III ДАНИ РУСКОГ ДЕЧИЈЕГ ФИЛМА У СРБИЈИ

Dani-Ruskog-filma-750x534Ниш, 15.09.2015- У термину од 15-19.09. на три локације у Нишу, одржана је манифестација под називом „Бајке детињства“. Свечаности отварања присуствовао је амбасадор Руске Федерације у Србији – Александар Васиљевич Чепурин, амбасадор Републике Белорусије у Србији – Чушијев Владимир Николаевич, директор филмског фестивала Филип Кудрјашов, народни уметник Русије – Јуриј Назаров, заслужена уметница Русије Људмила Маљцева, представници организатора, као и други учесници фестивала. „Бајке детињства“ су за Србију постале већ традиционална манифестација. Сваке године фестивал се одржава у разним српским градовима, а прво представљање српској публици уприличено је 2010. године на иницијативу Амбасаде Руске Федерације и у организацији „Патриотског фронта“ у Бачкој Паланци, Апатину, Крушевцу и Ваљеву.

kuzmanovickudrasovfilmДо сада је дечије филмове у Србији видело око 10.000 људи. Ове године домаћин Дана руског дечијег филма у Србији је град Ниш, а за 5 дана манифестације очекује се преко 6000 посетилаца.

Програм фестивала чине анимирани, играни и документарни филмови за децу и средњошколску омладину. Програми су одржани и на три централна трга, а посебни догађај представљао је отворени биоскоп на градском кеју. У вечерњим часовима посетиоци су се могли упознати с експерименталним филмским остварењима. Заједно с Руско-српским хуманитарним центром у Нишу, организатори су представили посебан програм анимираних дечјих филмова на тему безбедности у ванредним 2условима. „Бајке детињства“ се нису ограничиле на само представљањем филмова; организована је радионица и округли сто. У центру пажње нашло се питање изучавања руског језика у Србији и кинематографије као оруђа у образовном процесу. Захваљујући партнерима, програм Дана је допуњен са још два филма, тако да је уз подршку "Међународног друштвеног фонда јединства православних народа" на фестивалу приказан играни филм «Кловн», који је учествовао на Канском фестивалу (2010.) у категорији краткометражног филма. Медија-центар «Руски експрес» је приказао документарни филм «Преподобни Сергије Радоњежски».

1Дани руског дечијег филма у Србији „Бајке детињства“ се одржавају у оквиру социјалног пројекта „Руси на Балкану“ (руска филмска компанија „Витсаида“). Фестивал се одржава уз финансијску подршку Министарства културе Руске Федерације, Руске хуманитарне мисије, као и организационе подршке Амбасаде Русије у Србији, Руског дома у Београду, Српског одељења Фонда јединства православних народа, Координационог савета руских сународника у Србији, Руско-српског Хуманитарног центра и Друштва српско-руског 11пријатељства „Пуковник Николај Рајевски“. Помоћ и покровитељство, пружило је и Министарство одбране Републике Србије, као и СПЦ.

Удружење ратних ветерана „Патриотски фронт“ је позвано од стране регионалног представништва Руске хуманитарне мисије за Балкан, чијим спонзорством је обезбеђено једнодневно присуство преко 150 деце из Бачке Паланке (с. Силбаш), Крушевца и Косова и Метохије. Посета фестивалу је уприличена 18.09. (петак), када су деца у преподневним и поподневним часовима 4присуствовала приказивању неколико документарних и анимираних филмова. Након тога је био организован обилазак града, ручак за све, а затим дружење са организаторима и домаћинима. Повратак је уследио у вечерњим часовима. За сваку групу је био обезбеђен превоз и бесплатне улазнице. Догађај је снимала екипа руске ТВ, а гостовање на фестивалу је потврдило жељу младих, да се иначе добре српско-руске везе ојачају и унапреде, како на пољу културе, тако и на свим осталим пољима.

360235
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
271
376
2073
354340
13915
10411
360235
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 30.09.2020 15:35
Счетчик joomla