Годишњица Новосадске рације

 

nsracijaspom23.01.2014.- У Новом Саду обележава се 72 године од рације током које су мађарске окупационе власти у II Светском рату ликвидирале неколико хиљада Срба, Рома и Јевреја. Догађај ће бити обележен у организацији града и верских заједница, удружења грађана и појединаца. Централни програм обележавања „Новосадске рације“ почеће у четвртак, 23. јануара, у 12 сати на Кеју жртава рације код споменика "Породица". Делегације ће положити венце на споменик "Породица" у присуству амбасадора Мађарске и Израела, а са брода речне ратне флотиле биће спуштени венци у Дунав. Помен за страдале одржаће се и код спомен плоче на новосадској плажи "Штранд". Помену и полагању венаца присуствоваће и делегација „Патриотског фронта“.

nsracija01Новосадска рација један је од натрагичнијих догађаја у историји Новог Сада и град ће заједно са Српском православном црквом, односно Епархијом бачком и јеврејском општином обележити тај трагични датум.

Као изговор за акцију, коју су тадашње мађарске власти службено описале као полицијску рацију, је послужило настојање да се ликвидира тамошњи партизански покрет, али у стварности су мађарске власти настојале да се уклоне "нежељени елементи" са територија припојених Мађарској по завршетку априлског рата. Новосадска рација представљала највећи покољ на подручју Војводине у Другом светском рату. Рација је спроведена у јужној Бачкој између 4. и 29. јануара 1942. Отпочела је у Шајкашкој (4-19. јануар), наставила се у Новом Саду (21-23. јануар), а завршила у Бечеју (25-29. јануар).

nsracija2У Новом Саду са приградским насељима - Чуруг, Госпођинци, Шајкаш, Ђурђево, Мошорин, Тител, Лок, Гардиновци, Вилово, Жабаљ, као и у градовима Бечеју, Србобрану и Темерину, за три дана окупатор је стрељао, а тела бацио у залеђени Дунав преко 1300 (2000) грађана. Укупан број несталих током погрома је око 4500.

Овај злочин је био резултат планиране и дуго припремане акције, у којој су учествовали многи највиши војни и цивилни функционери Мађарске. Виновници и планери су били: начелник Мађарског краљевског генералштаба Ференц Сомбатхељи, министар унутрашњих послова Ференц Керестеш Фишер, министар народне одбране Карољ Барта, председник мађарске владе др Ласло Бардоши и регент и врховни командант свих оружаних снага Мађарске Миклош Хорти. Непосредни извршиоци планова мађарског државног врха били су: генерал-потпуковник Ференц Фекетехалми-nsracijaspomploca1Цајднер, врховни руководилац рације (и потписник наређења за рацију), пуковник Ласло Деак, руководилац рације у местима Шајкашке и Бечеју и пуковник Јожеф Граши, командант снага које су вршиле рацију у Новом Саду.

У одговорна лица спада и велики жупан у Новом Саду, др Петер Фернбах, који је затражио од војних власти да се упути казнена експедиција ради уништења комуниста у Шајкашкој, у ствари, ради „прочешљавања“ Срба и успут Јевреја. Захтев је упућен по савету Одбора деветорице. Поред свих напред регистрованих злочинаца, у овој крвавој и разбојничкој „рацији“ издавали су наређења или иначе узимали учешћа потпуковник Гунде Геза, потпуковник Петерди - командант 16 „хатарвадаш“ батаљона, адвокат и јавни бележник др. Лех Тибор, председник новосадске општине витез Нађ Миклош, Пап Ђорђе, жандармеријски капетан nsracijavenacдр. Зелди Мартон и капетан Габор из Сомбора. Монструозност самог чина покоља и наредбодаваца оличена је у потоњем одликовању злочинаца. Извршиоци су одликовани „Крстом народне одбране“ („Немзетведелми Керест“) и „Споменицом јужних крајева“ („Дел-видеки Емлекерем“).

 

309322
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
355
320
1363
305272
3332
7616
309322
Ваш IP: 34.204.202.44
У Србији је 09.04.2020 20:11
Счетчик joomla