Годишњица присаједињења Војводине Србији

prisajedinjenje-vojvodina-snp-jpg 660x330Нови Сад,25.11.2013.-У Српском народном позоришту у Новом Саду данас је одржана свечана академија поводом 95 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији. У културно-уметничком програму наступили су културно-уметничка друштва из Новог Сада, Буњевачки културни центар из Таванкута, Словачко културно уметничко друштво из Гложана, док је глумац Миодраг Петровић рецитовао говор који је на Великој народној Скупштини одржао Јаша Томић.

Свечаности су присуствовали поред челника Новог Сада и бројних представника удружења и грађана, министар правде Никола Селаковић и саветница председника Србије Јасмина Митровић Марић. Претходно су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине града Синиша Севић положили венац на спомен-плочу на згради некадашњег хотела Гранд, у којој је 25. новембра 1918. године одржана Велика народна Скупштина, на којој је донета одлука о присаједињену Војвиодине Србији.

prisajedinjenje-vojvodine 660x330"Данас се боримо за добру и напредну Србију коју ће суседи да поштују баш као што је било пре 95 година. Данас се боримо за вредности за које су се борили Јаша Томић, Светозар Милетић и Васа Стајић", рекао је Селаковић.Такође је упитао да ли има веће части од служења свом роду и додао да је пре девет и по деценија било срамота поставити такво питање јер се одговор знао, али да и у овом тренутку нема бољег времена да се постави исто питање."Срби који су вековима били на бранику Европе данас траже своје место у њој, а Срби пречани су још давно успели да препознају нашег највећег непријатеља, а то је незнање", рекао је Селаковић. Он је рекао да данас обележавамо 95 година од присаједињења Војводине Србији и да се припремамо за прославу стогодишњице тог великог датума.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је Нови Сад за време Првог светског рата био окупиран, да је био забрањен рад Матице Српке, да су била затворена српска културно уметничка друштва и забрањена употреба ћирилице, а са звоника православних цркава скидана су звона."Нови Сад је 9. новембра 1918. године раширених руку дочекао српску ослободилачку војску, а оно што је посебно важно је да није уведена војна управа", указао је Вучевић, додајући да је тада цивилна управа руководила градом.Такође, “25. новембар један од најважнијих датума у историји не само Новог Сада и Војводине, него и целе Србије, јер је тог дана Велика народна Скупштина донела одлуку којом су, како је казао, испуњени снови наших предака.”

vucevic-venci-prisajedinjenje-novisad-rs-jpg 660x330После пропасти Аустроугарске Срби на подручју Војводине организују Српске народне одборе (први овакав одбор организован је у Великом Бечкереку 31. октобра), који су били организациони облик народног покрета за присаједињење, а који су имали за циљ да врше локалну власт и да се брину о безбедности грађана и њихове имовине. Централни Српски народни одбор био је организован у Новом Саду, а на његовом челу био је Јаша Томић. Српска војска је ослободила данашњу територију Војводине између 5. и 14. новембра, а после потписивања “Београдског примирја” и успоставе демаркационе линије, српска војска је контролисала Срем, већи део Баната, Бачку и Барању.

У организацији Српског народног одбора из Новог Сада сазвана је Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи, која 25. новембра 1918. године у Новом Саду проглашава присаједињење ових региона Краљевини Србији. На Великој народној скупштини били су заступљени скоро сви бројнији народи Војводине (изузев Румуна), с тим да неки народи нису били заступљени с оним бројем представника који би био сразмеран њихових народа на подручју Баната, Бачке и Барање. Велика народна скупштина бројала је укупно 757 делегата, од којих је било 578 Срба, 84 Буњевца, 62 Словака, 21 Русин, 6 Немаца, 3 Шокца, 2 Хрвата и 1 Мађар. 24. новембра, дан пре сазивања Велике народне скупштине у Новом Саду, одржан је Велики народни збор у Руми на коме је проглашено присаједињење Срема Краљевини Србији.

358039
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
291
420
3699
351679
11719
10411
358039
Ваш IP: 3.235.101.50
У Србији је 27.09.2020 16:48
Счетчик joomla