Сећање на жртве Новосадске рације

Racija u Novom saduНови Сад,23.01.2015.- Поводом обележавања 73. годишњице Новосадске рације организоваће се комеморативни скупови на обали Дунава испред споменика жртвама рације. Данас венце полажу покрајински одбор СУБНОР-а и представници покрајинске власти,ЛСВ, а сутра у организацији градских структура и Епархије Бачке СПЦ, почаст ће одати представници локалне самоуправе, удружења и грађани. “Патриотски фронт” ће са својом делегацијом учествовати у програму комеморације.

Вишегодишње “спорење” око заједничког обележавања овог трагичног датума и даље није превазиђено, што свакако није похвалан гест. Политика и политички ставови не смеју да се мешају са оваквим догађајима, нарочито у контексту поштовања жртава и њихових породица. Нажалост, овај пример је и даље “табу” тема Новосађана. Сећање на јануар 1942. када су мађарски фашисти прво извршили рацију у граду и околини, а затим стрељали и бацили под лед Дунава преко 1300 Срба, Рома, Јевреја и других антифашиста и поред 73 протекле године, остаје. Као нестали се воде око 4500 становника јужне Бачке.

Као изговор за акцију, коју су тадашње мађарске власти службено описале као полицијску рацију, је послужило настојање да се ликвидира тамошњи партизански покрет, али у стварности су мађарске власти настојале да се уклоне "нежељени елементи" са територија припојених Мађарској по завршетку априлског рата. Новосадска рација представљала највећи покољ на подручју Војводине у Другом светском рату. Рација је спроведена у јужној Бачкој између 4. и 29. јануара 1942. Отпочела је у Шајкашкој (4-19. јануар), наставила се у Новом Саду (21-23. јануар), а завршила у Бечеју (25-29. јануар). У Новом Саду са приградским насељима - Чуруг, Госпођинци, Шајкаш, Ђурђево, Мошорин, Тител, Лок, Гардиновци, Вилово, Жабаљ, као и у градовима Бечеју, Србобрану и Темерину, за три дана окупатор је стрељао, а тела бацио у залеђени Дунав преко 1300 (2000) грађана. Укупан број несталих током погрома је око 4500.

 

nsracija01Овај злочин је био резултат планиране и дуго припремане акције, у којој су учествовали многи највиши војни и цивилни функционери Мађарске. Виновници и планери су били: начелник Мађарског краљевског генералштаба Ференц Сомбатхељи, министар унутрашњих послова Ференц Керестеш Фишер, министар народне одбране Карољ Барта, председник мађарске владе др Ласло Бардоши и регент и врховни командант свих оружаних снага Мађарске Миклош Хорти. Непосредни извршиоци планова мађарског државног врха били су: генерал-потпуковник Ференц Фекетехалми-Цајднер, врховни руководилац рације (и потписник наређења за рацију), пуковник Ласло Деак, руководилац рације у местима Шајкашке и Бечеју и пуковник Јожеф Граши, командант снага које су вршиле рацију у Новом Саду.

 

У одговорна лица спада и велики жупан у Новом Саду, др Петер Фернбах, који је затражио од војних власти да се упути казнена експедиција ради уништења комуниста у Шајкашкој, у ствари, ради „прочешљавања“ Срба и успут Јевреја. Захтев је упућен по савету Одбора деветорице. Поред свих напред регистрованих злочинаца, у овој крвавој и разбојничкој „рацији“ издавали су наређења или иначе узимали учешћа потпуковник Гунде Геза, потпуковник Петерди - командант 16 „хатарвадаш“ батаљона, адвокат и јавни бележник др. Лех Тибор, председник новосадске општине витез Нађ Миклош, Пап nsracijavenacЂорђе, жандармеријски капетан др. Зелди Мартон и капетан Габор из Сомбора. Монструозност самог чина покоља и наредбодаваца оличена је у потоњем одликовању злочинаца. Извршиоци су одликовани „Крстом народне одбране“ („Nemzetvedelmi Kerest“) и „Споменицом јужних крајева“ („Del-videki Emlekerem“).

360221
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
257
376
2059
354340
13901
10411
360221
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 30.09.2020 15:16
Счетчик joomla