Дан примирја у I Светском рату

neradan-dan-primirja-u-prvom-svetskom-ratuБеоград,11.11.2015- Дан капитулације Немачке у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији, који се обележава 11. новембра. Овај датум подсећа на дан када су, 11. новембра 1918. године, у Француској, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Примирје је потписано у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, усред шуме близу раскршћа Ретонд у департману Оаз (Rethondes, Oise), код града Компиењ, у 5 сати 15 минута ујутру. Истог јутра у 11 сати звона широм Француске огласила су, да је и последња непријатељска сила, Немачка, потписала капитулацију.
Немачку делегацију предводио је Матијас Ерцбергер, цивил кога су немачки националисти убили као "издајника " у атентату 1921. Чињеницу да се радило о цивилу, нацисти су касније искористили да порекну да се немачка војска икада предала. У делегацији су још учествовали генерал Фон Винтерфелдт и капетан Фанселов. Немачка делегација се упутила на преговоре potpisprimirjaIsvratдва дана пре званичне абдикације цара Вилхелма II и 9. новембра стигла је на одредиште, носећи белу заставу у рукама. У француским редовима, понуда да се преговара о примирју наишла је на подељене реакције: председник Републике Рејмон Поенкаре и генерал Филип Петен желели су да искористе војну превласт на терену, како би силом избацили Немце из Белгије, заузели Немачку и потукли непријатеља "до ногу". Међутим, врховни командант савезничких снага на Западном фронту, маршал Фердинанд Фош и председник владе Жорж Клемансо, ниси били истог мишљења; француска војска је, по њима, била исувише исцрпљена, да би се упустала у освајачке походе. Осим тога, свако одлагање коначног решења увећавало је ризик да се бољшевичка Русија намерачи на Немачку… У савезничкој делегацији, поред маршала Фоша, седели су Сер Рослин Вемис, адмирал Британске ратне морнарице и француски генерал Максим Веиган.
danprimirja2Уместо предлога за примирје, којем су се Немци надали, Маршал Фош их је у име савезничких снага дочекао с низом неприкосновених и неопозивих услова: предаја 5.000 топова, 25.000 митраљеза, 1.700 авиона и ратне флоте. Немачка армија је добила петнаест дана да се повуче са територије Алзаса и Лорене и 30 дана да напусти леву обалу Рајне. Било је предвиђено, да потписано примирје важи само 36 дана, али је оно било редовно обнављано све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. То је био и коначан епилог, завршетак, до тада најкрвавијег рата на планети, који је иза себе оставио преко 20 милиона погинулих и 20 милиона рањених.

Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године. Почасна артиљеријска паљба у част Дана примирја у Првом светском рату, биће извршена 10. новембра 2015. године, у 16.00 часова, са Савске терасе Београдске тврђаве.
Почасну артиљеријску паљбу са десет плотуна из шест артиљеријских оруђа извршиће, уз највише војне почасти, почасна јединица Гарде žrtveuIsvratuВојске Србије, уз интонирање државне химне Републике Србије и подизање заставе.

360256
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
292
376
2094
354340
13936
10411
360256
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 30.09.2020 16:10
Счетчик joomla