петак, 21 август 2015 09:29

Вуковар: Ћирилица само на згради полиције

 

vukovar 1Вуковар,21.08.2015- У Вуковару, где Срби чине трећину становништва, живе без права на свој идентитет. Срби кажу да неће седети скрштених руку и да ће од хрватских и европских институција тражити повратак свог писма у статут.

СРПСКИ дом....О, како то у Вуковару горко звучи, а још с већом горчином се чита. Ове две ћириличне речи исписане високо на некада велелепном здању које је потпуно девастирано у рату деведесетих, без наде да ће у скоријој будућности бити обновљено, најсликовитије објашњавају данашњи положај Срба у овом граду.

Ћирилцу из вуковарског статута 17. августа протерали су, тесном већином, чланови ХДЗ, Хрватске конзервативне странке и партије Бранимира Главаша. Да иронија буде већа, за тај предлог гласала су и двојица Срба, чланова ХДЗ и ХКС - Радивој Ђурић и Зоран Коњевић! Од 21 одборника који су присуствовали седници на којој се одлучивало о уклањању српског писма са јавних институција, за је гласало 11 чланова ХДЗ, ХКС и ХДССБ, шесторо одборника СДП и ХНС било је уздржано, а против су била сва четири српска представника, три из СДСС и један из СНС. Превагнуо је један глас. Три дана пошто је Градско веће Вуковара прогнало српско писмо, од десетак двојезичних табли на државним институцијама, преживела је само она на згради полиције.

- Само зато што је закуцана на згради државне институције, па хрватски "чекићари" не смеју да јуришају на њу - полутихо, кроз стиснуте зубе каже нам средовечни Србин у пролазу. И одмахује руком онако како то, као по договору, чини сваки његов сународник када му се постави питање - да ли ће Срби опстати у овом граду?

Право на идентитет и достојанство у овом делу Хрватске,нашим сународницима не гарантује ни податак да је сваки трећи Вуковарац - Србин. Јер од око 30.000 житеља, трећину чине грађани српске националности. Политички представници Срба, међутим, неће седети скрштених руку после најновије одлуке градске власти и градоначелника Ивана Пенаве (ХДЗ) да забране српско писмо.

- Следеће недеље поднећемо захтев Министарству државне управе да поништи одлуку вуковарског парламента - каже Драган Црногорац, председник Заједничког већа српских општина, саборски заступник и потпредседник СДСС, најутицајније странке Срба у Хрватској. Црногорац најављује и обраћање међународним институцијама - УН, Савету Европе, ОЕБС-у... Јер, до краја ове године, хрватска власт дужна је да међународним институцијама поднесе четири извештаја о положају националних мањина у својој држави. - Ако до јесени не буде поништена одлука о прогону ћирилице, затражићемо да се на првој седници хрватског Сабора, у септембру, то питање стави на дневни ред - каже Црногорац који уз Милорада Пуповца и Милета Хорвата представља Србе у Сабору. Црногорац вели да статутарна промена на штету српских права, коју су издејствовали градоначелник Иван Пенава и владајућа коалиција ХДЗ - ХКС, није била неочекивана. То се дало наслутити по атмосфери насталој после председничких избора на којима је победила Колинда Грабар Китаровић. Тако је егзекуција ћирилице у Вуковару, где су Срби опозиција, уследила само 12 дана после прославе годишњице "Олује" у Книну, зачињене националистичким покличима пуним нетрпељивости према најбројнијој националној мањини у хрватској држави.

vukovar 4 620x0Месецима пре тога спремали су представници вуковарске власти предлог одлуке о укидању ћирилице. Без консултација са представницима Срба који седе у том истом парламенту. - Видевши то, ми смо Скупштини понудили свој предлог статутарне одлуке како бисмо заштитили ћирилицу - каже Срђан Милаковић, заменик градоначелника Ивана Пенаве. - Већином гласова, усвојена је одлука уз образложење да ћирилици није место у Вуковару јер је то "град са посебним пијететом." Мада је Милаковић једини Србин међу његова три заменика, Пенава с њим готово да ни нема обичај да разговара. Избегава га месецима, као што избегава и српске медије, нарочито ових дана. - Први разговор имали смо на мој захтев пре месец дана - каже Милаковић. - Повод је била његова одлука да стопира изградњу парохијског дома код Храма Свете Петке. Образложење вуковарског градоначелника било је да парцела коју је епархија Осијечко-славонска понудила у замену за плац на којем је започет парохијски дом, није адекватна, те да није био расписан јавни конкурс. Конкурс, обавезан је, изгледа, само за Србе. За наредну седницу градске Скупштине, српски одборници припремили су 20 примера замене парцела у Вуковару за које није расписан тендер. Срби кажу да Хрватима овде смета што је Храм Свете Петке дупке пун о православним празницима. Тако је било и на Преображење. Последњих месеци, међутим, из ове епархије, пут Канаде, иселиле су се три младе српске породице. Настави ли се такав тренд, обновљене српске цркве ужелеће се Срба.

И СРБИЈА ДА ШТИТИ СВОЈЕ ПИСМО

- Ми, Срби у Хрватској лакше ћемо сачувати ћирилицу ако је буде чувала и наша матична држава - каже Славко Бубало, уредник вуковарског часописа "Извор", који се једини у Хрватској штампа на ћириличном писму од прве до последње странице. - Несхватљиво је да у Србији већина писаних и електронских медија користи латиничко писмо.

СЕДАМ КРШТЕЊА И 35 САХРАНА

У САМОМ центру Вуковара, у Саборном храму светог Николаја, саграђеном 1737. године, порушеном деведесетих, обнова траје већ шест година. Прота Душан Марковић чека реконструисани иконостас из Сремских Карловаца, како би у октобру приредио новоподигнуте светиње.

- Као што видите, храм је леп, али и због ових последњих догађаја, народ је разочаран, утучен - каже прота, који је ове године имао само седам крштења, чак 35 сахрана и ниједно венчање.

Извор: “Вечерње новости”, 20.08.2015. http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:563405-Vukovar-Cirilica-samo-na-zgradi-policije

308201
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
242
465
2929
302819
2211
7616
308201
Ваш IP: 34.239.172.52
У Србији је 06.04.2020 15:48
Счетчик joomla