четвртак, 01 мај 2014 08:55

Заштита идентитета Срба у Вуковару

vukovarkonf1„Вуковар-Нови Сад,29.04.2014.- У контексту све већих притисака на српску националну заједницу у Вуковару и напада на језик и ћирилично писмо, хрватски „Večernji list“ је објавио један афирмативан текст. Напорима Матице српске из Новог Сада и и Српског културног центра у Вуковару покушава се стати на пут овим негативним трендовима у хрватском друштву. Преносимо текст у целини,као и фотографије са састанка.

 

Dragan Stanić: 'Odnos prema srpskom jeziku u Vukovaru ozbiljan je problem'

 

Srpski kulturni centar Vukovar, koji je 2009. godine osnovalo Zajedničko vijeće općina, i Matica Srpska iz Novoga Sada potpisali su danas u Vukovaru sporazum o suradnji.

AUTOR:
Branimir Bradarić

konfvukovar2Srpski kulturni centar Vukovar, koji je 2009. godine osnovalo Zajedničko vijeće općina, i Matica Srpska iz Novoga Sada potpisali su danas u Vukovaru sporazum o suradnji.Prema riječima vd. direktora SKC-a Svetislava Mikerevića planirana je realizacija brojnih projekata, a prvi od njih je pokretanje knjižnice centra. – Matica Srpska ima dobre predavače i u budućnosti planiramo organizaciju okruglih stolova, tribina i sličnih sadržaja kako bi obogatili društveni život. I sami ćemo predložiti neke sadržaje - najavio je Mikerević.

"Odnos prema srpskom jeziku i kulturi u Vukovaru ozbiljan je problem"

U ime Matice Srpske Novi Sad sporazum je potpisao Dragan Stanić koji je rekao kako ova ustanova djeluje svugdje u svijetu gdje je ljudima stalo do srpske kulture. – Ne radi se tu samo vukovarhoro Srbiji i okolnim državama nego surađujemo sa institucijama u cijelom svijetu. U prvom planu na je da Srbi kao narod opstanu na područjima gdje žive stoljećima. Cilj nam je da program bude što bogatiji tako da ćemo za građane organizirati predavanja iz raznih oblasti, gostovanja pisaca… Potpisani Sporazum je garancija svega toga, a pokretanje knjižnice prvi projekt - rekao je Stanić.

Prokomentirao je događanja u Vukovaru, a prije svega zahtjeve da se odustane od uvođenja dvojezičnosti u grad. – Odnos prema srpskom jeziku i kulturi u Vukovaru ozbiljan je problem kojemu treba posvetiti pažnju. Želimo da pomognemo našim ljudima da se osjećaju kako treba, kao svoj na svome jer tu žive stoljećima. Pismo i jezik su elementarno ljudsko pravo i to ne smije biti ugroženo pogotovo sada kada je Hrvatska u Europskoj Uniji, rekao je Stanić.

-Nakon tučnjave u Vukovaru mladi iz Hrvatske i Srbije prosvjedovali

-Uletjeli u kafić s: 'Gdje ste, četnici?' pa počeli tučnjavu

извор: "Večernji list" http://www.vecernji.hr/slavonija/odnos-prema-srpskom-jeziku-u-vukovaru-ozbiljan-je-problem-935685

339033
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
351
415
2319
333994
3124
7381
339033
Ваш IP: 35.172.233.215
У Србији је 08.08.2020 18:19
Счетчик joomla