73 године од напада на КЈ

 

bombeog4106.04.2014.- Комеморативним скуповима, полагањем венаца и академијама данас ће бити обележена 73. годишњица почетка Другог светског рата и бомбардовања Београда и других градова у Србији. Централна комеморативна свечаност биће одржана у подне, код споменика страдалим пилотима у Априлском рату који се налази на Земунском кеју. Нацистичка Немачка напала је Краљевину Југославију на данашњи дан 1941. године. Авиони су најпре бомбардовали Београд, потом и Краљево, Ниш и друге градове. Напад који је почео без објаве рата означио је почетак Другог светског рата у Краљевини Југославији.

general-pukovnik-aleksandarИзвршење задатка поверено је 4. ваздушној флоти под командом генералпуковника Александра Лера. Операција уништења Београда носила је назив 'Страшни суд' [Strafgericht]. У 6.30 часова напала су 234 бомбардера и 120 ловаца. Већина житеља југословенске престонице затечена је на спавању јер је била недеља.

У току 6. априла град је бомбардован у четири налета, а настављено је 7. априла, 11. и 12. априла. Београд је бомбардован и 11. и 12. априла. Напади су трајали и ноћу, а на град је изручено 440 тона смртоносног товара.

Тачан број жртава никада није прецизно утврђен. На списку погинулих у Београду, који је тада имао 370.000 становника, води се 2.274 грађанина, док неке процене говоре о око четири хиљаде страдалих.

Град је претрпео непроцењиву материјалну штету. Потпуно је разорено 714 зграда, теже оштећено 1.888 зграда, а делимично оштећено 6.829, међу њима и зграда Старог двора, чија је купола срушена.

bombeog41aГађане су густо насељене четврти, болнице, Учитељски дом, Каленић пијаца, железничка станица, Главна пошта, земунски аеродром.

У порти Вазнесењске цркве побијено је и рањено неколико стотина цивила, а више стотина грађана страдало је када је директно погођено градско склониште у Карађорђевом парку.

Потпуно је уништено здање Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу, подигнуто 1832. године. Била је то једина национална библиотека која је намерно нападнута и уништена током Другог светског рата.

У пожару после бомбардовања нестао је цео фонд са 350.000 књига, укључујући и средњовековне списе непроцењиве вредности.

 

Комеморативну свечаност ће уз пуне државне и војне почасти предводити начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић који ће у име Владе Србије, положити ловоров венац крај Споменика страдалим пилотима. Венце ће положити и представници Града Београда и невладиних организација. Помен на страдале биће и код палате „Београд“односно код фонтане "Врело живота", која симболизује страдање у главном граду током Другог светског рата, али и победу живота.

bombbg41bНакон тога је предвиђено полагање венаца код гранитног крста у порти Вазнесењске цркве, у којој се налазило склониште у коме је током шестоаприлског бомбардовања страдало више стотина грађана Београда.

Венци ће бити положени и код споменика страдалима у Карађорђевом парку, где се налазило велико склониште које је директно погођено 6. априла 1941. године и у њему је погинуло више стотина становника Београда. Исто је предвиђено у Алеји страдалих на Новом гробљу.

Наиме, део грађана, од више хиљада њих који су страдали током шестоаприлског бомбардовања, сахрањен је у алеји на Новом гробљу, а ту ће венце положити представници Владе Србије, Града Београда, преживели и потомци страдалих.

 

Витезови београдског неба - Шести ловачки пук

 

6lovpukПредвиђајући рат југословенска Врховна команда и Влада су Београд прогласиле 'отвореним градом'. Но, то није спречило немачко 'Луфтвафе' да нападне наш престони град и да га разори. Југословенску престоницу је од напада из ваздуха бранио елитни Шести ловачки пук и јединице противваздушне одбране Ваздушне зоне Београд.

У тој неравноправној борби ваздушног Голијата и Давида, упркос срчаности и јунаштву наших небеских витезова, победила је фашистичка сила. Храбри пилоти Шестог ловачког пука су ушли у историју, јер су као орлови бранили свој главни град од најезде црних јата хитлерових 'флуг-цојг'-формација. Они су истински витезови београдског неба, сећање на њих живи, а традиција се преноси покољењима, па и на генерацију садашњих пилота-ловаца. 

PILOTI HEROJI - ONI SU BRANILI NEBO BEOGRADA 6. APRILA 1941 GODINEШести ловачки ваздухопловни пук је био елитна ваздухопловна јединица у саставу Прве ваздухопловне ловачке бригаде - најјаче јединице противваздушне одбране. Пук је имао добро обучено људство и најмодерније авионе. Мирнодопска локација пука је била на аеродрому 'Земун', где се налазила и Шеста ваздухопловна база. Ратна летелишта су се, с обзиром на задатак пука, налазила у непосредној близини Београда. Зона пука је обухватала североисточни део државне територије, где су се налазили значајни објекти - велики градови, индустријски центри, комуникацијски чворови и мостови на Сави, Тиси и Дунаву.

Храбри пилоти из Шестог ловачког пука су у току одбране Београда 6. и 7. априла 1941. године према подацима у књизи потпуковника Костића 'Пламен над Београдом', оборили 42 немачка авиона, а за још 19 се то не може тачно тврдити. У књизи 'Наше небо априла 1941.' инг. Петар Боснић наводи 47 оборених непријатељских авиона. Тачан број немачких авиона, које су 6. и 7. априла пилоти Шестог ловачкогпука оборили над Београдом, не може се утврдити, али на основу доступних извора број се креће између 42 и 48 авиона.

У тим неравноправним борбама у ваздуху су погинула једанаесторица наших пилота: десеторица из Шестог пука и капетан Живица Митровић из 31. групе Другог ваздухопловног пука. Рањено је девет пилота: од тога шесторица тешко, а тројица лакше. У априлском рату је погинуло 135 југословенских летача и око 600 нелетача. Ваздухопловство је пружило одлучан и организован отпор, а изведена су и узвратна дејства по немачким аеродромима.

 

'За мном! Пали и полећи по патролама!'

 

spmenikpilotimatz41Пилотски ас који је у Шестоаприлском рату оборио три немачка Месершмита, Ђорђе Стојановић једном приликом је рекао: 'Свако се за нешто роди, а ми смо се родили за пилоте - имали смо све потребно - одважност, борбеност, спретност и били смо витезови'.

Око 7. часова је дат знак 'Ваздушна опасност' јер се Београду приближавале две велике формације немачких бомбардера и ловаца са севера једна дуж Тисе, а друга Дунавом. Потрчали смо ка авионима, чији мотори су већ били загрејани. Командир Милош Жуњић је командова викнувши: 'За мном!, пали и полећи по патролама'.

Полетео сам за вођом патроле и командиром Милошем Жуњићем. После 5 минута на висини 3000 метара између Батајнице и Панчева, приметио сам Немце. Командира нисам могао да опоменем, јер радио станица ми није радила. Повећао сам брзину, престигао га и крилима дао знак. Отпочела је борба са немачким ловцима, који су пратили бомбардере. У ваздуху је била цела група по патролама, сем команданта групе мајора Адума Ромеа, који је остао на земљи....

Из наше ескадриле су у ваздуху биле све четири патроле, 8 авиона, јер је девети авион био оштећен при слетању 5. априла. Командир Жуњић је наставио у истом правцу и напао један бомбардер Хајнкел 111, па је одмах био изложем нападу ловаца Ме 109Ф и борио се са њима, погођен, долази до пожара, због кога искаче из авиона. Висећи на падобрану убијен је митраљеским рафалима немачких пилота ловаца. Схвативши да сам сам, напао сам три Ју-87 [Штуке]. Напао сам одоздо најпре десну, која је одмах оборена, па леву, која је погођена из близине.

Затим сам се сукобио са три Ме-109 Ф, и на једнога сам усредсредио паљбу, светлећи метци су обележавали поготке, он се одвојио и кренуо понирући ка румунској граници. Гонио сам га на висини 300 до 400 метара над пругом управцу Вршца и отварао ватру. Успео је да се извуче, јер ми нисмо имали запаљиву муницију - тако да погодци нису имали жељени ефекат, а Ме 109Ф био је бржи за око 50 км/час од нашег Ме 109Е. Прекинуо сам гоњење јер је и гориво било прикрају и вратио се на аеродром и слетео из правца Дунава. Сам без свога командира. [Одломак из текста пилота Ђорђа С. Стојановића]

 

Пилоти, браниоци престонице погинули у априлском рату 1941:

 

1. Милош Жунић, погинуо 6. априла код Панчева

2. Михо Клавора, погинуо 7. априла код манастира Крушедол

3. Владимир Горуп, погинуо 7. априла

4. Карло Штрбенк, погинуо 6. априла код Глогоњског рита

5. Добрица Новаковић, погинуо 6. априла код Београда

6. Бранислав Тодоровић, погинуо 7. априла

7. Јован Капешић, погинуо 7. априла код Бешке

8 . Миливоје Бошковић, погинуо 7. априла код Ковиља

9. Душан Борчић, погинуо 6. априла - пао у Сарајевску улицу

10. Милутин Петров, погинуо 7. априла код ушца Тисе у Дунав

11. Живица Митровић, погинуо 6. априла код Шида

413246
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
24
127
151
412082
1164
7884
413246
Ваш IP: 54.236.58.220
У Србији је 09.03.2021 04:49
Счетчик joomla