Саопштења „Коалиције удружења избјеглица у Србији“

 

granicahrБеоград,25.01.2014.- Поводом последњих екцеса који су већ одавно препознатљиви у српско-хрватским односима, као и изјава наших и хрватских званичника „Коалиција удружења избјеглицау Србији“ издала је неколико саопштења за јавност. Преносимо део, који смо добили писмом од стране народног послника и председника „Коалиције“ г. Миодрага Линте.

 

Повoдом антисрпских и шовинситичких изјава посланице Хрватске странке права Анте Старчевић

у Европском парламенту Руже Томашић Коалиција удружења избјеглица издаје

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује антисрпске и шовинистичке изјаве Руже Томашић у Европском парламенту да Србија има претензије на хрватску територију, да Србија треба да се ријеши четништва и да је на челу Србије четнички војвода. Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Хрватске и залаже се за односе међусобног поштовања и уважавања. Нападом на предсједника Николића Ружа Томашић је пљунула на читав српски народ и све грађане Србије. Посебно је опасна изјава Руже Томашић да у Хрватској има четника јер шири говор мржње и позива на линч преосталих Срба у Хрватској.

Коалиција удружења избјеглица тражи да Европски парламент и Хрватски сабор јавно осуде шовинистичке и ксенофобичне изјаве Руже Томашић. Такође, тражимо да све остале релевантне хрватске институције јавно осуде наведене изјаве Руже Томашић и све чешће испољавање усташтва у Хрватској кроз писање графита, пјевање усташких пјесама, усташке поздраве, позивање на насиље, антићириличну кампању, негирање злочина против Срба и др.

 

У Београду, 16. јануара 2014. године

 

Повoдом гостовања министра спољних послова Србије Ивана Мркића у емисији „ОКО“ Радио телевизије Србије 16. јануара 2014. године

Коалиција удружења избјеглица се не слаже се ставом господина Мркића да је из Хрватске у једном дану отишло 250.000 људи мислећи при том за Србе и хрватску војну операцију „Олуја“.

Не смије се никад заборавити чињеница да Срби нису отишли послије операције „Олуја већ су протјерани са својих вјековних огњишта, као што су масовно протјерани из хрватских градова и послије осталих хрватских војних операција. Резултати хрватске војне операције „Олуја“ су трагични: протјерано је око 250.000 Срба; убијено је и нестало око 2.000 Срба; запаљено је или уништено око 24.000 стамбених и око 13.000 привредних и помоћних објеката, опљачкана је или уништена комплетна покретна имовина. Од „Олује“ је прошло преко 18 година а за убиства Срба и њихово протјеривање још нико није одговарао. Такође, нико није одговарао за убиства и протјеривања Срба из хрватских градова и послије хрватских операција у западној Славонији „Откос“ из 1991. и „Бљесак“ из 1995. године.

Коалиција удружења избјеглица поздравља дио изјаве господина Мркића у емисији „Око“ да и Србија има много основаних захтјева за повлачење контратужбе, од враћања имовине, повратка прогнаних и проблема проистеклих из операције „Олуја“. Посебно нас охрабрује став вође српског правног тима у судском процесу по тужбама Србије и Хрватске за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу Саше Обрадовића који је увјерен у неодрживост хрватског тужбеног захтјева и сматра да Хрватска неће успјети у својим оптужбама. Циљ нашег правног тима, према господину Обрадовићу, јесте да злочини извршени према српском народу током грађанског рата у Хрватској, још једном буду изнети пред међународну стручну јавност. Због наведеног и рјешавања имовинских и бројних других проблема протјераних Срба и физичких и правних лица из Србије Коалиција удружења избјеглица сматра да је најбоље за српско-хрватске односе у будућности да се одржи суђење пред Међународним судом правде у Хагу. .

 

У Београду, 17. јануара 2014. године

 

Повoдом чињенице да хрватски службеници у конзулатима у Београду и Суботици и појединим полицијским станицама у Хрватској настављају да врше притисак на избјегле и прогнане Срба да одјаве хрватско пребивалиште

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује нанасилно и недолично понашање хрватских службеника у конзулатима у Београду и Суботици и појединим полицијским станицама у Хрватској јер настављају да врше притисак на избјегле и прогнане Србе да одјаве пребивалиште и пониште хрватске личне карте. На тај начин спречавају избјегле и прогнане Србе да пријаве привремени одлазак изван Хрватске и задрже хрватске личне карте у наредних пет година. Хрватски службеници, супротно хрватском Закону о пребивалишту, не признају неке од доказа за привремени одлазак изван Хрватске као што су: потврда о запослењу, потврда о лијечењу и изјава о издржавању за незапослена лица и пензионере. Такође, једном дијелу избјеглих и прогнаних Срба говоре да не могу да пријаве привремени одлазак изван Хрватске и задрже хрватске личне карте ако имају и српско пребивалиште и српске личне карте, док другом дијелу говоре да то није услов. Посебно истичемо чињеницу да хрватски закон о пребивалишту омогућава сваком хрватском држављанину да има право на два пребивалишта и двије личне карте. Тражимо да министарка вањских и европских послова Хрватске Весна Пусић и министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић пошаљу јасну поруку службеницима у конзулатима у Београду и Суботици и полицијским станицама у Хрватској да се Устав Хрватске који гарантује слободу кретања и Закон о пребивалишту морају поштовати и да се мора поштовати интегритет и достојанство свих грађана без обзира на националну и вјерску припадност. Подсјећамо јавност да је хрватски премијер Зоран Милановић 13. новембра 2013. године, приликом обраћања посланицима Хрватског сабора, јасно рекао да ниједан хрватски држављанин који живи у иностранству неће остати без хрватске личне карте.

 

У Београду, 19. јануар 2014. године

 

Повoдом хапшења Саше Почуче и Мирка Жарковића у 2014. години од стране хрватске полиције  Коалиција удружења избјеглица сматра да хапшења Саше Почуче (10. јануар 2014. године) у Книну и Мирка Жарковића (22. јануар 2014 године) на граничном прелазу Батровци од странехрватске полиције потврђују чињеницу да Срби у Хрватској нису добродошли. Најновијим хапшењима Хрватска наставља да води политику застрашивања прогнаних Срба и Срба повратника. Хрватска држава третира све Србе који су били припадници оружаних снага ЈНА и РСК агресорима и потенцијалним злочинцима. Према подацима Веритаса на основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу до сада су ухапшена 122 Србина из Хрватске и бивша припадника ЈНА, од којих су 36 екстрадирани у Хрватску. Коалиција удружења избјеглица тражи да Влада Србије покрене дијалог са Владом Хрватске с циљем да Хрватска престане са хапшењима Срба и да се постигне договор о процесуирању одговорних лица за ратне злочине и друга кривична дјела из ратног периода. Предлажемо да Државно одвјетништво Републике Хрватске (ДОРХ) достави нашем Тужилаштву за ратне злочине предмете за она лица за које сматра да су чинили ратне злочине. Наведена лица ће бити процесуирана у Србији и ако се испостави да су докази релевантни биће осуђени и служиће казну у Србији. Такође, наше Тужилаштво за ратне злочине треба да достави ДОРХ-у предмете за лица која су чинила злочине против Срба и да инсистира на њиховом процесуирању. Свим осталим избјеглим и прогнаним Србима мора да се гарантује слобода кретања.

 

У Београду, 23. јануара 2014. године

 

                                                                                    Предсједник Коалиције удружења избјеглица

 

                                                                                                                Миодраг Линта

 

296769
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
283
219
2031
293662
4402
8787
296769
Ваш IP: 3.229.118.253
У Србији је 24.02.2020 21:09
Счетчик joomla