матице српске увеличали су и Вања Вученовић, представник Града Новог Сада, др Милан Мицић, из Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, др Саша Орловић проректор, Чедомир Вишњић, представник издавачке куће „Просвјета" која је и један од издавача награђене збирке, те представници Српске православне цркве, бројни пријатељи, чланови и добротвори Матице српске, као и представници медија.
Из Свечане сале, након неколико нумера Новосадског камерног хора, богатог програма и завршне речи председника Матице српске, уважени и драги гости изашли су насмејани и подстакнути да разговор о овим, али и многим другим темама наставе у Свечаним салонима Матице српске.
Цео програм је снимљен и може се погледати у видео архиви сајта Матице српске.


(Извор: Матица српска http://www.maticasrpska.org.rs)

360189
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
225
376
2027
354340
13869
10411
360189
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 30.09.2020 14:24
Счетчик joomla