Књига о храбрим топличким ратницима

BAN 1Београд,02.07.2013.- Промоција књиге „Топлички витезови“ мр Радоја Костића, одржана је данас у Атријуму Дома Војске Србије. О књизи су говорили научни сарадник Института за стратегијска истраживања Министарства одбране др Дмитар Тасић, начелник Одељења за војну историју Института за стратегијска истраживања др Милан Терзић, музејски сарадник, историчар и рецезент Петко Марјановић и аутор. Промоцији су на позив организатора присуствовали и представници Главног одбора „Патриотског фронта“.

 

Тасић је, као војни историчар, истакао посебан значај књиге јер представља комбинацију војне и локалне историје, и честитао аутору јер су за писање таквог дела потребни време и труд.

BAN 2Стручни суд о значају публикације рекао је и др Милан Терзић који је аутору пожелео да документа која поседује преточи у нове књиге, и да се тиме одужи свом крају, пружајући на увид сазнања која је тешко сакупити.

О симболици објављивања књиге у години обележавања 100 година од почетка Другог балканског рата говорио је рецезент Петко Марјановић.

Аутор је нагласио да је књига посвећена заборављеним људима и њиховој родбини, и да додатни значај промоције има место дешавања, Дом Војске Србије, јер су се „Топлички витезови после толико година вратили у Ратнички дом.“ Костић је захвалио бригадном генералу Желимиру Глишовићу што је присуством исказао поштовање Војске Србије према њеној традицији.

BAN 0У делу „Топлички витезови“ делић српске историје, од 1912. до 1918. године, отргнут је од заборава и посвећен сећању на најхрабрије Топличане, носиоце Карађорђеве звезде с мачевима – највећег и најцењенијег српског ратног одликовања за заслуге у рату и исказану храброст на бојном пољу.

Податке о непоновљивој генерацији топличких ратника, од којих је трећина изгинула бранећи слободу Србије или помрла од последица рањавања, аутор је прикупио током стрпљивих вишегодишњих истраживања у архивима и музејима.

 

Извор: Министарство одбране Републике Србије http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=5356

Редакција „ПФ“

358054
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
306
420
3714
351679
11734
10411
358054
Ваш IP: 3.235.101.50
У Србији је 27.09.2020 17:26
Счетчик joomla