Косовски гамбит- почетак или крај?

 

kmitrovnaslovБеоград,22.04.2013.- Коначна одлука Владе Србије да прихвати тзв.“Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа“ и одговор Европске комисије кроз обећање о добијању датума за почетак преговора придруживању ЕУ, изазива и изазвала је буру различитих реакцију у земљи.Изјаве међународних (западних) званичника потврђују у каквим околностима се воде и водили су се ови преговори. Иако државно руководство Србије негира, став представника ЕУ, САД и других званичника западних земаља, више је него недвосмислен: „Србија и Косово“. Јасно, мислећи на две одвојене, суверене државе. Једино заједничко за обе стране је пут према евроинтеграцијама. Овакву констатацију је разумела и завнична руска администрација, земље која је редак досадашњи савезник Србије у борби за очување територија и опстанка српског народа на КиМ-у.

 

Влада Србије је добила пуну подршку владајуће коалиције и највећег дела опозиције (осим ДСС-а и неколико посланика из других парламентарних група) и у петак ће кроз расправу у Скупштини Србије изложити свој став, унапред свесна да ће имати потребну верификацију своје одлуке. Готово истоветан развој ситуације десио се и у Приштини. Ипак протести грађана, појединих странака и нарочито јединствен став Срба са севера Косова и Метохије, као и оштро упозорење СПЦ указују да „скупштинско и страначко“ јединство није и јединство највећег броја оних, којих се овакав договор највише и тиче, а то је преко 50.000 Срба са севера још увек, Уставом Србије АП Косова и Метохије. Шта ће се догађати у наредним данима и месецима, време ће показати, а овде преносимо медијске и званичне ставове и извештаје о актуелним догађајима.

 

334118 sporazum-0001 ff"Први споразум о главним принципима нормализације" односа Београда и Приштине

 

1. Формираће се Удружење/Заједница већински српских општина на Косову. Чланство ће бити отворено за све друге општине, ако се о томе сложе чланови.

2. Заједница ће имати оснивачки статут. Може бити укинута само одлуком општина које су у њеном саставу. Гаранције за Заједницу су важечи закон и Уставни закон.

3. Организација Заједнице ће бити заснована на истим основама као и Асоцијација косовских општина, односно имаће председника, потпредседника, скупштину и веће.

4. Општине чланице, у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законима биће овлашћене да сарађују вршећи своје надлежности колективно преко заједнице. Заједница ће имати пуни надзор у областима економског развоја, образовања, здравства, урбаног и руралног планирања.

5. Заједница/Асоцијација има и додатне надлежности, које ће на њу пренете централне власти у Приштини.

6. Заједница ће имати представничку улогу при централној власти, као и место у локалним, саветодавним телима у ту сврху. Како би се наведено спровело, предвиђа се функција мониторинга.

7. Полиција ће бити јединствена и то ће бити косовска полиција. Читава полиција са севера Косова треба да буде интегрисана у оквире косовске полиције. Плате ће исплаћивати једино косовска полиција.

8. Припадницима других безбедносних српских структура биће понуђено место у одговарајућим косовским структурама.

9. У овој тачки, која је била спорна у последњим рундама дијалога наводи се да ће Заједница преко четири општине бирати регионалног командира полиције, Митровица ће имати другог регионалног командира за Јужну Митровицу, Србицу и Вучитрн. Тиме је одбачен предлог да ове три општине буду повезане са општинама на северу чиме била нарушена етничка слика, односно у ком случају би Албанци поново чинили већину.

10. Предвиђа се да правосудне власти буду интегрисане и раде у оквиру косовског правног оквира. Апелациони суд у Приштини ће успоставити панел у којем ће у већини бити судије косовски Срби који ће се бавити пословима у свим општинама са већинским српским становништвом. Одељење Апелационог суда, укључујући административно особље и судије, имаће стално седиште у северној Митровици. Сваки панел имаће у саставу већину судија који су косовски Срби.

11. Предвиђа се одржавање локалних избора у 2013.

12. Потписници се обавезују на израду плана за имплементацију договореног до 26. априла.

13. Потписници се обавезују на постизање споразума о телекомуникацијама и енергетици до јуна 2013.

14. Две стране се обавезују да неће једну другу блокирати, нити подстицати друге да блокирају европске интеграције друге стране.

15. Предвиђа се формирање комисије за имплементацију, у којој ће бити представници обе стране, којима ће представници ЕУ пружати подршку.

 

Копију споразума, на основу којег је урађен превод, парафирао је у Бриселу премијер Србије Ивица Дачић уз пропратни текст: "Овиме потврђујем да је ово текст предлога о чијем ће прихватању или одбијању обе стране поднети своје одлуке".

 

(текст преузет из листа „Блиц“ 19.04.2013.)

 

Вучић: Нисмо признали независност Косова

 

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић поручио је да договором о предлогу споразума у Бриселу Србија није признала независност Косова и Метохије, нити ће то икада учинити, а да ће одлука о прихватању предложеног споразума бити донета у наредним данима.

- Нећемо наседати на измишљотине Хашима Тачија. Свесни смо тежине ситуације и велике одговорности коју носимо за будућност Србије и целог нашег народа. У овом тренутку, ово је максимум који смо могли да извучемо за наш народ на Косову и Метохији - рекао је Вучић за "Новости", објављено је на сајту тог листа.

Да ли ће Србија прихватити предложени споразум, како је нагласио Вучић, биће одлучено у наредним данима.

- Србија тиме није признала независност Косова, нити ће то икада учинити - поручио је Вучић.

(Тањуг, Вечерње новости | 20. 04. 2013.)

 

vladasrbВлада прихватила Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа

 

Београд, 22. април 2013. године – Влада Републике Србије прихватила је данас Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа, постигнут у дијалогу о Косову и Метохији у Бриселу.

Влада је наложила министарствима, посебним организацијама и службама Владе да предузму потребне мере и активности ради имплементирања споразума, као и да наставе са применом већ постигнутих договора и споразума са представницима привремених институција самоуправе на Косову и Метохији.

 

(сајт Владе Србије)

 

Лајчак кључ за Србију у ЕУ види у примени споразума

 

Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак изјавио је данас да ће кључ за пут Србије и Косова ка Европској унији бити спровођење споразума Београда и Приштине, постигнутог у петак у Бриселу.

"О самом датуму одлучиваће се јуна (на самиту ЕУ), али данашња расправа (министара ЕУ у Лускембургу) је показала колики је значај овог тренутка, а Европска унија ће настојати... да стави до знања колико позитивно доживљавамо тај споразум, како би грађани и у Србији, и на Косову увидели да је то што је договорено добро за њихову европску будућност", казао је Лајчак данас у Луксембургу.

Лајчак је казао да не очекује изненађења у Скупштини Србије током усвајања споразума Београда и Приштине, и указао да ће кључно бити то како се споразум примени у пракси.

- У случају Косова ту је још чињеница да је Унија подељена 22:5 (око признања независности Косова) и ту су нека правна питања којима треба посветити пажњу. Тих пет држава не гради блок, свака од њих је до свог става дошла на основу својих аргумената - рекао је Лајчак.

Шеф словачке дипломатије нагласио је да ће тако свака од тих пет чланица ЕУ, ако буде ревидирала свој став о независности Косова, то учинити на основу својих аргумената.

- Некакав притисак у том правцу бих видео као контрапродуктиван - казао је он. Словачка је међу земљама које не признају независност Косова.

(Блиц)

 

samuel-zbogarЖбогар: Препорука добра вест за грађане Косова

 

Шеф Канцеларије Европске уније и специјални изасланик ЕУ на Косову Самуел Жбогар оценио је вечерас да је препорука за почетак преговора о Споразуму за стабилизацију и асоцијацију са Косовом добра вест за грађане Косова али и кредибилитет процеса европских интеграција, саопстила је Канцеларија ЕУ у Приштини.

Жбогар је подсетио да су у септембру прошле године били утврђени краткорочни приоритети чије остваривање је ЕУ тражила од Косова и да је Косово било веома ефикасно у њиховом спровођењу.

Према његовим речима, препорука за почетак преговора о споразуму за стабилизацију и асоцијацију са Косовом долази само неколико дана након споразума који су Косово и Србија постигли у оквиру дијалога који је посредовала ЕУ.

- Убеђен сам да ће исти дух партнерства бити поштован и током имплементације споразума и испуњавање екстензивне листе задатака на путу према визној либерализацији. Сви ови процеси воде према истом циљу: пуном пријему Косова у Европску породицу - казао је Жбогар.

(Блиц онлајн,22.04.2013.)

 

 

Евросоюз примет Сербию, но не раньше признания независимости Косово

           

itartassПосле полугода переговоров Брюссель "дожал" Белград до компромисса по тексту соглашения о нормализации отношений с Приштиной. Главной "морковкой" или "пряником", которые использовал Евросоюз, было определение даты начала переговоров о вступлении Сербии в евросообщество. Споры Белграда и Приштины при посредничестве Брюсселя шли практически до последнего момента - в пятницу, 19 апреля стороны парафировали текст документа, а сегодня, 22 апреля министры иностранных и европейских дел 27 стран Евросоюза на заседании Совета ЕС в Люксембурге уже должны обсуждать дату начала переговоров о вступлении.

Парафированный в Брюсселе план договора о нормализации отношений Белграда и Приштины как участники переговоров, так и мировые СМИ назвали "историческим". Однако по этому документу остается множество вопросов. Для начала этот текст так и не был опубликован, и пока его содержание известно лишь в пересказе официальных лиц и источников.

В этом соглашении речь не идет об официальном признании Белградом независимости Косово. В основном документ касается разделения полномочий между албанскими властями Косово и сербскими анклавами на севере края, где проживает около 50 тыс человек.

В Сербии, Косово и Брюсселе эту новость восприняли неоднозначно. Представители правительства и премьер-министр Ивица Дачич, поставивший под документом свою подпись, заявляют, что добились лучшего возможного решения в существующих условиях. Оппозиция же, а главное, сами косовские сербы объявили, что не признают условий сделки и планируют массовые акции протеста.

По сути Белград согласился в обмен на предоставление сербским муниципалитетам в самопровозглашенной республике ограниченной автономии не блокировать попытки албанских властей края вступить в ЕС и другие международные организации. Не удивительно, что в Приштине, да и во многих странах мира, это событие расценили как фактическое признание Сербией независимости Косово. Сразу после парафирования соглашения премьер-министр самопровозглашенной республики Хашим Тачи заявил, что документ "де-юре представляет собой признание Косово со стороны Сербии". Дачич сразу же опроверг слова косовского коллеги, сказав, что соглашение не является окончательным и должно быть утверждено "государственными органами" в Белграде.

Тем не менее, по сути произошло именно так, как сказал Тачи. Ранее Сербия добивалась для своих муниципалитетов в Косово как можно более широкой автономии, сохранения там собственной законодательной и исполнительной власти. Но в соглашении прописано, что сербские анклавы будут в целом подчиняться косовскому законодательству, сохранив самостоятельность лишь в вопросах образования, здравоохранения и сельского хозяйства. Сербской делегации удалось договориться с руководством НАТО о том, что без разрешения альянса албанские силы безопасности не могут входить в северную часть края, но данный пункт в текст соглашения не вошел и существует лишь в виде устной договоренности.

Здесь трудно не вспомнить "устные договоренности" с НАТО, которых в конце 1980-х годов добилось от Североатлантического альянса советское руководство в обмен на вывод войск из ГДР. В частности, об "отказе альянса от расширения на Восток".

Ситуацию в Сербии усугубляет тот факт, что текст парафированного документа до сих пор не опубликован, что дает плодородную почву для домыслов, слухов и интерпретаций. В частности, представители руководства сербских муниципалитетов в Косово уже оценили план договора как "абсолютно неприемлемый" и пообещали блокировать его реализацию. В понедельник в городе Косовска-Митровица запланирован масштабный митинг, участники которого выберут состав скупщины /парламента/ Северного Косово.

В последние дни на телефон премьер-министра Дачича посыпались смс-сообщения, в которых его называют "предателем" и угрожают убийством. Лидер оппозиционной Демократической партии Сербии, бывший президент Югославии и экс-премьер Сербии Воислав Коштуница также оценил договор как "позорный". "Власти предали народ, обменяв Косово на никому не нужную дату вступления в Европейский союз", - подчеркнул он.

Примечательно, что и среди косовских албанцев нашлись противники проекта договора. Главной их движущей силой стало радикальное движение "Самоопределение", занявшее на парламентских выборах в самопровозглашенной республике третье место. По их мнению, Приштина сделала слишком большие уступки Белграду, позволив "разделить Косово этническими границами и создав в нем вторую Боснию". Радикалы также пригрозили митингами и саботажем достигнутых соглашений.

Что же заставило Сербию подписать столь очевидно невыгодный для нее договор? Как видится, роль здесь сыграли три фактора. Первый - это беспрецедентное международное давление, оказываемое на Белград. На стороне Приштины находятся почти все страны ЕС, а также США и более 90 государств мира, уже признавшие ее суверенитет. Вторая причина - экономические интересы. Не секрет, что прогресс в диалоге Сербии и Косово жестко увязан с процессом европейской интеграции балканской страны. Сербия давно добивается вступления в ЕС, исходя из того, что она является крупнейшим рынком на территории бывшей Югославии и крайне нуждается в иностранных инвестициях. Вхождение в Евросоюз позволит, по мнению сербского руководства, вытащить экономику страны из глубокого кризиса и повысить уровень жизни граждан. И наконец, третья причина, о которой обычно умалчивается - тот факт, что Сербия пришла на переговоры как побежденное в войне с НАТО 1999 года государство. Исходя из этой логики, многое становится понятным - победителей не судят, а проигравший вынужден платить репарации и контрибуции, и максимум, что он может сделать - постараться их уменьшить, но полностью избежать этого невозможно. В данном случае Сербия поплатилась за неразумную политику Слободана Милошевича частью своей территории. Причем, сумев выторговать для себя и оставшихся в Косово сербов не самые плохие из возможных условия.

Теперь Сербия должна достаточно быстро получить обещанную дату начала переговоров о вступлении в ЕС. Однако дата начала консультаций - это еще не само вступление. Хотя официально об этом в Брюсселе никто не говорит, дипломатические источники не скрывают, что закончить переговоры и войти в Евросоюз Сербия сможет, лишь официально признав независимость Косово. И причина тому предельна простая - без признания Белградом независимости самопровозглашенного края принять его в Евросоюз будет невозможно, поскольку в сообществе не могут одновременно находиться две страны, имеющие неразрешенные территориальные вопросы. Примеров хватает уже сегодня: Греция блокирует переговоры о приеме в ЕС и НАТО Македонии, а Кипр тормозит переговоры о приеме в Евросоюз Турции.

Сербия уже приняла на себя обязательство "не препятствовать" вступлению Косово в ЕС, но этого достаточно на сегодня, чтобы Брюссель мог продолжать интеграцию Косово, но маловато, чтобы край стал полноправным членом сообщества.

Кроме того, из 27 стран Евросоюза независимость Косово не признали и пока не собираются признавать 5 государств - Испания, Греция, Республика Кипр, Румыния, Словакия. У Мадрида, Афин и Никосии позиция в этом вопросе предельно принципиальная. Испания опасается этого прецедента для собственных сепаратистски настроенных территорий / Каталонии, Страны басков/, Республика Кипр и Греция видят угрозу для дополнительной легализации оккупированной Турцией территории Северного Кипра. На данный момент эти страны могут признать независимость края только вслед за Белградом, когда проблема отпадет сама собой. Без их признания перспектива полноправного членства Косово в ЕС не просматривается.

Из этого следует простой вывод. Начав переговоры о вступлении Сербии в ЕС, Брюссель будет продолжать оказывать на Белград жесткое давление с целью добиться окончательного признания независимости края. И если Сербия в этом процессе не утратит интереса к вступлению, она просто не будет иметь иного выхода.

Здесь важно отметить, что и у Брюсселя в отношении Сербии и Косово нет возможностей для маневра. Весь европейский план умиротворения взрывоопасного балканского региона строится только на его "европейской перспективе". То есть религиозным и национальным проблемам Балкан Брюссель намерен противопоставить европейскую самоидентификацию, а в процессе вступления в ЕС все страны региона должны провести такие реформы своих государственных, общественных, экономических и судебных систем, которые бы неразрывно вписали эти государства в европейское сообщество. Никакого "плана Б" у Брюсселя просто нет, и он вынужден продавливать свой первоначальный интеграционный проект, надеясь что стремление балканских стран стать частью ЕС окажется сильнее, чем их застарелые проблемы.

В теории, которая писалась в начале двухтысячных годов, такой порядок действий выглядел естественно и непротиворечиво. Сегодня, когда Евросоюз проходит серьезную проверку на прочность экономическим кризисом, и когда острые противоречия возникают даже между такими старыми членами ЕС, как Испания и Германия, европейское будущее Балкан не выглядит настолько очевидным, как оно казалось 10 лет назад.

(ИТАР-ТАСС , Москва,22.04.2013.)

 

Превод на српски :

Итар-Тас: Србија у ЕУ тек после признавања Косова

 

Руска новионска агенција Итар-Тас данас оцењује да је Брисел, после полугодишњих преговора, дефинитивно притиснуо Београд да пристане на компромис о нормализацији односа с Приштином, а ЕУ ће примити Србију у своје редове тек када призна независност Косова.

Агенција у коментару наводи да "не чуди што су и у Приштини и у многим земљама тај догађај (постизање споразума) оценили као фактичко признање независности Косова".

У суштини, Београд се сложио да у замену за добијање ограничене аутономије за српске општине, не блокира покушаје албанске власти Косова да уђе у ЕУ и друге међународне организације, пише Итар-Тас.

Агенција оцењује да се "догодило управо то што је рекао Хашим Тачи" - документ де јуре представља признање независности Косова од стране Србије.

Постављајући питање о томе "шта је натерало Србију да потпише толико очегледно неповољан споразум", агенција наводи да се чини да су ту улогу имала три фактора.

Први је међународни притисак без преседана на Београд, други су економски интереси и крајња нужда Београда да дође од страних инвестиција, наводи агенција.

Трећи фактор због којег је, по оцени руске агенције, Београд пристао на споразум, јесте "онај који се обично прећуткује", а то је да је "Србија кренула у преговоре као држава која је изгубила рат са НАТО 1999. године".

Полазећи од тога, много шта постаје јасно: победницима не суде, а губитници, у овом случају Србија, "плаћа делом своје територије за неразумну политику Слободана Милошевића". Притом је она успела да исцењка не најгоре услове од свих могућих - и за себе и за косовске Србе, оцењује Итар-Тас.

Агенција наводи да Србија сада треба да доста брзо добије обећани датум почетак преговора о пријему у ЕУ.

Али, указује Итар-Тас, иако званично у Бриселу о томе не говоре, дипломатски извори не крију да Србија може да заврши преговоре и да ступи у ЕУ само ако званично призна Косово.

Разлог за то је, по Итар-Тасу, једноставан: без признања Косова од стране Београда, он не може бити примљен у ЕУ, пошто се у ЕУ не могу истовремено налазити две државе са нерешениум територијалним питањима, пише у коментару.

Итар-Тас закључује да ће почевши преговоре с Београдом, ЕУ наставити да врши оштар притисак да Србија призна независност Косова.

 

334009 dacic-estonova-taci-ap fКуда води споразум? Примена је проблем

 

Примена већине тачака споразума бити успорена, али да најпре треба успоставити механизме примене, односно акциони план, сматрају београдски и приштински Аналитичари.

Представници власти из Београда и Приштине неће званично потписивати споразум о нормализацији односа, парафиран у петак након десете рунде дијалога, већ се процес завршава усвајањем бриселског документа у институцијама Србије и Косова, сазнаје Данас.

Влада Србије је јуче пре подне усвојила предлог „Првог споразума о принципима који регулишу нормализацију односа“, а потом је „наложила министарствима, посебним организацијама и службама да предузму активности ради примене споразума, као и да наставе с применом већ постигнутих договора с представницима привремених институција самоуправе на КиМ“.

Посланици након консултација: Опозиција захтева да власт искрено каже да је признала независно Косово

У тачки 12. споразума наводи се да ће план примене бити направљен до 26. априла, а да ће „у примени бити размотрен принцип транспарентног финансирања“. Аналитичари из Београда и Приштине оцењују да ће имплементација већине тачака споразума бити успорена, али да најпре треба успоставити механизме примене, односно акциони план.

„Ово је један од осам до сада постигнутих споразума између Београда и Приштине, а већ има проблема с применом договора о катастрима, таблицама, дипломама... Треба сачекати акциони план и видети да ли ће он предвидети носиоце имплементације“, указује политички аналитичар Душан Јањић.

И координатор Форума за етничке односе Ненад Ђурђевић објашњава да најпре треба да се начини акциони план и формира одбор за примену споразума.

„Поставља се питање да ли ће бити могуће у датим околностима почети примену или тек после локалних избора на северу, заказаних за јесен“, каже Ђурђевић. Он додаје да је ово тек први споразум, односно „споразум о северу Косова“, али да је остало још да се регулишу и области телекомуникација, енергетике, нестала и расељена лица, „што ће све резултирати крајњим споразумом о нормализацији односа“.

 

Приштина: "Када Србије добије датум, примена споразума ће се успорити"

 

Леон Малазогу из приштинског института „Демократија за развој“ каже да договор Београда и Приштине не означава промену целокупног става Србије према Косову, као и да је споразум урађен више за краткотрајне рокове зарад ЕУ. Према његовој оцени, када Србија добије датум преговора са ЕУ, примена споразума ће ићи много спорије, али и договор о преосталим нерешеним питањима.

„Више тачака је тешко спроводиво на делу, али мислим да је највећи проблем то што ће Београд и Приштина различито тумачити одредбе, па ће једни говорити да је нешто урађено у складу са споразумом, док други то неће видети тако. У будућности, имплементација бриселског договора могла би можда да доведе и до погоршања односа Београда и Приштине“, наводи Малазогу.

(Данас,22.04.2013.)

 

MilivojevicRepublika e Kosovës без * и без Космета

 

Зарад Светога Датума који ће, можебити доћи, а можда и неће, баш на Видовдан, држава Србија је, у цигло 77 минута, покупила своје завежљаје и, под узбуном, до даљњег, експедована са Косова и Метохије:

09.41 - Влада Србије дала сагласност на Предлог споразума са Приштином.

10.13 - Премијер Дачић обавестио Кетрин Ештон о прихватању, сада већ, Споразума..

10.58 - Европска комисија управо дала препоруку чланицама ЕУ да отворе преговоре са Србијом, „твитовао“ комесар за проширење Штефан Филе.

 

Тако је то изгледало у понедељак, 22. травња лета господњег 2013. А ја (открићу вам војну тајну) био добио позивницу за синоћни свечани пријем поводом Дана Војске Србије, али нисам ишао. Хвала позиварима, но нисам разумео шта је то управо јуче имало још и да се слави...

„Кад кажем први споразум, тако и пише. То значи да су тек на дневном реду следеће важне теме, као што је статус Српске православне цркве, наших верских и културних објеката, повратак расељених лица са Косова и Метохије и питање имовине, како приватне тако и оне која је у власништву Републике Србије.“ Тако, у изнудици, збори премијер овдашњи. Сетио се свега набројаног тек пошто је парафирао Први споразум који експлицитно, у тачкама 7, 10 и 11, прописује да су полиција, правосуђе и питање избора у „Заједници српских општина“ - искључива надлежност државе Косово; и тек пошто је добио, наводне, усмено (!?) обећање (!?) НАТО (откуд сад они, зар мир на Косову не обезбеђују КФОР И ЕУФОР?) да будућа војска Косова наредних неколико година неће моћи у четири српске општине, „осим ако је не позову“... И томе слично.

Сад тек постаје белодано зашто је националромантичарска „платформа“ тужног домаћина Андрићевог венца устукнула пред, наоко килавом, „резолуцијом“ станара здања у Немањиној. Сад постаје очевидно и зашто је млађахни асистент Правног факултета, у улози министра правде, „замолио“ (!?) дични Уставни суд да се повинује „завету ћутања“ гледе иницијатива за одлучивање о уставности одлука које је Влада доносила у вези с Косовом. И зашто, за евентуално организовање референдума, није пресудан став грађана ове земље, већ - процена Председништва Српске напредне странке...

Све ово говорим, управо зато што, за разлику од евронихилиста, и даље сматрам да Државни Врх мора да преговара, али не мора и да прихвата баш сва решења и ин виво експерименте које, на државном ткиву Србије, обављају бриселске и вашингтонске бирократе. Нама који, за разлику од нашег премијера и нашег президента, више поштујемо Устав Србије од Устава Косова, остаје нада да ће, у периоду техничке имплементације овог антиуставног споразума, српски специјалисти - преговарачи, избоксовати више него што је то учинио наш Државни. И да ће Срби са Косова, према којима је наш Државни Врх (илити „привремено руководство за текућа питања док наше питање не буде ријешено у Коминтерни“) јуче и формално повукао међудржавну границу - умети и сами да се заштите. Ко би, прошлога пролећа, могао да претпостави да ћемо, овога априла, тако чежњиво гледати на Косово (*) са звездицом!? Извини, Бор(ко)исе, све ти је опроштено.

(Данас,Цвијетин Милојевић, 22.04.2013.)

 

 

249392 sinod-foto-spc fСаопштење за јавност Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве

22. Април 2013 - 10:27

 

Обраћање држави Србији и српском народу поводом парафирања споразума у Бриселу

 

У Бриселу је парафиран текст споразума „о принципима нормализације односâ“ између „Београда“ и „Приштине“, што је, свакако, еуфемизам уместо „Србије и Косова", односно између председника Владе Србије и „председника Владе Косова“, иначе лица са потернице коју је расписала Србија. Неотклоњиви је утисак да се ради о потпуном повлачењу институционалног присуства Србије на територији њене јужне покрајине, о успостављању ограничене аутономије српске заједнице на простору северно од моста на Ибру у Косовској Митровици, у оквиру Тачијевог естаблишмента, и, самим тим, о посредном и прећутном, али ипак фактичком признавању постојања система државне власти на Косову и Метохији независног од постојећег државног устројства Србије. Ствар је отежана пристанком државног врха Србије на несметани процес „евроинтеграцијâ“ тачијевског Косова (без помена Метохије, која звучи превише православно и српски, али и без било каквог помињања Србије у том контексту), а нема никакве сумње у то да ће, после плаћања овако високе цене за фамозни „датум о почетку преговора“, и то преговора са непознатим бројем нових услова и са неизвесним исходом, цена за сам евентуални улазак у Европску унију бити и формално признавање „независног Косова“ од стране Србије и њена обавеза да не омета добијање столице „Косова“ у Уједињеним нацијама.

Како изгледа, посреди је пре чиста предаја него ли макар каква-таква продаја наше сопствене вековне и, у духовном и историјском смислу, најважније територије, темпирана од великих сценариста, иначе наших проверених пријатеља и савезника, за стоту годишњицу ослобођења историјске Старе Србије од петвековног робовања Османлијама (1389 - 1912/1913). Нама се чини да би, у односу на овакав споразум, и подела територије била боље, праведније и одрживије решење. Такође се питамо шта је наша висока државна делегација тражила у Москви пре неколико дана ако је већ била спремна да прихвати „максимум могућег“, који је ипак мањи од „минимума пожељног“ са становишта елементарног државног и националног интереса Србије.

Имајући у виду све овде речено, а још више неизречено, али подразумевано, апелујемо на посланике у Народној скупштини Србије и на Председника Србије да, пред Богом, историјом српског рода и сопственом савешћу, измере и одмере своју моралну и историјску одговорност приликом одлучивања о давању или ускраћивању сагласности Србије као државе на овакав текст споразума.

Истовремено апелујемо на српски народ који је опстао и остао на својим вековним косовско-метохијским огњиштима и на сав остали српски род, ма где живео, да, каква год била одлука државног врха Србије, не призна диктат силе и неправде него да Косово и Метохију сматра, увек и заувек, својом земљом, не спорећи, ни на који начин, чињеницу да је то и земља оних Албанаца који у њој вековима живе заједно са Србима.

Црква ће, у сваком случају, остати са својим народом и у својим светињама на Косову и Метохији. То јој даје право и намеће дужност да упути овај апел.

 

АЕМ и Патријарх српски

И Р И Н Е Ј ср.

Из Канцеларије

Светог Архијерејског Синода

доставља: Епископ бачки Иринеј

(званичан сајт СПЦ, 22.04.2013.)

 

 

protestdss1Д С С и Двери испред Владе Србије: Николић и Дачић да поднесу оставке и распишу референдум о споразуму (ВИДЕО)

 

Учесници протестног скупа "Није готово - народ се пита" који организује Демократска странка Србије, завршили су протестну шетњу против споразума Београда и Приштине.

Колона се кретала од Филозофског факултета преко Теразија, Улицом Кнеза Милоша до Владе Србије, где су предали захтеве, међу којима су да председник и премијер Србије поднесу оставке, да се поништи предлог текста споразума из Брисела и да се распише референдум на коме ће грађани гласати о том документу. На челу колоне су били лидер ДС С Војислав Коштуница и остали функцонери те странке, а учесницима скупа прикључиле су се и присталице покрета Двери, Српског сабора 37020 506232149436542 1199392003 nЗаветници и присталице Образа који носе транспарент "Косово је образ Србије".

Учесници протеста носили су заставе Д С С, Србије као и транспаренте на којима између осталог пише "Није готово - народ се пита", "Бранимо Србију", "Косово је Србија".

Лидер ДС С Војислав Коштуница рекао је након протестне шетње и предаје захтева да та странка тражи референдум на којем би се народ изјаснио о споразуму којим се, како тврди, заокружује лажна држава Косово.

"Реч је пала - а она гласи референдум, како би се народ изјаснио да ли на Косову постоји Србија или не", рекао је Коштуница.

Како тврди Коштуница, власт до сада није званично објавила текст предлога споразума зато што се у том споразуму нигде не спомиње Србија њен устав и закони, као ни Резолуција 1244 веће се уместо тога спомињу косовски устав и закони.

"Треба да добију датум, треба да се Србија усрећи датумом. Погледајте како су се у ЕУ усрећили Шпанија, Грчка и Кипар. И онда понављају да ће добијање датума привући инвеститоре", рекао је Коштуница и додао да из ЕУ могу стићи само нове претње и уцене и нови покушаји комадања и дробљења Србије.

Он је поручио и да ово није први протест и рекао: "Тек смо почели а знате како се каже - Србија се умирит' не може".

(http://www.smedia.rs/vesti/vest/111262/Sporazum-u-Briselu-DSS-Protest-Demokratska-stranka-Srbije-Miting-DSS-D-S-i-Dveri-ispred-Vlade-Srbije-Nikolic-Dacic-da-podnesu-ostavke-raspisu-referendum-o-sporazumu-VIDEO.html )

 

9245-kosovo-srbi-protest-01-betaphoto-foto-armiПротести Срба у Косовској Митровици

 

Док је Београд ударао печат на бриселски договор, Срби са КиМ су га одбацили на великом митингу у Косовској Митровици и затражили да се о њему изјасни Србија на референдуму.

Народ на Тргу Шумадија, који је носио транспаренте: “Нећемо косовски печат”, “Нема предаје”, “Не законима и уставу Косова”...акламацијом је усвојио Декларацију о оснивању Скупштине Аутономне покрајине Косова и Метохије. Њу ће у почетку чинити делегати из Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића.

- Постигнути споразум је нелегитиман и неважећи и народ који живи на Косову и Метохији неће дозволити његово спровођење, јер би тиме потпао под власт лажне државе Косово. Потписивањем тог документа Србија се одриче права на јужну покрајину, а не само права на институције - кључна је порука Декларације.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Крстимир Пантић поручио је једини пут - оснивање Скупштине АП КиМ:

- Један путоказ показује ка Приштини, на којем су управо Срби поставили барикаде, други који нам је најдражи води ка Београду, а трећи, једини могућ, је оснивање Скупштине која би свој рад заснивала на Уставу и законима Србије. Наши преговарачи рекли су да су учинили колико су могли, али то што су донели из Брисела није довољно за српски народ.

456732Председник Општине Звечан Драгиша Миловић оштро је констатовао да је власт у Београду учинила оно “што нису учиниле ни НАТО бомбе, ни погром 2004. године”:

- Нико нема право да нас, мимо наше воље и важећег Устава, гура у неку непризнату државу Косово.

Први човек Општине Зубин Поток Славиша Ристић оценио је да Србима са Косова нико не може отети Србију, јер је “она власништво тог народа, а не скоројевића у Београду”.

- Нећемо у косовске институције, нећемо на њихове изборе, нећемо њихове личне карте.

(„Вечерње Новости онлајн“,22.04.2013.)

360207
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
243
376
2045
354340
13887
10411
360207
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 30.09.2020 14:52
Счетчик joomla