Исправљена неправда према српској хероини

 

 

368909 milunka4-beta igБеоград, 10.11.2013.- Посмртни остаци Милунке Савић, положени су у „Алеју великана“ после 40 година од њене смрти уз највише војне и државне почасти, интонирањем химне "Боже правде" и почасну паљбу на београдском Новом гробљу. Комеморативном скупу и парастосу, уз чланове породице и бројне грађане, присуствовали су државни врх Србије, министри , представници Војске Србије и Града Београда, цркве и дипломатски кор 19 земаља. Делегација „Патриотског фронта“, такође је одала признање незаборавној хероини.

msavicМилунка Савић, српска Јованка Орлеанка, учествовала је у два балканска и Првом светском рату и носилац је златне Карађорђеве звезде са мачевима, златне медаље за храброст "Милош Обилић", Легије части IV степена, Легије части V степена, франсуског Ратног крста и споменица ( Албанска споменица и споменица Солунског фронта 1915 -1965).

Пре полагања ковчега, председник Србије је истакао да српска хероина личи на своју земљу - одважна када треба, непобедива и усправна, сваком да се нађе и помогне, а опет скрајнута када други помисле да тако велика и снажна може да засмета. Николић је рекао да никад није касно да се сагрешења која су други направили према Србији и њеним великанима исправе:

"Данас то чинимо захваљујући Милункиној породици што нам је дозволила да јој се одужимо како доликује, да почива међу људима који исписују историју наше земље'', рекао је председник Србије. Он је навео да је југословенска идеологија, доктрина уравниловке и умањивања значаја свега што је српско, гурнула у мрак Србију и њену традицију, а за њом и све великане ратова, културе, привреде, као и историјски контекст пре Другог светског рата.

milunka-savic-04 ffПарастос Милунки Савић, испред цркве Светог Николе на Новом гробљу служио је патријарх српски Иринеј, који је указао да је Милунка жртвовала себе без остатка, доживела и сносила све тешкоће рата и страдања и дочекала оно за шта се и борила - слободу српског народа.

Стражу поред ковчега са посмртним остацима испред цркве Светог Николе чувала је Гарда Војске Србије и представници друштава за неговање традиције.

Рођена је крајем 19. века у селу Копривница, недалеко од Рашке, а учествовала је у балканским ратовима под именом Милун Савић, шишала се и повијала груди како се не би открило да је жена, али Милункина "тајна" откривена је пошто је у Брегалничкој бици (1913) рањена у груди.

У Првом светском рату била је део чувеног "Гвозденог пука", најелитнијег Другог пука српске војске "Књаз Михаило". У јесен 1915. године Милунка је, у Македонији, тешко рањена у главу и тако повређена повлачила се преко Албаније. После неколико месеци опоравка вратила се на Солунски фронт где је учествовала у биткама које српска војска води на лето и јесен 1916. године.

После рата, хероина Великог рата радила је у Босни и Херцеговини rep-grob-milunkaкао куварица, болничарка, контролор у фабрици војних униформи. После ургенција сабораца, 1929. године се запослила као чистачица у Хипотекарној банци у Београду, где је провела највећи део радног века. Умрла је 5. октобра 1973. године.

Посмртни остаци Милунке Савић у Алеју великана пренети су из породичне гробнице, на иницијативу Историјског музеја Србије, и уз помоћ њених потомака, града Београда, Градског завода за заштиту споменика културе, СПЦ, Министарства одбране, и под покровитељством председника Србије.

Недавно је снимљен и премијерно приказан документарно-играни филм "Милунка Савић - хероина великог рата".

358037
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
289
420
3697
351679
11717
10411
358037
Ваш IP: 3.235.101.50
У Србији је 27.09.2020 16:41
Счетчик joomla