Парастос за погинуле у Вуковару

crkvakamenicaСр.Каменица, 18.11.2018- Окупљањем у цркви Рођења Пресвете Богородице преживели Вуковарчани, борци и породице погинулих, паљењем свећа и парастосом за погинуле, нестале и убијене цивиле, обележили су 27 годишњицу ослобођења Вуковара.
Наиме, у лето 1991. паравојне сепаристичке снаге бивше Републике Хрватске из самог града, али и других места, па и иностранства, окупирале су град и започеле, невиђени прогон и терор над српским и другим нехрватским становништвом. Касарна ЈНА, једине легалне оружане снаге тадашње СФРЈ на ободу града, била је у блокади, искључени су јој струја и вода, а свакодневно су вршене провокације према малобројним војницима на одслужењу в/о. Према подацима породица жртава, од маја месеца до почетка оружаних акција приведено је на саслушање од стране полицијских и параполицијских јединица МУП-а и ЗНГ преко 100 Срба, углавном угледнијих грађана или јавних личности. Симболичан број њих се и вратио кућама, остали су мучени и на најгрознији начин убијени и бачени у р. Дунав. Истовремено су ноћу вршене диверзије по локалима чији су власници били Срби, у vu2tenkoviваздух је дигнуто преко 30 различитих објеката. Ово је узроковало масовно избеглиштво нехрватског становништва, а мањи део Срба се самоорганизовао у насељу „Петрова Гора“ са намером да пружи отпор повампиреном усташтву. За поменуте злочине тада нико није одговарао, а ни данас у Хрватској није спроведен нити један судски процес, како би се процесуирали кривци. Ни домаће тужилаштво није урадило ништа по овом питању. Стање страха и неизвесности прекинуто је коначном акцијом снага ЈНА крајем августа 1991. када је прво деблокирана касарна, а затим у 87 дана жестоких, уличних борби, град ослобођен 18.11.1991. године.
vusveceЦена слободе за преосталих 1000 становника (пре почетка сукоба око 36.000), била је 1315 наших погинулих војника и преко хиљаду рањених и несталих, огромна материјална разарања и након 5 година живота у РСК, избеглиштво и поновни егзодус.
 
Данашњи дан се у Хрватској обележава као „Дан сјећања“, наравно на њихове жртве, а град је преплављен иконографијом са усташким симболима, колонама бивших „драговољаца“, десетином хиљада људи и комплетним, државним руководством. Преостали Срби и други нехрвати у овом тренутку не напуштају своје куће и станове, јер се не осећају безбедно.
 
О трагичним догађајима и замени теза око дешавања у Вуковару пре 27 година, можете се информисати из интервјуа Миодрага Линте, народног посланика Скупштине Републике Србије и председника Савеза Срба из региона: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/2944196/linta-hrvatska-da-se-odrekne-laznog-vukovarskog-mita.html
289428
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
67
169
236
287665
5848
8942
289428
Ваш IP: 3.227.2.246
У Србији је 21.01.2020 03:08
Счетчик joomla