Побољшање статуса ратних ветерана

mirovic izlaganje 1Нови Сад, 16.04.2017- Вишегодишњи напори удружења, а сада и представника ратних ветерана у Скупштини АПВ, на побољшању статуса наше популације, коначно су уродили плодом. Наиме, на 11. седници Скупштине АПВ, добијен је одговор Покрајинске владе на посланичко питање Зорана Вранешевића. У међувремену 05.4.2017. је издано и званично саопштење, које по први пут од стране једне покрајинске администрације , даје наду за бољитак:
„На данашњој седници, на иницијативу председника Игора Мировића, Покрајинска влада је овластила ресорне покрајинске секретаре да се, проактивном политиком према локалним самоуправама на територији Војводине, у њима обезбеде могућности да се побољша положај ратних војних инвалида и чланова породица палих бораца из ратова од 90-тих и рата 1999. године. На тај начин би се помогло да се и ова рањива категорија становника изједначи, у погледу одређених повластица, са осталим корисницима права из борачко-инвалидске заштите. То се , пре свега, односи на то да локалне самоуправе и овој категорији становништва, у складу са могућностима, обезбеде олакшице у остваривању њихових права и обавеза у вези са висином износа комуналних услуга. Такође, Покрајинска влада упутиће препоруку, а надлежни секретаријати пружиће стручну помоћ у дефинисању олакшица у коришћењу и других услуга које пружају локална предузећа, установе и организације“.
одговор на посл питањеУ додатном објашњењу у Скупштини, уврштена је и до сада правно „невидљива“ категорија ратних ветерана, која ће убудуће препоруком Покрајинске владе свим локалним самоуправама у АПВ, бити уврштена у програм помоћи. Формиран је и посебан трочлани тим на челу са потпредседником Покрајинске владе И. Ђоковићем, који треба прецизно да дефинише упутство у складу са постојећим законом  о локалној самоуправи и другим позитивним актима. Мере би се примењивале до доношења новог закона о ратним ветеранима, који би у себи садржавао истоветне повластице.
Посланик Вранешевић је тражио првенствено да се помоћ односи на све категорије из домена борачко-инвалидске заштите, а не као до сада, парцијално, само на две групације које препознаје важећи закон. Тај предлог је прихваћен, а мере помоћи ће се односити на 8 врста из домена социјалне заштите и 2 из здравствене и то за свих 45 локалних самоуправа у Покрајини. Сличне одлуке су донешене и на снази су у Граду Београду још од 1993. године, али остале општине и градови их у највећем броју не примењују. У наредних неколико дана Покрајинска влада ће сачинити званичан документ у виду препоруке, који ће бити упућен локалним самоуправама. За сада је извесно, да ће бити обухваћена популација социјално угроженог становништва из редова ратних ветерана, као и РВИ и породице погинулих бораца.
Овај потез ће свакако допринети побољшању незавидног статуса учесника ратова из периода 1990-1999, а примена таквих мера зависиће од економских могућности сваке од општина у АПВ. Ипак, то је први конкретан, позитиван корак у последњих 20 година, не само у Покрајини већ и Републици.

296756
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
270
219
2018
293662
4389
8787
296756
Ваш IP: 3.229.118.253
У Србији је 24.02.2020 20:51
Счетчик joomla