субота, 15 новембар 2014 20:39

Патријарх Кирил освештао руски некропољ

patrijarhkirilБеоград,15.11.2014.- Поред великог броја грађана, међу којима и више чланова београдског Одбора "Патриотског фронта", освештању и помену присуствовали су амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, редитељ Никита Михалков, припадници Војске Русије. 
Патријарх московски и све Русије Кирил освештао је обновљени руски некропољ на Новом гробљу у Београду, где је с патријархом српским Иринејем одржао помен настрадалим у Првом светском рату. 
Два патријарха су положили цвеће на споменик руским војницима из Првог светског рата који се налази у оквиру некропоља који чине још и Иверска капела и четири парцеле на којима су сахрањене руске избеглице.
Патријарх Кирил је захвалио свим људима који су учествовали у рестаурацији светиње, наводећи да је то споменик руским херојима који су свој живот дали за веру, цара и отаџбину.
nekropolj,,Истовремено, то је је предиван споменик који симболизује братство српског и руског народа”, поручио је патријарх Кирил и додао да се обнављањем споменика обнављају наше историјско памћење и осећања које испољавамо једни према другима.
,,Нека Господ Бог благослови Србију и Русију, наше народе, цркве”, рекао је он и захвалио патријарху Иринеју што му је омогућио да заједно обаве молитву на светом месту.
Патријарх Кирил, који је храму уручио икону Христа Спаситеља, истакао је да је срећан што је гробље на коме су сахрањени официри и војници руске армије обновљено.
 
,,Ово је највеће такво место у Европи. Ово је место где је упркос многим најтежим недаћама 20. века подигнут споменик цару Николају Другом који није оставио на цедилу Србију и српски народ, доневши одлуку да уђе у рат”, поручио је Кирил.
 Parcela br 90 3Руско гробље у Београду је основано 20-их година 20. века, када је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца пружила уточиште за неколико десетина хиљада емиграната из Русије.
На гробљу се налази 750 гробних места у којима је сахрањено више од 3.000 људи.
Међу онима који су ту сахрањени су руски војни заповедници, ствараоци у области културе, науке и уметности, архијереји Руске православне цркве...
 
Компанија ,,Гаспромњефт” била је један од иницијатора пројекта обнављања руског некропоља у Београду, а 2009. је издвојила око 300.000 евра за реконструкцију централног дела – рестаурацију гробница и простора око њих, као и за обнављање звоника који се налази на парцели.
 
Служен помен патријарсима Димитрију и Павлу
 
rakovica-foto-TANJUGПатријарх Кирил и патријарх Иринеј служили су помен у манастиру Раковица где су сахрањени патријарси Димитрије и Павле, који је преминуо на јучерашњи дан 2009. године.
Служењу помена присуствовао је велики број грађана, а патријарси Иринеј и Кирил указали су на значај патријараха Димитрија и Павла који су, према њиховим речима, оставили дубок траг у Цркви.
Агенције су пренеле да је долазак руског и српског патријарха био праћен црквеним звонима, док су се бројни верници и грађани тискали како бих их видели и добили њихов благослов.
Патријарх Иринеј је у разговору с патријархом Кирилом казао да млађи нису запамтили патријарха Димитрија, али да су сазнали и чули за његова житија и бригу за Цркву.
Патријарх Павле се као монах, епископ, а затим и патријарх, није много разликовао јер је живео као монах и у погледу мишљења и у погледу владања, имао је велики углед и народ је у њега гледао као у икону, рекао је патријарх Иринеј.
Патријарху Кирилу уручени су икона Белог анђела и портрет патријарха Павла.
 
(извор:Танјуг)
339043
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
361
415
2329
333994
3134
7381
339043
Ваш IP: 35.172.233.215
У Србији је 08.08.2020 18:33
Счетчик joomla