Добијене пресуде за дискриминацију

presudaApatin 0001Бачка Паланка, 01.03.2018- На основу захтева чланова удружења- ратних резервиста и других учесника рата 1999. године, „Патриотски фронт“ је посредовао у техничкој помоћи свима који су то желели, приликом подизања тужби против МО СРЈ (Србије) за дискриминацију по основу места пребивалишта, као и за накнаду нематеријалне штете. Овлаштена адвокатска канцеларија из Крушевца Пуношевац- Поповић је заступала оштећене, уз договор са Удружењем да се од ветерана и Удружења не тражи никаква материјална накнада, што је и поштовано. Све правилно сачињене тужбе су предане надлежним Вишим судовима, а први позитивни (у првом степену) резултати су добијени, односно пресуде, а пример једне такве објављујемо на страници нашег сајта.
 
Наиме, Виши суд у Сомбору је крајем прошле године, 18.12.2017. донео пресуду на 15 куцаних страница, којом се јасно и недвосмислено утврђује дискриминација по основу места пребивалишта, а тужена страна обавезује да плати тужиоцу трошкове парничког поступка.
 
presudaApatin 000
 
Ова пресуда је само једна од неколико десетина које су донешене у истом суду, а сличне се очекују и од Вишег суда у Новом саду (рочишта почела 02.фебруара 2018.) као и других судова, а представљају први део процеса за исправљање неправде, начињене неједнаким третманом ратних резервиста из 1999. године. Ратни ветерани који су поднели тужбе дужни су да се одазову на позив Суда, како би дали изјаве и потврдили своје наводе, а на рочиштима су уз њих обавезно и адвокати који ће им дати сва неопходна упутства.
 
Након завршених процеса доказивања дискриминације, активираће се захтеви за накнаду нематеријалне штете, о чему се чланови могу информисати у канцеларијама удружења или директно код адвокатске канцеларије.
 
И даље се очекује реакција државе, како би се договорно са тужиоцима вансудским поравнањем дошло до договора, а оштећени добили заслужена обештећења. Уколико она изостане, овлаштена адвокатска канцеларија ће наставити процес за накнаду нематеријалне штете. Рок овог, другог процеса не може се у овом тренутку са сигурношћу предвидети, а зависи искључиво од брзине рада надлежних судова.
Све информације везане за ток судских процеса, чланови могу добити у просторијама удружења, одборима, као и на трибинама које се одржавају ових дана по местима у АПВ, а путем нашег сајта објављиваћемо актуелне информације.
296790
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
304
219
2052
293662
4423
8787
296790
Ваш IP: 3.229.118.253
У Србији је 24.02.2020 21:52
Счетчик joomla