понедељак, 06 октобар 2014 12:02

Закон за ветеране до краја 2014?

вулинБеоград,05.10.2014.- О теми која нас највише занима - закон о ратним ветеранима и долази из изјаве актуелног министра за рад запошљавање, борачка и социјална питања А. Вулина, у контексту штрајка групе бораца у Ваљеву. Новинска агенција "Танјуг" објавила је интервју с министром који су преузели остали медији:

Београд -- Министар Александар Вулин позвао је ратне ветеране да прекину штрајк глађу, поручивши им да што се тиче већине њихових захтева "куцају на отоврена врата". Вулин је, поводом захтева представника неколико удружења бораца који у Ваљеву штрајкују глађу рекао и да ова влада неће исплаћивати ратне дневнице "зарад куповине гласова и да "неће трговати њиховом муком"."Борци куцају на отоврена врата... И то сва удружења знају, а Закон о борачко инвалидској заштити и правима њихових породица ће бити донет до краја године јер не може брже од тога", рекао је Вулин.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је навео и да "сви проблеми који постоје око здравствене заштите су већ предвиђени управо овим законом" и да ветерани немају ниједан разлог да се повређују.
Према његовим речима, борци немају ниједан разлог ни да "на овај или онај начин долазе до медијске пажње зато што на сва питања која су поставили имају одговор" у закону.
Ресорни министар је додао и да су у писању Закона о борачко-инвалидској заштити учествовала сва релеванта борачка удужења.
"Када су у питању ратне дневнице, знам да ниједан једини српски борац није отишао на фронт да би добио дневнице, а они који су куповали гласове тим дневницама нису радили у складу са интерсима државе и нису радили у скалду са интерсима бораца", рекао је Вулин.
Министар је нагласио да што се тиче ове Владе Србије неће бити никавих исплата ратних дневница 15 година, касније.
"Ако им је неко обећао те дневнцие, ја их молим да изађу у јавности и јасно и гласно кажу како се зову политичари који су им то обећали мимо одлуке владе. Гарантујем да то није урадио премијер Вучић, а ја то сигурно нисам урадио - реците нам ко вас је слагао и ко је трговао вашом муком и вашом борбом", рекао је министар, додавши да "нема потребне да у то увлаче премијера или било кога другог".
Вулин сматра да они који су обећали исплату ратних дневница треба зато да буду и одговорни и позвао ветеране у Ваљеву да због тога не праве сукоб унутар борачких организација и са читавом државом.
"У Србији делује више од 800 борачких удружења, а замислите када би свако удружење сваки проблем решавало на овај начин. И морам да подсетим да су сва удружење бораца већ изнела став да пракса самооповређивања једноставно није добра", истакао је Вулин.
Према његовим речима, самоповређивање је нешто што борци не могу и не смеју да раде "из поштовања према себи и својој породици и наравно према држави за коју су се борили".
"Ја их наравно молим да прекину штрајк - сви одговори су дати а сви њихови захтеви решени осим ратних дневница, које неће бити исплаћиване 15 година каснија и неће бити исплаћиване као куповина гласова и покушај додворавања било коме", рекао је Вулин.
Представници неколико удружења бораца из сукоба током деведесетих година прошлог века у Ваљеву данас су наставили штрајк глађу, тражећи и хитну оверу здравствених књижица и исплату ратних дневница.
Председник ваљевског удрузења бораца Љубомир Брадић рекао је да борци траже и доношење закона о ратним војним инвалидима као и уредбе о запошљавању деце ратних војних инвалида.
Ветерани у Ваљеву штрајкују у просторијама удружења бораца, а данас су одбили помоћ лекара, додао је он, поновиши да иза штрајка не стоји ниједна странка и да су разочарани ставовима сабораца који су осудили протест.

 

(извор: ТАНЈУГ)

 

07.10.2014.- Јутрос су министар Вулин и државни секретар истог Министарства Д. Поповић ипак отишли у Ваљево, разговарали са штрајкачима, дали изјаве за медије и тиме је десетодневни  протест окончан.

339034
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
352
415
2320
333994
3125
7381
339034
Ваш IP: 35.172.233.215
У Србији је 08.08.2020 18:21
Счетчик joomla