Трибина: „Све о ратним дневницама“

slike s fotoaparata 005Нови Сад, 31.01.2015.- Вечерас је у Дому војске Србије одржана трибина на тему спорних исплата ратних дневница. Организатор је био „Савез ратних ветерана Србије“, а улога домаћина је припала новосадском удружењу „УОСЈУ“. Ветерани „Патриотског фронта“, „УОСЈУ“, удружења „Милош Обилић“ , као и остали заинтересовани, имали су прилику да чују од правног заступника резервиста адвоката Срђана Алексића све детаље везане за ову проблематику. Сала Дома војске је била мала да прими преко 300 ветерана, а излагање адвоката, као и представника „СРВС“ појаснило је многа нејасна питања.

Скуп су медијски испратилe бројне тв и новинске агенције, међу којима РТВ и Танјуг. http://youtu.be/lQtHnhComVQ (прилог „Дневник“ РТВ)

Адвокат Алексић је хронолошки објаснио генезу настанка проблема, као и ток процеса пред Међународним судом у Стразбуру. Осврнуо се на тренутну ситуацију и спор који се наставио пред домаћим tribinans1правосуђем. Према његовим речима, добијена пресуда пред судом у Београду улива оптимизам за остале оштећене, а као заступник 8.500 нишких ветерана очекује сличан исход. "Суд у Стразбуру захтева да се ми пред Уставним судом Србиjе позовемо и на Закон о дискриминациjи када будемо изjављивали своjу жалбу. Tренутно смо у поступку пред домаћим судовима у Нишу, очекуjемо да ћемо до краjа године окончати поступак пред домаћим судовима, уз позивање на све оно на шта нас jе упутио суд у Стразбуру, а ако и поред тога буде иста одлука Уставног суда као што jе била пре пет-шест година, имамо право да опет искажемо представку суду у Стразбуру. Сви који су до сада предали документацију у својим удружењима, немају потребу да то поново чине. Уколико пресуде буду позитивне, то ће се аутоматски односити не само на нишке борце, већ и на војвођанске, односно све којима су права по овом основу ускраћена“, поjаснио jе Aлексић.

slike s fotoaparata 001Поред информациjа о току судског процеса везаног за ратне дневнице за учеснике рата 1999. године , новосадски ратни ветерани су упознати и са активностима везаним за доношење Закона о ратним ветеранима.

И даље се очекује разумно прихватање поднетих исправки, односно уврштавање истих у коначан текст Нацрта. Ипак, време истиче, обећани термини су прекорачени, а Министарство се још не оглашава о овом, најважнијем питању. Одлуку о коначном деловању по овом питању „СРВС“ ће донети у договору са осталим организацијама.296785
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
299
219
2047
293662
4418
8787
296785
Ваш IP: 3.229.118.253
У Србији је 24.02.2020 21:44
Счетчик joomla