недеља, 27 април 2014 10:58

Чеси одали почаст Гаврилу Принципу

 

 

princip-261x487ТЕРЕЗИН,27.04.2014. – Чешко удружење Пријатељи Срба на Косову и Православна црквена заједница светог Лазара из Прага уприличили су јуче у Терезину парастос за Гаврила Принципа као мученика терзинске Мале тврђаве и борца за слободу Словена, уочи 96. годишњице његове смрти 28. априла 1918. године.

Молитвени помен српском студенту, чији су хици у престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву 28. јуна 1914. године најавили Први светски рат, служио је свештеник Срђан Јаблановиц, а окупио је у Терезину неколико десетина људи. Они су одали пошту Принципу и другим атентаторима из Сарајева и стога, како је подсетио посланик владајуће Чешке социјалдемократске странке Јарослав Фолдина, што је Сарајевски атентат и Први светски рат који је уследио био један од првих корака обнављања самосталности и државности Чеха и Словака. 

„Био је то један од првих корака ка настанку самосталне Чехословачке. И каснији први председник Чехословачке Томаш Гариг Масарик се заузимао за активисте на Балкану“, казао је Фолдина. 

Режисер Вацлав Дворжак из Пријатеља Срба на Косову казао је да и међу самим Србима Гаврило Принцип изазива контроверзе, пошто је за једне велики борац за слободу, док се други сећају неизмерних патњи и страдања које је Србији и Србима донео Први светски рат. 

Чешка обележава ове године столеће од избијања Великог рата низом изложби о Сарајевском атентату и престолонаследнику Францу Фердинанду и његовој супрузи Софији који су у атентату убијени. 

У замку аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, Конопиште крај Прага, од пролећа је уприличена посебна пригодна изложба.

   

Робијао прикован за зид

  

Гаврило Принцип је као сувише млад да би био погубљен осуђен на 20 година тешке робије и пребачен је у Малу тврђаву Терезина, близу Прага, у једну од двадесет самица.

 У Малој Тврђави су били углавном политички затвореници, људи који су били опасни по царски режим, описао је својевремено намену Мале Тврђаве историчар Мирослав Србек. 

„У ћелији број један Принцип је провео две године. Још две године у затворској болници у Великој Тврђави, граду Терезин где је 1918. године умро од туберкулозе. Ћелија је била тамна, хладна и влажна, а Принцип је у њој лежао на дасци ногу прикованих за зид. У шетњу напоље је могао два сата дневно, али то није било довољно, брзо се разболео, морали су да му ампутирају удове и умро је“, казао је Србек.

  

Извор: Блиц

 

339027
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
345
415
2313
333994
3118
7381
339027
Ваш IP: 35.172.233.215
У Србији је 08.08.2020 18:12
Счетчик joomla