Побољшање статуса ратних ветерана у АПВ

pokrvladaНови Сад, 04.10.2017- Коначно, након дводеценијског затирања проблема које ратни ветерани у Србији имају, захваљујући последњој одлуци Покрајинске владе АПВ о покретању мера подршке за помоћ ратним ветеранима, назире се светлија будућност, за бивше борце ратова 1990-1999.године.
Наиме, на данашњој седници Покрајинска влада је усвојила тзв. Акциони план, којим се недвосмислено и јасно предвиђају олакшице и помоћ за категорију бораца, који до сада таква права нису имали, а то су ратни ветерани, који немају статус РВИ, а практично представљају највећу групацију људи из домена борачко-инвалидске заштите.
 
uskupstinigovorОву подршку је затражио и иницирао покрајински посланик у Скупштини АПВ, представник ратних ветерана и председник „ПФ“ Зоран Вранешевић, што су подржала и затражила и многа друга удружења. Услед недостатка правног оквира и законских обавеза институција, да се неки вид олакшица примени и на категорију ратних ветерана, што је случај у Београду, овакво решење ће представљати прелазни период, до коначног, системског, а то је Закон о правима ратних ветерана и чланова њихових породица.
Како је такав закон у надлежности републичке Скупштине, максимум који се могао постићи, али као добар пример за Републику, је воља и одлука Покрајинске владе о поменутом Акционом плану за ратне ветеране. Истом је према одлуци председника 27072016 Sednica Vlade 01Покрајинске владе Игора Мировића, претходило формирање трочланог тима,  који је био задужен да сачини конкретан предлог мера. Одлучено је да се свим локалним самоуправама у АПВ (45) пошаље препорука у складу са Законом о локалној самоуправи и инсистира на одређеним олакшицама, првенствено у областима здравствене и социјалне заштите, образовања, културе, као и приликом коришћења услуга која пружају јавна комунална предузећа, установе и организације у локалним самоуправама у АП Војводини.
Реализација ових мера се очекује у догледно време, а предност ће имати социјално угрожена категорија ратних ветерана и чланови њихових породица.
Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова, задужен је да прати реализацију Акционог плана и да о предузетим мерама достави извештај Покрајинској влади најкасније до 1. јула 2018. 
Ове мере представљају први помак од завршетка ратова у побољшању статуса свих категорија из домена борачко-инвалидске заштите, а посебно ратних ветерана.
 
Саопштење са данашње седнице Покрајинске владе, може се у изворном облику прочитати путем линка званичног сајта: 
http://www.vojvodina.gov.rs/sr/вести/саопштење-са-седнице-покрајинске-владе-133
413253
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
31
127
158
412082
1171
7884
413253
Ваш IP: 54.236.58.220
У Србији је 09.03.2021 05:32
Счетчик joomla