Ослобођење Србије у I Светском рату

oslobodjenjesrbije1svrat03.11.2015.- На данашњи дан, пре 97 година силовитим јуришом Српске војске протеран је и последњи непријатељски војник, а Отаџбина је након више од 3 године била слободна. Трупе Српске војске успеле су да 1918. за свега месец и по дана од пробоја Солунског фронта, ослободе целу тадашњу Србију и 1. новембра освану на улицама главног града и тако продру чак 600 километара у дубину окупиране територије. Захваљујући оваквим успесима, убрзана је капитулација Централних сила. Прва је капитулирала Бугарска под притиском Друге српске армије која је имала намеру да крене према Софији 29. септембра 1918. , затим Турска (30.10), Аустроугарска (02.11.) и на крају Немачка (11.11. 1918.) чиме је Први светски рат био окончан.Међународни дан примирја у Првом светском рату обележава се и у свету државним манифестацијама, које се одржавају у знак сећања на 1918. годину, кад је у 11. новембра у 11 сати на снагу ступило примирје.

vojbojovicУ првој половини октобра 1918. главну улогу у наступању српских снага на север имала је Прва армија војводе Петра Бојовића. Друга армија војводе Степе Степановића, пак, по одлуци главног савезничког команданта генерала Франша д’Епереа, задржана је на бугарској граници, као гарант да Бугарска мора извршити услове из Солунског примирја. Затим је упућена да ослободи Косово и Метохију, да тамо остави Југословенску дивизију, један пук („Јадранске трупе”) пошаље у Црну Гору и протера аустроугарске трупе које су се повлачиле из Албаније, а онда главнином снага наступи долином Западне Мораве према Босни.
Прва армија је, у свом продирању према Дунаву, за десет дана разбила све аустроугарске и немачке снаге у долини Јужне Мораве и избила пред Ниш. Немци су ту образовали нову линију фронта, са снагама знатно надмоћнијим у односу на Прву српску армију. Позната је депеша генерала д’Епереа војводи Мишићу да заустави Прву армију испред Ниша до пристизања осталих савезничких снага, истичући да та „армија срља у авантуру”. Војвода Мишић је проследио војводи Бојовићу депешу главног команданта, препуштајући му да у конкретном случају поступи према сопственој процени. Прва армија војводе Бојовића је наставила борбу и у дводневној бици поразила знатно надмоћније немачке снаге код Ниша, 12. октобра ослободила град и наставила немилосрдно гоњење немачких и аустроугарских снага према Дунаву. Напредовање српских армија према граничним рекама проузроковало је унутрашњи слом Аустро-Угарске Монархије и kapitulacijanemacke1svratповлачење немачких снага из Србије. Командант савезничке војске маршал Франш д'Епере, плашећи се већих губитака, послао је категорично наређење да српска Прва армија обустави гоњење или бар сачека делове Друге српске армије, опомињући да Бојовић "иде у авантуру која ће компромитовати цео наш успех"! Славни војвода није послушао наређење...Гоњење је одмах настављено преко Саве и Дунава, 1. Срспка армија под командом Петра Бојовића ослободила је за десетак дана: Банат, Бачку, Срем, Славонију, Корушку. Поводом ових победа, које су изазвале велике симпатије у целом свету, европски листови су писали да су Срби, ослобађајући своју земљу у току офанзиве остварили "највеће напредовање савезника у овом рату", а неки и подсећали да ни чувена француска коњица није могла да стигне Бојовићеву пешадију.

360268
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
304
376
2106
354340
13948
10411
360268
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 30.09.2020 16:29
Счетчик joomla