Век борбе за слободу

 

ПРОКУПЉЕ 05.10.2012.– У Прокупљу су данас почеле припреме за манифестацију којом ће се обележити столеће од формирања „Гвозденог пука” под назовом „Век борбе за слободу”.

Централна прослава биће одржана од 5. до 8. октобра у центру града и на железничкој станици у Прокупљу, одакле је 1912. године у бој кренуло 20 хиљада војника, а након свих битака вратило се само 5000. Поред управе Топличког округа и Војске Србије, у обележавању годишњице учествоваће и СПЦ, као и представници савезника- руских козака и удружења ратних ветерана из Србије. „Патриотски фронт“ће упутити своју делегацију у саставу јединственог „СРВС“.

У току ослободилачких ратова 1912-18. године, Србија је мобилисала око 100 пешадијских, коњичких и артиљеријских пукова. Све ове ратне јединице су храбро и пожртвовано, уз велике губитке, извршиле своју патриотску дужност према Отаџбини.

Медјутим, само је један пук, због легендарне храбрости, као најбољи пук Српске војске добио почасни назив "Гвоздени пук", био је то 2. пешадијски пук "Књаз Михаило" првог позива Моравске дивизије, који је мобилисан од људства са подручја прокупачке окружне пуковске команде. Сачињавли су га војни обвезници од 21. до 31. године живота, који су учествовали у свим ратовима које је Српска војска водила од септембра 1912. све до средине децембра 1918.
У рат и вечну славу пук је кренуо 7 октобра 1912 из Прокупља. Постројен пук, после кратког говора команданта, уз звуке пуковског марша "Дрино водо хладна" кренуо на пут за већину, без повратка. Отшли су у рат, у историју и вечну славу.

Други гвоздени пук у току Првог балканског, Другог балканског и Првог светског рата у борбеним акцијама бројао је око 19.000 бораца. Учествовао је у свим познатим биткама: у Првом балканском рату у Кумановској, Прилепској и Битољској бици. У Другом балканском рату 1913. године у борбама овог пука са Бугарима погинуло је 50 одсто војника, командант пука, сви команданти батаљона и сви командири чета. Од овог рата, овај пук почиње да се назива "Гвоздени". Прославио се у Брегалничкој битци, кад је у најкритичнијем тренутку, 18. јуна 1913. године, пук задобио бесмртну славу чувеним јуришом на коту „650“, када је пробијен бугарски фронт и решена битка на Брегалници.
У Првом светском рату 1914. године Други гвоздени пук учествовао је у Церској бици, и то у самом њеном центру, на Текеришу. Посебно су забележена јуначка дела припадника Гвозденог пука у Колубарској бици у сукобу са загребачким “пуком бана Јелачића”аустроугарске војске . Видевши како му људство гине, други ратни командант пука, пуковник Миливоје Стојановић Брка, лично је повео пук у нови јуриш и том приликом је Кременица освојена, а пуковник Стојановић славно погинуо. У његову част композитор Станислав Бинички је компоновао "Марш на Дрину". Команду над пуком примио је трећи ратни командант, пуковник Димитрије Милић.
Поцетком 1915. године, пук је пребачен у Македонију да би ојачао фронт према Бугарској. Посебно признање краљ Петар Први Карађорђевић уручио је пуку, због храброг држања при повлачењу војске преко Албаније. Пук је последњи напустио српску територију и кренуо преко албанских беспућа.
После опоравка на Крфу, и краће обуке, 18. јула 1916. године пук је изашао на фронт. Посебно се истакао за време Горничевске битке, када је у центру српског борбеног распореда, заузео село Горничево и отпочео гоњење разбијеног непријатеља. Само 25 септембра 1916. године овај пук је заробио пет бугарских официра и 804 војника и подофицира, запленио четири топа, седам митраљеза, 600 пушака и друге опреме.
У овим борбама су се прославиле и једине две жене носиоци Карађорђеве звезде са мачевима, које су се бориле у саставу Гвозденог пука, Милунка Савић и Енглескиња Флора Сендс.
Посебну славу пук је стекао освајањем чувене коте „1212“, 4. новембра 1916. године, што је омогућило да се ослободи Битољ. После пробоја Солунског фронта у којем је активно учествовао, пук се посебно истакао у борбама за ослобођење Ниша октобра 1918. године, Алексинца, Ражња, Параћина, Свилајнца, до Гроцке, где је пребачен преко Дунава и преко Панчева кренуо на Бечкерек, данашњи Зрењанин. После Бечкерека, пук је 7. новембра 1918. ослободио Кикинду. Средином децембра 1918. године повучен је из Војводине у Београд.
Пук је све до 5. маја 1920. задржан у Београду као гардијска јединица, обезбеђујући Двор, Народну скупштину и министарства. Тек када је формирана гарда, пук је демобилисан и малобројни преживели ратници, који су септембра 1912. године кренули из Прокупља у ратове, коначно су се вратили у родни крај, попаљен и опустосен од бугарске окупације.
Укупни губици овог пука у ратовима од 1912. до 1918. године износе приближно: Погинулих 32 официра, 1.239 војника и подофицира; рањених 148 официра, 6.492 војника и подофицира. Ово су губици само од непријатељских метака у борби. У ове бројеве нису урачунати губици од болести, нарочито од колере 1913. и тифуса 1915. године, јер никад нису ни утврђени.
Оно чиме се Топличани поносе, је сазнање да је ковчег са посмртним остацима краља Петра Првог Карађорђевића, од 100 пуковских застава колико их је било у Српској војсци, био прекривен управо заставом Другог гвозденог пука. Ратна застава Другог пешадијског пука Моравске дивизије првог позива "Књаз Михаило", била је најодликованија застава у српској војсци. Пуковској застави припала су одликовања: Карађорђева звезда са мачевима ИИ реда, Карађорђева звезда са мачевима ИИИ реда, Карађорђева звезда са мачевима ИВ реда, Орден Белог орла ИИИ реда, Златна медаља за храброст и Француски ратни крст са палмом.

„Зурнал де Зенев“, октобар 1918. о Гвозденом пуку: „Изгледа да они воде борбу у хипнози, у неком летаргичном сну иду напред као сомнабуле...под непрестаном борбом, занесени, опијени, иду уз дана у дан као олуја, као махнити по 30-40 километара дневно. Ова брзина гоњена је само за кинематографске филмове..."

Маршал француске и почасни војвода српске војске Франше де Епере( Лоуис Фéлиx Марие Франçоис Францхет д’Еспереy):"То су сељаци, скоро сви; то су Срби, тврди на муци, трезвени, скромни, несаломиви; то су људи слободни, горди на своју расу и господари својих њива".

 

Данашња Трећа бригада КОВ-а војске Србије, која наставља традиције "Гвозденог пука", формирана је 4. јуна 2007. године у Нишу од људства и технике лоцираних на простору југоисточне Србије. У њен састав ушли су делови 211. Оклопне бригаде, 21. Наставног центра извиђачких јединица, 4., 125. и 549. моторизоване бригаде, 9. пешадијске, 52. мешовите артиљеријске и 52. артиљеријско-ракетне бригаде ПВО, 352. инжињеријског пука, 201. логистичке базе и Војномедицинског центра. Многи од ових састава имали су дугу и богату традицију и завидно борбено и мирнодопско искуство.

Припадници Треће бригаде КОВ-а учествују у обезбеђивању Копнене зоне безбедности на Административној линији према Косову и Метохији.

 

360218
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
254
376
2056
354340
13898
10411
360218
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 30.09.2020 15:15
Счетчик joomla