Обележавање годишњице боја на Чегру

nis-spomenik-na-cegru23.junБеоград,31.05.2014. – 205. годишњица боја на Чегру биће обележена комеморативним окупљањем које ће бити одржано 31. маја 2014. године са почетком у 11.00 часова у оквиру Спомен-комплекса на Чегру код Ниша. Државну церемонију обележавања годишњице боја на Чегру предводиће државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић , који ће се том приликом обратити присутнима. Крај споменика на Чегру венце и цвеће ће такође положити представници Министарства одбране, Војске Србије, Града Ниша, као и великог броја удружења грађана, међу којима и делегација „Патриотског фронта“.

У оквиру Државне церемоније, планиран је пригодан уметнички програм. Организатор државне церемоније је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Битка на Чегру је једна од пресудних битака вођених у Првом српском устанку између српских устаника и Турака. Битка се одиграла 31.маја 1809. године на брду Чегар (потковица, стопало) код села Каменица надомак Ниша. Године 1809. долази до нових заоштравања односа између Турске и Русије. После узалудних преговора дошло је поново до избијања сукоба. 12 марта 1809. Порта објављује рат Русији, а 21. марта Русија Порти. Руси као прву помоћ послали су Србима 1000 пушака и 30.000 метака.

Србија креће у офанзиву према Турској: Карађорђе креће у правцу Црне Горе, Миленко Стојковић одржава везу са Русима, bitkanacegruЛука Лазаревић и Сима Марковић упућени су преко Дрине у Босну, а за напад на Ниш је одређен Милоје Петровић. На Ниш крећу пожаревачка, ћупријска, параћинска, ражањска и алексиначка нахија са нешто Крајишникаи Левчана, као и батаљон редовне војске. Све укупно око 16.000 људи који су се 21. априла скупили у Делиграду и кренули ка Нишу. Као помоћ био је и Хајдук Вељко који је оперисао на путу Ниш-Пирот. Према подацима које су Срби имали, Турци су у Нишу имали свега 3.000 војника.

Српска војска се према Нишу кретала веома споро. Пред Ниш долазе тек 27. априла и то код села Каменица, Горњег и Доњег Матејевца, где изграђују шест шанчева. Први и највећи је био на Чегру са војводом Стеваном Синђелићем, други у Горњем Матејевцу (код данас обновљене Латинске цркве) са Петром Добрњцем, трећи северозападно од Каменице са војводом Илијом Барјактаровићем, четврти у Каменици са главним командантом Милојем Петровићем, пети шанац је био изнад Каменице са војводом Пауљом Матејићем и шести у Доњем Матејевцу.

Захтев Милоја Петровића да се Ниш одмах нападне није прихваћен. Тражило се да се сачека са нападом и изврши јака блокада града. Са друге стране, турска војска је добила велико појачање од преко 20.000 војника из Једрена, Солуна, Врања и Лесковца.

Бој је почео у јутарњим часовима 19. маја 1809. (31. маја по новом календару). Турци су јуришали четири пута, али су их Синђелићеви ускоци одбили. Напослетку, преко оних који су изгинули и испунили ровове око шанца, Турци су на јуриш ушли у шанац. Борба пушкама, претворила се борбом кундацима, ножевима, прса у прса. Турцима су стално долазиле нове снаге, а Синђелић је остао сам. Кад је војвода Стеван видео да не може Турке истерати из шанца, да му је готова сва војска изгинула, да не би пао жив Турцима у руке, опалио је из своје кубуре у пуну бурад барута и тако је завршио бој. После овога, 170px-Sinđelić at Čegar Hillна Чегру је лежало око 16.000 Турака и 4.000 Срба. Да би застрашио Србе, турски паша је у знак освете и опомене наредио да се од лобања палих српских устаника сагради Ћеле кула на улазу у Ниш. У Ћеле-кулу су узидане 952 лобање и данас стоји као симбол борбе Срба за независност.

Алфонс де Ламартин француски путописац је записао 1833. при посети Ћеле кули: „Нек Срби сачувају овај споменик! Он ће научити њихову децу колико вреди независност једног народа, показујући им по какву су је цену платили њихови очеви.“

Због пораза на Чегру, Карађорђе је морао да одустане од похода у Стару Србију, а румелијски везир је освојио целу источну Србију до Велике Мораве, где је Карађорђе са напором успео да организује одбрану. Зима је такође помогла устаницима, па су се Турци повукли из источне Србије.

Кула на Чегру и Ћеле кула у Нишу обновљени су 2009. године и ту је 31. маја 2009. одржана централна прослава 200. годишњице битке.

358058
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
310
420
3718
351679
11738
10411
358058
Ваш IP: 3.235.101.50
У Србији је 27.09.2020 17:34
Счетчик joomla