Заједнички став ветеранских савеза

 

 

savezirakovicaБеоград, 07.11.2013. - На састанку представника три највећа Савеза ратних ветерана – бораца у Републици Србији, одржаног у седишту "Савеза ратних ветерана Србије" у Раковици, дефинисана је кључна проблематика ветеранске популације и постигнут договор о потреби заједничког рада и сарадње у циљу побољшању положаја свих категорија из области борачко-инвалидске заштите. 

Исказана је добра воља свих страна о предузимању конкретних корака у остваривању овог циља, а први би био потписивање споразума о сарадњи између савеза који би дефинисао:

- међусобне односе који би се градили на узајамном поштовању и уважавању, заузимање јединственог става везано за проблематику неисплаћених ратних дневница резервистима из 1999. године, подршку " Предлогу Закона о правима ратних ветерана и чланова њихових породица“ који је предан Народној

скупштини Републике Србије 26.12.2012. године, као једном јединственом акту чијим усвајањем би се системски решили проблеми свих категорија из области борачко-инвалидске заштите, покретање заједничке иницијативе за ревизију тзв. "репрезентативности" удружења проистекле из Упутства

о финансирању удружења у области борачко-инвалидске заштите од 02.02.2011.године.

sastdrzsekretaraСа састанка је упућен заједнички допис државним институцијама и органима са захтевом за хитним стављањем у скупштинску процедуру поменутог предлог Закона, како би се исти и усвојио.

Следећи сусрет је заказан за две недеље, на коме ће и званично бити потписан документ којим би се све договерено на овом састанку и озваничило.

Учесници данашњег састанка су изразили задовољство што је коначно дошло до тога да се највеће организације из ове области уједињују у раду на коначном решавању проблематике целокупне ветеранске популације у Србији. „Савез ратних ветерана Србије“, „Савез бораца ратова од 1991-1999. Републике Србије“ и „Савез ратних ветерана и инвалида Републике Србије“ су највеће организације које практично са 170.000 чланова окупљају више од 70% свих ветерана-бораца, укључених у бројна удружења из свих крајева Републике. Ово је први пут од завршетка последњег оружаног сукоба на овим просторима, да су се ветеранске организације објединиле и уобличиле заједничке ставове.

Након завршетка скупа у седишту „СРВС“, 6-члана делегација три савеза примљена је на састанак код државног секретара за борачко-инвалидску заштиту Негована Станковића.

У једночасовном разговору, презентован је управо усаглашен документ и изражено јединство и одлучност да се истраје у зацртаним циљевима. Резимирани су реални проблеми, али и субјективни став политичких чинилаца, који до сада нису разумели оправдане захтеве бивших бораца чиме је успорен процес системског решавања готово петине популације становништва Републике Србије.

Делегација савеза је одлучна , да до својих ускраћених права дође кроз институције, али у јасном и догледном року.

339040
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
358
415
2326
333994
3131
7381
339040
Ваш IP: 35.172.233.215
У Србији је 08.08.2020 18:25
Счетчик joomla