Расправа о Нацрту закона

okruglisto 1Нови Сад, 21.05.2019- У организацији „Патриотског фронта“ и два сродна удружења „Отаџбинског покрета“, које окупља Крајишнике и „Савеза удружења РВИ и ППБ АП Војводине“ организован је округли сто на тему новог Нацрта закона о борачко-инвалидској заштити. Скуп је организован у конференцијској сали „СПЕНС-а“, а одазвало се преко 60 представника удружења која се баве борачко-инвалидском заштитом, завичајних клубова, адвокати, старешине и представници цивилних власти бивше РСК, као и многи угледни појединци из јавног и друштвеног живота. Испред институције- Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику састанку је присуствовао Саша Дујовић, самостални саветник.

 

Проблематика нерешеног статуса бораца, уопште, али и деценијама запостављеног и маргиновализованог питања судбине преко 40.000 бивших бораца Војске РСК је била кључна тема. У уводном делу, Иницијативни одбор је предложио „дневни ред“ који је једногласно и усвојен, а то је: 1. Расправа о Нацрту закона и 2. Проблематика бивших бораца РСК и предлози за њихово решавање.

 

Скуп је отворио краћим говором Драгомир Лалић,посланик покрајинског парламента и представник „Отаџбинског покрета“захваљујући се присутнима, као и представнику Министарства и присутним медијима, а наставио Зоран Вранешевић, председник Главног одбора „ПФ“и посланик у Скупштини АПВ. Он се осврнуо конкретно на мањкавости новог Нацрта /јавна расправа је у току/ и упозорио на поновну лошу праксу, да се предлози закона нетранспарентно „гурају“ и ако су недовршени, непрецизни или потпуно лоших решења. У овом Нацрту је више него споран Члан 4. који дефинише статус борца. У њему је поново задржано временско ограничење учешћа у рату или оружаним акцијама у периоду распада СФРЈ до 27.04, односно 19.05(за бившу БиХ) 1992. године, чиме се апсолутно kruglisto2спречава стицање статуса борца највећем броју бивших припадника Војске РСК, али и држављана Србије који су учествовали до 1996. године у одбрани тог простора. Своје тврдње је поткрепио цитирањем „Образложења закона“, где предлагач недвосмислено говори о намери да се на овај начин спречи стицање истог статуса. Упозорио је на кршење више закона, али и Устава Србије у смислу дискриминације, али и „посебних права за ратне ветеране и ратне војне инвалиде“ (Чл. Устава РС 69. став 4). Поред тога, навео је и неколико других спорних одредби и позвао представника Министарства, да се учини напор и изменама и допунама поправи лош текст Нацрта, како би уопште био прихватљив за већину удружења, чиме би се коначно постигао циљ- побољшање лошег положаја свих категорија бораца.

Након тога, реч је имао представник „Савеза РВИ И ППБ АП Војводине“ Миленко Чанчаревић, који је такође, нагласио да нови Нацрт закона не доприноси побољшању статуса војних инвалида и породица погинулих бораца.

 

Присутнима се обратио представник Министарства Дујовић, речима да лично разуме незадовољство присутних, али и да је текст у овом облику ипак Нацрт, подложан изменама и да ће коначна верзија бити сачињена након завршетка јавних расправа 3. јуна.

 

okrsto3За реч се јавило преко 20 присутних, који су у својим говорима подржали став да је „Нацрт закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица“ лоше решење, да не доприноси бољитку, а посебно је изражено разочарење, јер се поново не придаје никакав значај решавању проблема Крајишника и бораца бивше Војске РСК.

Испред „Патриотског фронта“ говорио је Неђо Антонић, председник Генералне скупштине удружења. Указао је конкретно на сваки од спорних чланова Нацрта, дајући предлоге за решења која могу бити боља у односу на верзију која је понуђена. Такође, изразио је став удружења, да је крајње време да се на конкретан и правно могућ начин, реши статус бораца бивше РСК, указујући на законе земаља у окружењу, где су таква и слична питања решена на задовољавајући начин по кориснике.

 

Скуп је завршио након 4-сатне расправе, усвајањем „Декларације“ која ће бити упућена након дораде, званичницима и надлежним институцијама Републике Србије, а борачка удружења су позвана да се одазову позиву за јавне расправе (23.05- Сомбор, Зрењанин, 27.05. Нови Сад).

Прилог о сатанку и проблематици, објавила је РТВ1 у вечерњем Дневнику. 

357512
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
184
412
3172
351679
11192
10411
357512
Ваш IP: 18.207.106.142
У Србији је 26.09.2020 11:33
Счетчик joomla