Саопштење за јавност "СРВС"

 

 

БЕОГРАД, 30.03.2013. – На основу увида у расподелу средстава за рад борачко-инвалидских удружења у последње 4 године, нетранспарентном и сумњивом класификацијом истих, „Савез ратних ветерана Србије“ позива надлежни ресор Министарства и одговорне да обуставе овакве активности и милионе буџетских средстава усмере у јасне и видљиве програме помоћи ветеранима и члановима њихових породица:

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

САВЕЗ РАТНИХ ВЕТЕРАНА СРБИЈЕ позива Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, Сектор за борачко-инвалидску заштиту, да обустави даље активности везано за доделу средстава за рад удружења, као и за реализацију конкурса за финансирање предлога пројеката предвиђених за финансирање из буџета Републике Србије за 2013. годину.

На основу наших сазнања, као и на основу УПУТСТВA O ФИНАНСИРАЊУ УДРУЖЕЊА У ОБЛАСТИ БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ ( Број: 110-00-1182/2010-11 од 02.02.2011.године) којим се уводи репрезентативност удружења, као и кретеријума за доделу средстава из буџета, дошли смо до закључка да се предметним упутством врши дискриминација међу удружењима.

Тренутна „репрезентативна“ удружења, не представљају нити својом бројношћу чланства, нити активностима у току године, као ни својим радом у дужем периоду у правом смислу репрезентативна удружења борачко-инвалидске популације, а њихови представници у разним телима сектора борако-инвалидске заштите су мало или готово ништа урадили за побољшање положаја ратних ветерана, инвалида, породица погинулих лица и др. Иста, за свој рад у складу са наведеним упутством, добијају значајна средства која се не додељују транспарентно и већина удружења, као и крајњи корисници од средстава које додељује Министарство имају веома малу или готово никакву корист.

Предлажемо наведеном Министарству да средства предвиђена за рад удружења, као и за реализацију пројеката из области борачко-инвалидске заштите, преусмере за спровођење права ратних ветерана и чланова њихових породица по закону који ће регулисати у потпуности ову област, а који је од наше стране сачињен и предан у скупштинску процедуру или да их преусмере за изградњу и рад здравствених установа које ће служити за лечење све већег броја оболелих припадника наше популације.

                                                                              

                                                                                                         Извршни одбор СРВС

 

360271
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
307
376
2109
354340
13951
10411
360271
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 30.09.2020 16:35
Счетчик joomla