VIII седница Скупштине АПВ

9815-mns-skupstina-vojvodine3Нови Сад, 20.12.2016- Скупштина Аутономне покрајине Војводине је данас, на својој осмој по реду седници, донела Покрајинску скупштинску одлуку о буџету АП Војводине за 2017. годину. Обим буџета за 2017. годину утврђен је на нивоу од 63.6 милијарди динара, што ће заједно са средствима која ће из буџета Републике Србије бити усмерена Покрајини, чинити више од седам одсто републичког буџета. Како је речено у образложењу на седници, покрајински буџет за 2017. годину биће десет процената већи него овогодишњи. То је био и разлог да представник ППС (ратних ветерана) З. Вранешевић, у оквиру своје посланичке групе гласа за овај предлог, уз јасну ограду, да опредељена средства у ресору борачко-инвалидске заштите (укупно 5 милиона динара) нису довољна. Такође, у свом излагању, поновио је констатацију да ратни ветерани, РВИ, породице погинулих бораца представљају и даље маргиновализовану групу у друштву, како у АПВ, тако и у Републици Србији, а кључни разлог је недовољна пажња читавог друштва, политичких чинилаца, али и недостатак правне регулативе. Ова констатација је (први пут у домаћем ns 8 skupstina 003парламентаризму) подржана од више политичких групација позиције, али и опозиције. У наредном периоду биће предложено низ мера, како би се оваква ситуација конкретно поправила.
Што се тиче самог пројектованог буџета, између осталог, добре стране су омогућавање исплате финансијске помоћи од 12.000 динара месечно породицама с троје деце, регресирање трошкова превоза ученика и студената, као и 10 милиона вишеза програме збрињавања избеглих и расељених лица. У буџету су предвиђена средства за бројне инвестиције у високошколске установе, додатна улагања у пољопривреду и водопривреду, као и улагања у области заштите животне средине, привреде и туризма, затим, подршка јавном информисању, раду националних савета и институција чији је оснивач АП Војводина. По први пут се јавно и транспарентно приказују конкретна улагања из републичког буџета у АПВ, планираним спровођењем 14 пројеката.
У наставку седнице, Скупштина је донела Покајинску скупштинску одлуку о кадровском плану АП Војводине за 2017. годину. Донето је и више покрајинских скупштинских одлука о годишњим програмима и плановима за 2017. годину у области пољопривреде, водопривреде и шумарства у АП Војводини
У области здравства и социјалне политике, донешена је Покрајинска скупштинска одлука о изменама Покрајинске скупштинске одлуке о праву на суфинансирање трошкова за биомедицински потпомогнуто оплођење за друго, треће и свако наредно дете. Измена представља искључиво формално-правно усклађивање са постојећом организацијом покрајинских органа управе и њеним усвајањем по хитном поступку, већ од почетка 2017. године омогућиће се наставак реализације програма суфинансирања вештачке оплодње, који је део програма демографског развоја АП Војводине.
мировић и секретариТакође, одлуку је донешена и о измени и допуни Покрајинске скупштинске одлуке о покретању и начину спровођења поступка задуживања емитовањем дугорочних хартија од вредности за потребе финансирања набавке опреме за опремање објекта „Каменица 2".
Седница је последња у овој календарској години, а у раду је поред посланика, учествовао и председник Покрајинске владе Игор Мировић са свим секретарима.

296737
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
251
219
1999
293662
4370
8787
296737
Ваш IP: 3.229.118.253
У Србији је 24.02.2020 20:12
Счетчик joomla