Дан примирја у Првом светском рату

 

ArmisticetrainБеоград,11.11.2013.- Данас се обележава Дан примирја у Првом светском рату у знак сећања на 1918. годину, кад је у 11. новембра капитулацијом Немачке, у 11 сати на снагу ступило примирје и практично окончан 1.Светски рат. Споразум су потписале силе Антанте као победнице и Немачка као водећа сила Осовине у железничком вагону у француском градићу Компијену.

Централну државну церемонију код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату предводиће премијер Србије Ивица Дачић. Истовремено, председник Србије Томислав Николић положиће, уз пуне војне и државне почасти, ловоров венац на Гроб незнаног јунака на Авали. Догађају у Београду присуствоваће представници Владе Србије, Војске, Београда, амбасадори и изасланици одбране Аустрије, Аустралије, Белгије, Бугарске, Грчке, Италије, Канаде, Мађарске, Немачке, Румуније, Руске Федерације, Сједињених Америчких Држава, Словачке, Велике Британије и Северне Ирске, Француске, Холандије и Чешке. Како се наводи, присуство највиших дипломатских и војно-дипломатских представника држава-савезница и држава-противница Србије у Првом споменослобсветском рату симболично указује на потребу очувања достојанственог сећања, али и афирмације помирења и сарадње. У другим деловима Србије, представници органа државне власти, удружења грађана и поједници окупиће се у 11 сати крај војних меморијала и места страдања из раздобља Првог светског рата и полагањем ловорових венаца одати почаст невиним цивилним жртвама и браниоцима домовине.

Такође, амбасадори и изасланици одбране Србије у иностранству обићи ће српске војне меморијале и места страдања из Првог светског рата док ће амбасадори у државама у којима не постоје српски војни меморијали присуствовати централним државним манифестацијама у главним градовима тих земаља.

Dan-primirja-FonetУ част ове значајне годишњице у недељу, 10. новембра, у 16 сати са Савске терасе Београдске тврђаве, уз највише војне почасти и интонирање химне, извршена је почасна артиљеријска паљба са 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа. Према Закону о државним и другим празницима у Србији, Дан примирја у Првом светском рату је нерадан дан.

360260
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
296
376
2098
354340
13940
10411
360260
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 30.09.2020 16:14
Счетчик joomla