Успешан завршетак кампа

dodela nagrada NASLOVNAАпатин,22.07.2016- Церемонијом доделе нарада, захвалница и пехара учесницима и донаторима, свечано је окончан VII Међународни омладински едукативни камп „САБОР 2016“. Догађај је медијски испратила ТВ „Панонија“, као и локалне радио и ТВ станице. Церемонији затварања присуствовали су уз представнике организатора „Патриотског фронта“, потпредседник Скупштине АПВ Мирослав Васин, у име домаћина председник СО Апатин Милан Шкрбић са сарадницима, као и представници других организација, донатора и родитељи деце учесника. ТВ прилог: https://youtu.be/EhLhprY_qtEhttps://youtu.be/EhLhprY_qtE

 

Овогодишњи „САБОР" је успешно окончан иако су у првих неколико дана владали изузетно лоши временски услови, који су омели планиране планске активности. Млади из 5 различитих земаља имали су прилику кроз 10-дневно дружење савладати неке нове вештине, научити много тога о животу у природи, као и из области медицине, историје, predavanja2традиције, екологије и других области. Радило је 7 различитих секција у чијим радионицама су учествовали сви полазници, а 19 најмлађих савладало је школу пливања. Руска хуманитарна организација из Москве је у свом дводневном боравку, презентовала нова остварења из области модерног филма, а једна од полазница (Ђина Главчић, Пожаревац) је најмлађима одржала два предавања на тему борбе против порока, својом ауторском презентацијом. Тим из Крушевца (ученици средње Хемијско-технолошке школе) се успешно, као и ранијих година побринуо за редовну и организовану поделу оброка. Уприличена је и једнодневна екскурзија у Апатин, обилазак културно-историјских споменика, као и присуство литургији у месној цркви. Међународни тим инструктора из Русије, Србије и Словеније водио је спортску секцију борилачких вештина, а полазници су у оквиру извиђачке секције савладавали области орјентације у природи, везивања чворова и израде бивака у шуми. Свих 10 дана радила је ликовна колонија, а радови најбољих, остали су изложени у холу оближњех хотела „Здравствено-рекреативног центра Бања Јунаковић". Тим са Косова и Метохије је уз видео-бим, приказивао мини биоископске представе, а млади су у оквиру кампа, поред KUHINJAлогорске ватре, у вечерњим часовима сами организовали музичку забаву. Рано јутарње буђење уз сирену није било проблем за преко 160 полазника, као и свакодневно, редовно чишћење и одржавање кампа. Договором са МУП-ом Србије, уз стручне предаваче, одржано је и предавање на тему борбе и превенције малолетничке деликвенције. Последњих дана организовани су турнири и такмичења у свим спортским и другим дисциплинама.
Камп је посетила и актуелна потпредседница Скупштине АПВ Александра Ђанковић, разговарала са организаторима и децом и обишла радионице које су у том тренутку радиле. Као члан скупштинског одбора за спорт и омладину изразила је нескривено задовољство виђеним и наду, да ће овај и слични пројекти у будућности добити већу пажњу како јавности, тако и институција. Такође, неколико донатора је у фази RIBA VECERAреализације летње школе у природи помогло у храни, води и свежем воћу, а управа хотела Бање Јунаковић је несебично уступила све своје расположиве капацитете, посебно у првим данима, када је невреме и киша буквално поплавила шаторско насеље. 
Иначе материјално техничку подршку за успешну реализацију пројекта је дала СО Апатин са својим јавним предузећима, Амбасада Руске Федерације у Београду, као и чланови самог удружења. Помоћ је пружила и Команда жандармерије из Новог Сада, НИС, удружења "Душа паорска", "Романов", "Косовско огњиште", као и ПО СПС. Као и протеклих година, сви инструктори и техничко особље су радили као волонтери, без накнада.
На крају, „Патриотски фронт" је положио још један од испита, а бројка од преко 1200 младих који су до сада успешно прошли кроз циклус оваквих кампова, говори сама за себе.
rastanakНеизбежне сузе на растанку, деце и инструктора су стале уз поруку: „Видимо се следеће године".
Ипак, иако је овај пројекат јединствен у смислу циљне групе и по својој методолигији рада, хуманитарном карактеру и много чему другоме, не само у Србији већ и југоисточној Европи, након 7 година успешне реализације, остаје неизвесност за будуће активности, јер потребна пажња и подршка институција свих нивоа још увек није довољна. Остаје година дана да се и ова нелогичност поправи.

296730
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
244
219
1992
293662
4363
8787
296730
Ваш IP: 3.229.118.253
У Србији је 24.02.2020 19:58
Счетчик joomla