уторак, 01 април 2014 21:19

Силовање Сребренице

 

andja-u-srebrenici-531.03.2014.- Недавна посета шефа британске дипломатије Вилијама Хејга и америчке глумице Анђелине Џоли Сарајеву и Сребреници изазвала је лавину коментара у региону, како се на Западу већ дуго "именује" подручје на коме се некад простирала Југославија.

Овај чудан пар део је мултимедијалне кампање против силовања жена у оружаним конфликтима широм света, коју је покренуо Хејг 2012, две године након геј афере коју су му сместили британски медији тврдећи да је био у сексуалној вези са возачем ког је унапредио у свог саветника.

Хејг се једва извукао из тог скандала, нешто је демантовао, а нешто је морао јавно и да призна попут потврде да је са својим дечком за време изборне кампање у Великој Британији неколико пута делио хотелску собу. Таквих изазова Хејг није имао током посете Босни јер је скоро извесно да са Анђелином није имао шта да тражи у истом кревету.

Занимали су га једино војници (?!) из БиХ, учесници мировних мисија у свету од којих је (делимично инспирисан Анђелининим јефтиним филмом "У земљи крви и меда") тражио да буду "фактор спречавања силовања". Жена, а не мушкараца!

Никад задовољни количином камера и аплауза, америчка филмска икона, такозвана амбасадорка добре воље УНХЦР-а, и британски политичар нашли су се на новом холивудском пројекту преведеном на бошњачко-хрватско-српски (БХС) језик као "Превенција сексуалног насиља у сукобима, оснаживање улоге регионалних безбедносних снага у операцијама подршке миру".

Ко не разуме о чему се ради, не треба да се брине због тога.

 

Јер холивудски спектакли нису за разумевање, већ само за гледање.

 

Зато је Анђелина припремила црну мараму којом ће прекрити своје русе косе док у Меморијалном центру у Поточарима буде одавала пошту жртвама Сребренице заједно са њиховим мајкама и, како је то за потребе кампање неко (не)спретно најавио - силованим женама из тог града?!

Зар инсистирање на геноциду више није у тренду, па се скоро две деценије касније открива силовање е да би Сребреница и по том злочину била упамћена?

Ово ново силовање Сребренице у коме предњачи уплакана дива глумећи ганутост и тугу на месту где су сахрањене хиљаде Бошњака јесте ругање свим жртвама. Без обзира на то где су и како су убијени и да ли су умрли природном смрћу па зарад пропаганде покопани у Поточарима. Истина ионако не интересује Холивуд коме су потресне филмске приче, па и онај Анђелинин урадак, занимљиве само док доносе профит.

 

И док их потенцира и фаворизује Стејт департмент!

 

Јер да није тако, онда би Анђелина и Вилијам осим Босне походили Ирак, Авганистан, Либију... и друге земље чијим житељима су амерички и британски војници доносили демократију зачињену злочинима разне врсте, укључујући и силовања.

Да Вашингтон не убацује Анђелину и њој сличне у њему пожељне филмске и друге пројекте, да им не даје јасне задатке и снажну логистику, онда би можда госпођа Џоли и господин Хејг обишли и Србију, унесрећену и ојађену осиромашеним уранијумом, оним којим је НАТО убијао будућност ове земље.

Да се не ради о лешинарима који обилазе само одређена стратишта у свету, она која им одреде званичници држава чије пасоше поседују, можда би амбасадорка добре воље и њен пратилац свратили у неку од дечјих болница и сликали се са умирућима од рака ког су им "посејали" Анђелинини и Вилијамови сународници.

Али нису свратили у Србију. И даље их занима само Сребреница. Мада, по свој прилици, не још дуго. Јер, стижу захтеви за нове пројекте. Као што су, на пример, "демократски" преврат у Украјини и "недемократско" отимање Крима.

 

И ето Анђелине и Хејга у Кијеву!

 

Извор: „Вести онлајн“ http://www.vesti-online.com/Vesti/Komentar/393055/Silovanje-Srebrenice

339038
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
356
415
2324
333994
3129
7381
339038
Ваш IP: 35.172.233.215
У Србији је 08.08.2020 18:24
Счетчик joomla