субота, 30 август 2014 18:36

Међународни дан несталих

 

nestali2Београд,30.08.2014.- Чланови више удружења избеглих и несталих са простора бивше Југославије обележили су у Београду Међународни дан несталих, уз поновљени захтев за откривање судбине најмилијих и правично процесуирање одговорних. 

На скупу који је организовала Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица на простору бивше Југославије, подржана је Декларација о несталима, потписана јуче у Мостару, али и најављено да ће се пратити њена реализација. Председник Координације српских удружења породица Драган Пјевач рекао је да је данашњи скуп постао традиционалан, јер породице несталих Срба са простора целе бивше Југославије долазе да траже помоћ за проналазак несталих и правду за жртве.

"Тражимо да држава учини све што је могуће да се пронађе више од 4.000 несталих лица српске националности, од укупно 11.175 несталих у региону", рекао је Пјевач.

Навео је да Координација подржава потписивање Декларације о несталима у Мостару, и истакао да је све што у декларацији стоји у корист породица несталих особа.

"Потписивање Декларације је једно, а извршење оног што пише друго и ми ћемо помно пратити како се то анализира... Најбоље ћемо то моћи пратити у Хрватској где још постоји 238 познатих гробних места на којима почивају Срби, а који се не ексхумирају", рекао је Пјевач.

Похваливши активности Међународне комисије за нестала лица, Пјевач је прецизирао да се "добрим делом захваљујући тој комисији, бројка од 40.000 несталих у региону свела на 11.175".

"И даље очекујемо помоћ када је то у питању, али и изражавамо резерву поготово у вези са ослобађајућим пресудама Међународног суда у Хагу, јер је несумњиво показан двоструки стандард када је у питању процесуирање за злочине над Србима", рекао је Пјевач.

 

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта поновио је да то удружење поздравља потписивање Декларације у Мостару, а посебно оно што је тада саопштио председник Србије Томислав Николић.

"Мислим да, што се тиче Србије, ту нема никаквих проблема и да је Србија апсолутно спремна и посвећена да се то питање реши, а очекујемо да ова декларација буде подстицај и да и званично Сарајево, Загреб... коначно преузму свој део одговорности и да се ово пре свега цивилизацијско питање реши у једном разумном року", рекао је Линта.

Навео је и да су у претходном периоду не само хрватска већ и бошњачака и албанска страна опструирале процес тражења српских жртава и идентификацију есхумираних, а и процесуирање за ратне злочине над Србима.

Обележавању Међународног дана несталих присуствовао је, уз чланове породица несталих и убијених у сукобима на простору бивше Југославије, и саветник председника Србије Иван Мркић.

Србија, Хрватска, БиХ и Црна Гора потписале су јуче у Мостару Декларацију о несталим лицима која има за циљ да подстакне процес проналажења несталих особа и дефинише одговорност и улогу држава у решавању тог питања.

Декларацију су потписали председник Србије Томислав Николић, Хрватске Иво Јосиповић, Црне Горе Филип Вујановић и председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

 

Политичка воља за решавање судбине несталих

 

Саветник председника Србије Иван Мркић рекао је да ће Декларација о несталима допринети откривању судбина свих несталих, јер је политичка воља сада више артикулисана.

Мркић је истакао да је обележавање Међународног дана несталих "пре свега тужан дан, јер се подсећамо људи чије судбине још увек не знамо".

"Данас и овом манифестацијом потврђујемо ту одлучност и све ћемо учинити да породице знају судбину несталих", рекао је Мркић.

Упитан шта је до сада спречавало државе региона да реше проблем несталих, Мркић је одговорио да је политичка воља сада више артикулисана него што је био случај у претходном периоду.

 

Извор: РТС

338997
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
315
415
2283
333994
3088
7381
338997
Ваш IP: 35.172.233.215
У Србији је 08.08.2020 17:37
Счетчик joomla