21 годишњица НАТО агресије

nezaboravi24.март 2020- Данас се навршава 21 година од почетка агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију (СРЈ).Ове године, годишњица бомбардовања затиче Србију у ванредном стању, због епидемије корона вируса.

 

Напади који су почели 24. марта без одобрења СБ УН, трајали су 11 недеља, а ни данас са прецизношћу није утврђено колико људи је погинуло у њима. Различити подаци говоре о 1200-3000 убијених, од чега је само трећина припадника оружаних снага тадашње СРЈ.

 

У неселективном бомбардовању, које трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, вртићи и други цивилни објекти. Напади на Југославију почели су 24. марта 1999. нешто пре 20 часова на основу наређења тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане, а југословенска влада исте ноћи прогласила је ратно стање. Напади НАТО-а, коју су Влада СРЈ, али и бројни правни стручњаци назвали агресијом, уследила је после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године, припремљени и темпирани да не успеју и употребе се као повод за оружану агресију.

О материјалној штети која је нанета Југославији током бомбардовања изнети су различити подаци. Тадашње власти у Београду процениле су штету на око стотину милијарди долара и затражиле agrнадокнаду од чланица НАТО-а, а групе економиста Г17 штету је проценила на 29,6 милијарди долара. Бомбардовање Југославије окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН.Дан раније, 9. јуна, представници Војске Југославије и НАТО-а потписали су у Куманову Војно-технички споразум којим је прецизирано повлачење снага ВЈ са КиМ-а и улазак међународних војних трупа.Јединице ВЈ повукле су се са КиМ-а након доношења резолуције СБУН 1244, а прве међународне трупе ушле су на територију КиМ из Македоније већ 12. јуна 1999. године.

 

То је до тада била највећа операција Алијансе, а највише војника је дошло из Немачке, Француске, Италије и САД. Плод овог злочина је стварање тзв. „државе Косово“, непризнате од стране највећег броја чланица УН и окупација тог дела Србије.

Оно што је монструозније и нема цену је употреба биолошког и хемијског оружја, од осиромашеног уранијума до других канцерогених материја, као и намерно изазивање еколошке катастрофе уништавањем хемијских и других привредних постројења. Таква стратегија „прецизног рата“ је вид први пут испропбаног, до детаља осмишљеног лабораторијског рата, уз употребу космичке технологије. До данас нису познате, али су евидентне последице, од пораста малигних и других обољења код становништва, до погубног утицаја на комплетан регион и поремећај еколошке равнотеже.

Влада Србије је формирала посебну комисију, која тек треба да утврди ове последице и презентује их домаћој и светској јавности.

360185
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
221
376
2023
354340
13865
10411
360185
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 30.09.2020 14:18
Счетчик joomla