Протест ратних ветерана

 

veterani-720x750Београд, 5.10.2019- Нови протест ратних ветерана, изазван неслухом државаних органа за проблеме нагомилане након свих ратова 1990-1999, започео је данас испред Скупштине Републике Србије. Наиме, иако је од свих званичника громогласно најављивано коначно и праведно решење, кроз доношење новог закона о борачко-инвалидској заштити, то се поново није десило. Нико није желео да прими делегацију ратних ветерана, који су одлучили да у Пионирском парку разапну шаторе и бораве док се не изнађе решење. Министарство рада је од пролећа ове године изашло са предлогом Нацрта закона, који је кроз јавне расправе требао да се поправи, допуни и уобличи, како би постао прихватљив за све групације бивших бораца. Ветерани и представници удружења су учествовали у јавним расправама и конструктивно предложили бројне измене, међутим нити један суштински предлог није прихваћен. Раније остварена права за категорије војних инвалида и породица погинулих бораца су задржана, али 90% осталих учесника, који нису рањавани поново неће имати ни једно право, осим легитимације „борца“.

Радна група, коју је Министарство формирало на само себи познат начин и по својим критеријумима је уобличила текст и објавила коначан Нацрт почетком августа. У њему осим чињенице, да се по први пут уопште, предвиђа формирање јединственог матичног регистра, не постоје суштинска права за ратне ветеране и њихове породице.

 

„Патриотски фронт“, али и бројна друга удружења и појединци су упозоравали на ово све институције, писмено се обраћали званичницима државе, али ни један од апела није наишао на разумевање.

Готово 30 година од почетка распада СФРЈ и првих оружаних сукоба на овим просторима и 20 од завршетка последњег- НАТО агресије на СРЈ, држава није нашла за сходно да се одужи бившим борцима кроз законску регулативу и признавање заслужених права.

Оваквим ставом, Србија је једина држава у региону која до сада није уважила реалне захтеве и чињеницу, да су људи који су се одазвали позиву када је било најпотребније, данас најмаргиновализованија група у друштву.

Група ветерана која је започела протест је поред захтева за пријемом Председнику државе, тражила и повлачење оваквог закона из процедуре, као и низ других, суштинских измена у коначном решењу.

 

ТВ прилог о почетку протеста може се погледати на следећем линку:

https://youtu.be/ZGC71ublSis

 

Након 10-ак дана боравка у шаторима у Пионирском парку, делегацију ратних ветерана је примио секретар шефа кабинета Председника Републике И. Којић, као и представници ресорног Министарства. Министар је након разговора дао изјаву за медије, а договорен је и нови састанак у Министарству рада. Штрајк незадовољних бивших бораца је настављен. 

https://youtu.be/PjAGpSOwkyc

357568
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
240
412
3228
351679
11248
10411
357568
Ваш IP: 18.207.106.142
У Србији је 26.09.2020 12:54
Счетчик joomla