Протест војних пензионера

sl2115.03.2016- Чланови Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије организовали су данас око 12 сати протестну шетњу кроз Улицу кнеза Милоша и Немањину, како би изразили незадовољство испред зграде Владе Србије, тражећи од владе да поштује законе при исплати дуга од 2008. године, насталног приликом усклађивања војних и цивилних пензија. На скупу је наглашено и да војни пензионери не пристају на исплату „нешто више од трећине дуга“, колико им је понуђено на основу вансудског поравнања, а указано је и на нерешавање проблема војних бескућника чија имовина је остала у републикама бивше Југославије.

Председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије Јован Тамбурић рекао је да је циљ протеста да се јавности, судству и извршној власти саопшти, да нису задовољни доношењем и применом Закона о привременом уређењу и усклађивању пензија, којим су им пензије смањене за 10 до 24 одсто.

– Нисмо задовољни начином на који Влада Србије усклађује ванредно пензије од 1. јануара 2008. као ни начином на који се решава проблем војних пензионера бескућника – рекао је Тамбурић новинарима.

Према његовим речима, окупљени, међу којима су били и пензионери из Ниша, Суботице, Сремске Митровице и других градова од надлежних траже да поштују Устав и законе.

– Желимо Србију да оставим нашој деци као уставну и закониту државу у којој имају разлога да остану а не да одлазе у бели свет – рекао је Тамбурић. Он је, као и остали говорници на протесту на Тргу Николе Пашића изразио незадовољство начином на који Радио телевизија Србије извештава о проблемима војних пензионера.

На скупу је истакнуто, да се у случају вансудског поравнања пензионерима не признају судски трошкови као ни затезне камате „а које сва јавна и државна преузећа наплаћују грађањима“, а да је Уставном суду стигло 376 жалби војних пензионера, које се не решавају „јер за тај суд нису приоритет“.

Окупљени су носили транспаренте са натписима „Зашто су војни пензионери грађани II реда“, „Против дискриминације“, „Ко троши наше пензије“, „У Стразбур по правду“, „По Закону, не по закључку“…По завршетку протеста на Тргу Николе Пашића окупљени су организовали протесну шетњу централним градским улицама: поред Скупштине Србије, до зграде РТС, па до зграде Владе Србије.

Законом о војсци Србије из 2008. војни пензионери су из надлежности Министарства одбране пребачени у надлежност Фонда Пензионо инвалидског осигурања, тако да су остали без повећања пензије од 11,06 одсто које је требало спровести по прописима Србије од 25. јануара 2008. године.

(Извор: БЛИЦ)

296759
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
273
219
2021
293662
4392
8787
296759
Ваш IP: 3.229.118.253
У Србији је 24.02.2020 20:57
Счетчик joomla